Πολιτική

Βυθίζεται η τουρκική λίρα, φυγή κεφαλαίων, προβλήματα σε τράπεζες


Αλυσιδωτές παρενέργειες στην τουρκική οικονομία, δημοσιονομικά προβλήματα και δυσκολίες σε μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων προκαλεί η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος της γειτονικής χώρας.

Η τουρκική λίρα σημείωσε χθες ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ και μεγάλη πτώση έναντι του δολαρίου. Σήμερα παραμένει στα ίδια επίπεδα (κάτω από τα 0,25 ευρώ). Οι αναλυτές των αγορών συναλλάγματος εκτιμούν ότι οι πιέσεις θα συνεχισθούν και το τουρκικό νόμισμα θα καταγράψει ακόμη χαμηλότερες ισοτιμίες.

 Αυτή η εξέλιξη ευνοεί μόνον λίγες μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν εγχώριες πρώτες ύλες, ή το κόστος τους εξαρτάται κυρίως από τις αμοιβές εργασίας.

 Η αποδυνάμωση της λίρας οφείλεται κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία και στην κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Την τελευταία διετία οι συναλλαγματικές ειπράξεις από τον  τουρισμό μειώνονται λόγω των αλλεπάλληλων τρομοκρατικών επιθέσεων, προκαλώντας διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών. Παράλληλα οι δημόσιες δαπάνες διογκώνονται, λόγω  εμπλοκής της Τουρκίας στις συρράξεις στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ.

Στην αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος συμβάλλει και η επιταχυνόμενη φυγή κεφαλαίων, λόγω της πολιτικής αποσταθεροποίησης που επήλθε μετά το αποτυχόν πραξικόπημα, αλλά και εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλούν η εσωτερική αναταραχή, το προσφυγικό και οι τρομοκρατικές ενέργειες.

Η "καταβαράθρωση" της λίρας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε τουρκικές τράπεζες και επιχειρήσεις που έχουν μεγάλο δανεισμό σε συνάλλαγμα. Εντός του τρέχοντος έτους οι τράπεζες πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν εξωτερικό χρέος  95 δισ.δολ. και να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα.

Η οικονομική και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δυσχεραίνουν την πρόσβαση τους στη διεθνή κεφαλαιαγορά,όπου θα χρειασθεί ούτως ή άλλως να δανεισθούν με αυξημένα επιτόκια.