Τις... σκέψεις και τις προθέσεις του Πούτιν προσπαθούν να διαβάσουν οι αγορές, που "κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα", καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα για τα επόμενα επεισόδια στο σίριαλ του οικονομικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας, που μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε επιβολή "δελτίου" στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα αν θα επαναληφθεί η ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του αγωγού Nord Stream, που είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιουλίου.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα ανησυχιών τα χρηματιστήρια παίρνουν την κατιούσα, το ΧΑ κατέγραψε σημαντικές απώλειες με τον τραπεζικό δείκτη να βυθίζεται -4,5%, τα ομόλογα ενισχύονται ως ασφαλέστερο καταφύγιο κεφαλαίων, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κινούνται δίκην ασανσέρ. Οι αποδόσεις του γερμανικού και του γαλλικού 10ετούς υποχωρούν κατά 11-13 μονάδες βάσης, μικρές μεταβολές τιμών/αποδόσεων στα ελληνικά.
¨Εντονη μεταβλητότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ο DAX χάνει τώρα 1,60% και ο FT-100 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος. Ρευστό σκηνικό στη Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί -0,40%, τον S&P500 στο -1% και τον Nasdaq να καταγράφει απώλειες -1,7%.
Προβληματίζουν οι τράπεζες
Συναλλακτική άπνοια στην ελληνική αγορά, όπου ο τζίρος ήταν μόλις 36 εκατ. ευρώ, καθώς τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής, προτιμώντας να αποφύγουν το βραχυχρόνιο ρίσκο.
Αδύναμος κρίκος αποδεικνύονται οι τραπεζικές μετοχές, που βρέθηκαν και σήμερα σε δίνη πιέσεων. Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι οικονομικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επαναφέρουν στο προσκήνιο τον προβληματισμό όσον αφορά τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων και επιστροφής στην κερδοφορία.
Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση από το ξεκίνημα της συνεδρίαση και τερμάτισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό -1,66% στις 788,88 μονάδες και τερμάτισε στις 789,58 με απώλειες 1,57%. Αναλυτές εκτιμούν ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθεί ισχυρή τεχνική αντίδραση και ενδεχομένως να αλλάξει η βραχυχρόνια τάση. Ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η συρρίκνωση του ημερήσιου τζίρου.
Ο FTASE-25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,74%, κλείνοντας στις 1.887,69 μονάδες. Στο -0,54% ο FT40M των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -5,10% και τερμάτισε με απώλειες 4,54%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Στο -6,9% βυθίστηκε η Πειραιώς και ακολούθησαν Alpha -5%, Εθνική -4,2%, Eurobank -3,8%, Attica Bank -3,3%, Τρ. Ελλάδος -2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο ΟΠΑΠ και Σαράντης +1%,Τιτάν +0,2%, ΟΤΕ +0,1%.
Στον αντίποδα ΔΕΗ -4%, ΑΔΜΗΕ -3,1%, ΤΕΝΕΡΓΑ -2,9%, Βιοχάλκο και ΕΛΠΕ -2,8%, Motor OIl -2,2%, ΕλβάλΧαλκόρ και Jumbo -1,7%, Lamda -1,3%