Μπορεί η επίδοση που κατέγραψε το ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 να ήταν ισχυρή επιβεβαιώνοντας τις υψηλές αντοχές της αμερικανικής οικονομίας παρά την πίεση των αυξημένων επιτοκίων. Όμως, παρά την ώθηση που έδωσε στη Wall Street, τα αρχικά κέρδη στους δείκτες περιορίστηκαν λόγω των πιέσεων στις τεχνολογικές μετοχές με κυρίαρχο την Tesla.
Πάντως το άλμα του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο, που ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,3%, ήτοι πολύ πάνω από το περίπου 2% που περίμεναν οι αναλυτές κι αυτό αιφνιδίασε ευμενώς την αγορά. Θετικές παρέμειναν και οι ενδείξεις για τον πληθωρισμό αφού ο δείκτης τιμών ατομικής κατανάλωσης (PCE) που θεωρείται ο αγαπημένος πληθωριστικός δείκτης που παρακολουθεί στενά η Federal Reserve αυξήθηκε κατά 1,7% το τέταρτο τρίμηνο, από το 2,6% το τρίτο τρίμηνο, με τον δομικό PCE να παραμένει αμετάβλητος στο 2%.Ουσιαστικά ήταν το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο που ο σημαντικός αυτός πληθωριστικός δείκτης κινείται κοντά ή κάτω από το 2% που είναι και ο στόχος της Fed. Την Παρασκευή, εξάλλου, ανακοινώνονται και τα στοιχεία του δείκτη ειδικά για τον Δεκέμβριο.
Οι επενδυτές ωστόσο έδειξαν να «βαραίνουν» από τα οικονομικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου βάρυναν με αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις στους δείκτες. Η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια αποτυπώθηκε στη μετοχή της Tesla, καθώς προβλημάτισαν τα μειωμένα έσοδα και κέρδη της και μάλιστα σε ένα διάστημα που και η στρατηγική της με περικοπές των τιμών για να κρατήσει ψηλά τις πωλήσεις έχει προκαλέσει γκρίνια στους μετόχους. Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας του Έλον Μασκ έχασε πάνω από 12% καταγράφοντας έτσι τη χειρότερη συνεδρίαση της εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, ήτοι από τον Σεπτέμβριο του 2020. Μάλιστα, οι απώλειες της από την έναρξη της χρονιάς ξεπερνούν το 26%.
Η πορεία αυτή επηρέασε το κλίμα συνολικά, παρά το γεγονός ότι δεν έλειψαν και οι μετοχές που ξεχώρισαν θετικά. Ανάμεσα τους η IBM που μετά τις καλές επιδόσεις που ανακοίνωσε είδε τη μετοχή της να ανεβαίνει κατά πάνω από 9%. Το ίδιο ισχύει και για την American Airlines.
Σημειωτέον πως περίπου το ένα πέμπτο των επιχειρήσεων του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου με περίπου το 74% να ξεπερνά τις προσδοκίες των αναλυτών.
Τελικά, στο ταμπλό ο Dow Jones παρουσίασε άνοδο ύψους 0,64% στις 38.049 μονάδες, ο S&P ενισχύθηκε -για έκτη συνεχόμενη μέρα- κατά 0,53% φτάνοντας τις 4.894 μονάδες και ο Nasdaq παρά τις πιέσεις που δέχτηκε κατάφερε επίσης να κλείσει σε θετικό έδαφος, στις 15.510 μονάδες αυξημένος κατά 0,18%.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Nasdaq έχει ξεχωρίσει αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας άνοδο 1,3%. Ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 1,1%, ενώ ο Dow κινείται 0,5% υψηλότερα στην εβδομάδα. Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq είχαν κλείσει με άνοδο και τις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις.
Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις υποχώρησαν σήμερα, αν και παρέμειναν σταθερά πάνω από το 4%. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς κέρδισε περίπου πέντε μονάδες στο 4,134%.
Στα εμπορεύματα, στην υψηλότερη τιμή από τα τέλη Νοεμβρίου έκλεισε σήμερα το πετρέλαιο, με «φόντο» την ανακοίνωση της αμερικάνικης Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων του αργού στις ΗΠΑ.
Το αμερικανικό αργό (WTI) για παράδοση Μαρτίου αυξήθηκε κατά 2,27 δολάρια ή 3%, για να διαμορφωθεί στα 77,36 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό τύπου Brent για παράδοση Μαρτίου σημείωσε άνοδο 2,39 δολαρίων, ή 3%, στα 82,43 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.
Η τιμή του συμβολαίου της βενζίνης, παραδόσεως Φεβρουαρίου, πρόσθεσε 2,5% στα 2,26 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Φεβρουαρίου αυξήθηκε 4,2% στα 2,80 δολάρια το γαλόνι.
Το φυσικό αέριο για παράδοση Φεβρουαρίου έκλεισε στα 2,57 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 2,7%.