Πολιτική

Βρήκε σύμμαχο, έχασε το «στοίχημα» της σύγκλισης της Κεντροαριστεράς


 Η χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο, αποτέλεσε το πεδίο διαμόρφωσης του νέου πολιτικού χάρτη της χώρας, ενόψει και της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Το «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα προς την Κεντροαριστερά και δη το ΠΑΣΟΚ δεν είχε αντίκρισμα, ωστόσο το Μαξίμου φέρεται να αποκτά ένα επιπλέον σύμμαχο στο πρόσωπο της Ένωσης Κεντρώων και του Βασίλη Λεβέντη. Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει από χθες να μεγιστοποιήσει τα υπέρ της πολιτικά οφέλη, από την αδυναμία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει 200 βουλευτές για τον εκλογικό νόμο, το ΠΑΣΟΚ απέφυγε τη σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς επιθυμεί να διεκδικεί ηγετικό ρόλο στον κεντροαριστερό χώρο, ενώ στο Ποτάμι υπάρχει προβληματισμός για τις διαφοροποιήσεις βουλευτών από την κεντρική πολιτική γραμμή.

Ο διακαής πόθος των 200 βουλευτών αποτέλεσε όνειρο θερινής νυκτός για τη κυβέρνηση,  η οποία ωστόσο έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα ενόψει και της συζήτησης που θα ξεκινήσει για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Έγινε εμφανές ότι υφίσταται ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, ενώ και το Ποτάμι διατήρησε με εμφανή τρόπο τις αποστάσεις του από το Μαξίμου. Τα κυβερνητικά κελεύσματα για συμπόρευση στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, δεν βρήκαν ανταπόκριση στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και μόνο η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της απλής αναλογικής. 

Γίνεται φανερό ότι δημιουργείται μια εν δυνάμει «συμμαχία» με την Ένωση Κεντρώων και μια τάση συνεργασίας που είναι πιθανόν να συνεχιστεί και στο μείζον ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Βεβαίως στο εν λόγω ζήτημα ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να αντιμετωπίσει την εσωκομματική «αντιπολίτευση» που προέρχεται από την «κίνηση των 53» και η οποία έχει εκδηλώσει την πλήρη αντίθεσή της, στη βασική πρόταση για εκλογή προέδρου από το λαό.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί ήδη από σήμερα να «γιγαντώσει» το μέγεθος της ήττας που υπέστη η κυβέρνηση στη χθεσινή ψηφοφορία και να υπερτονίσει το γεγονός ότι το Μαξίμου «απομονώνεται» πολιτικά. Η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά θα επιμείνει στην στρατηγική ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία και μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται να σκληρύνει την στάση της απέναντι στη ΝΔ, θέλοντας έτσι να διαλύσει εξ’ ολοκλήρου τις όποιες «υπόνοιες» για συμπόρευση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε ότι αφορά στο Ποτάμι, οι διχαστικές τάσεις που έκαναν χθες την εμφάνισή τους στη Βουλή, αναμένεται να επιταχύνουν τις εσωτερικές διεργασίες…