Πολιτική

Βρυξέλλες για χρέος: Ελάφρυνση με αυστηρή επιτήρηση της Ελλάδας


 Οι εκτιμήσεις των γερμανικών ΜΜΕ, για αλλαγή στάσης του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, «πυροδότησαν» ισχυρές αντιδράσεις και παρεμβάσεις, με κυριότερη αυτή που προέρχεται από τις Βρυξέλλες. Με τη συζήτηση για το χρέος να βρίσκεται προ των πυλών της πολιτικής διαπραγμάτευσης, καθώς οι τεχνικές εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να στείλει το δικό της μήνυμα που εμπεριέχει τον εξής… κανόνα: η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αυστηρότερη επιτήρηση, μετά τη μνημονιακή εποχή.

Αξιωματούχος της ΕΕ, που μίλησε στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες, την ώρα που όπως προαναφέρθηκε η πολιτική διαβούλευση για το χρέος, εισέρχεται σε κρίσιμη φάση, με το Eurogroup της 27ης Απριλίου να αποτελεί το πρώτο σημαντικό σημείο αναφοράς και καταλύτη εξελίξεων. «Όποιος θέλει ελαφρύνσεις χρέους, που εκτείνονται σε δεκαετίες μετά τη λήξη του προγράμματος, πρέπει να ανεχθεί αυστηρότερο έλεγχο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, δίνοντας το στίγμα των Βρυξελλών, ενόψει της συνέχειας.

Ενδοκυβερνητικός εμφύλιος στη Γερμανία για το ελληνικό χρέος

Στόχος των Βρυξελλών είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το χρέος τον Ιούνιο, αναφέρει η SZ, παρατηρώντας ότι «τα μηνύματα από το Βερολίνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής ασαφή». Η αλήθεια είναι ότι το Βερολίνο κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τη υπόθεση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, βάσει πάντα των όσων καταγράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ, διαφαίνεται ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, θα εγκαταλείψει την επί χρόνια αδιάλλακτη στάση του προκατόχου του Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα

Οι πληροφορίες περί αλλαγής πλεύσης του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκαλούν έντονες συζητήσεις στη Γερμανία και ενδοκυβερνητικό εμφύλιο. Βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), εξαπολύουν «πυρά» κατά του Σοσιαλδημοκράτη Σολτς.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του οικονομικού Συμβούλου του CDU και της Μέρκελ, που ζήτησε να μην αποδεσμευτεί η Ελλάδα πρόωρα από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. «Μετά από δέκα χρόνια πολιτικής διάσωσης δεν υπάρχει ουδεμία αφορμή για μια τέτοια κίνηση. Επ΄ ουδενί ο Τσίπρας κατάφερε να λύσει τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας του».