Αγορές

«Βυθίζουν» το ευρώ οικονομία, γεωπολιτικά και επιτόκια


Μεγάλη βουτιά που το στέλνει στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο ετών πραγματοποιεί το ευρώ. Τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, που ενισχύουν τα στοιχήματα αναλυτών και ειδικών για επιθετική μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, αποτελούν τον βασικό παράγοντα για την απώλεια δυναμικής του ευρώ. 

Στις αιτίες, ωστόσο, πρέπει να προστεθεί και η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.

Διαβάστε: «Βούλιαξε» η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Το ευρωπαϊκό νόμισμα εμφάνισε απώλειες που ξεπέρασαν το 1% και η ισοτιμία του διολίσθησε στα 1,0335 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022. Οι traders, μάλιστα, στοιχηματίζουν ότι το ευρώ μπορεί να διολισθήσει περαιτέρω ως προς την ισοτιμία του με το δολάριο. Κάποιοι, μάλιστα, σε έρευνα που πραγματοποίησε το Bloomberg εκτιμούν ότι εντός του 2025 είναι πιθανό να υπάρξει απόλυτη ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο.

Οι traders στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο ότι το νόμισμα θα μπορούσε να επεκτείνει τη διολίσθησή του προς την ισοτιμία με το δολάριο.  Την ίδια στιγμή το ασφάλιστρο που καταβάλλεται στις αγορές δικαιωμάτων προαίρεσης για την αντιστάθμιση περαιτέρω απωλειών είναι τώρα κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Η ανησυχία και την αύξηση των δασμών από τον Τραμπ

Το ευρώ είναι ένα από τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των G10 τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς οι προοπτικές για την Ευρώπη σκοτεινιάζουν. Δεν είναι μόνο η γεωπολιτική κλιμάκωση και τα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα τον Νοέμβριο, κυρίως σε Γερμανία και Γαλλία, που τρομάζουν τις αγορές. 

Η προοπτική σκληρών δασμών υπό τον Donald Trump έχει θολώσει περαιτέρω τις προοπτικές για την περιοχή, με τους trades να στοιχηματίζουν ότι το νόμισμα θα συνεχίσει την πτωτική πορεία και τους επόμενους μήνες.

Το ευρώ βρίσκεται «υπό τεράστια πίεση», δήλωσε ο Kristoffer Kjaer Lomholt, επικεφαλής της έρευνας FX στην Danske Bank. Οι εκθέσεις PMI προκαλούν «ευρείες ανησυχίες για τις κυκλικές προοπτικές για την ευρωζώνη και κατ 'επέκταση τις προοπτικές χαλάρωσης από την ΕΚΤ», πρόσθεσε.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν επίσης την πρόκληση για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν τον επόμενο μήνα εάν θα επιταχύνουν τον ρυθμό χαλάρωσης καθώς η εύθραυστη οικονομία της Ευρώπης πιέζεται όλο και περισσότερο. Έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η υπόσχεση του Trump για φορολογικές περικοπές ώθησε τις αγορές να τιμολογήσουν υψηλότερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

«Αυτοί οι δείκτες PMI επιβεβαιώνουν τις αποκλίνουσες προοπτικές ανάπτυξης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης που είχαμε στο μυαλό μας πριν από τις εκλογές και μετά», δήλωσε ο Jordan Rochester, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στη Mizuho International.

Διαβαστε επισης