Πολιτική

Βρήκαν 4ο μνημόνιο... σε λάθος μέρος!


Καίγονται τόσο πολύ ορισμένα ΜΜΕ και σχολιαστές να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε οικονομική καταστροφή, που ανακαλύπτουν... μνημόνια ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν.

Σε ένα ρεπορτάζ του Reuters, για παράδειγμα, αποκαλύπτεται ένα έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ προς Γερμανό βουλευτή, στο οποίο σημειώνεται ότι, αν αναβληθούν ως το 2048 οι πληρωμές τόκων του ελληνικού χρέους προς την Ευρώπη, αυτό θα ισοδυναμεί με ένα de facto νέο δάνειο 123 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

«Νέο δάνειο; Άρα έρχεται και νέο μνημόνιο»! Αυτό έσπευσαν να συμπεράνουν όσοι προσπαθούν να χωρέσουν όλες τις... αποχρώσεις του γκρι, που κρύβονται σε γερμανικά έγγραφα, στις δικές τους αντιπολιτευτικές μονομανίες, νομίζοντας ότι έχουν βρει άλλο ένα εκπληκτικό επιχείρημα, για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε νέο μνημόνιο.

Στην περίπτωση αυτή, όμως, πρόκειται για μια ακραία παρερμηνεία ενός γερμανικού εγγράφου, το περιεχόμενο του οποίου δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Τα ίδια επιχειρήματα και υπολογισμοί διαλαμβάνονται σε προηγούμενο έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, που είχε διαρρεύσει στα τέλη Μαρτίου σε δύο γερμανικές εφημερίδες και το είχε στο χαρτοφύλακά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν πήγε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ προετοιμασμένος να απαντήσει στις πιέσεις του Ταμείου για δραστικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Τι λέει, λοιπόν, αυτή η γερμανική επιχειρηματολογία και γιατί διατυπώνεται; Στόχος είναι να δοθεί μια πειστική τεχνοκρατική απάντηση στην πρόταση τουΤαμείου για ένα δραστικό μέτρο ελάφρυνσης, που είναι η αναβολή της πληρωμής τόκων ως το 2040, ή ως το 2048.

Επειδή αυτό το μέτρο είναι το πιο επαχθές για τους πιστωτές της χώρας, η γερμανική πλευρά επιδιώκει να το «κάψει», τονίζοντας ότι: αυτοί τόκοι που δεν θα πληρωθούν θα πρέπει να καλυφθούν από τους πιστωτές με νέα δάνεια που λάβουν οι ίδιοι.

Δηλαδή, δεν πρόκειται για μια απλή διευθέτηση χρέους, αλλά θα είναι σαν να έχει υιοθετηθεί ένα νέο πρόγραμμα νέα χρηματοδότησης της Ελλάδας. Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται η νομική και πολιτική πλευρά της υπόθεσης, αφού η γερμανική πλευρά υποστηρίζει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχει εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και θα πρέπει να έλθει πρώτα το θέμα στη γερμανική Βουλή.

Με απλούστερα λόγια, η επιχειρηματολογία του γερμανικού ΥΠΟΙΚ προς το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνοψισθεί ως εξής: «Μην μας πιέζετε για το θέμα των τόκων, γιατί ακόμη και αν το θέλαμε δεν θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε χωρίς την άδεια της Βουλής».

Έτσι, έχουν λοιπόν τα πράγματα με τα περιβόητα έγγραφα για το «de facto νέο δάνειο». Και υποθέτουμε ότι ο Σόιμπλε θα έβαζε τα γέλια αν του έλεγαν ότι το έγγραφο του υπουργείου του -προς ένα βουλευτή, μάλιστα- φέρνει προς συζήτηση ένα νέο δάνειο 123 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και μάλιστα στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου.

Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για όσους έχουν βαλθεί να διαστρέψουν και την τελευταία λεπτομέρεια της οικονομικής ειδησεογραφίας για να στηρίξουν το οικοδόμημα της επιχειρηματολογίας τους κατά της κυβέρνησης.

Να εξηγούμαστε: η κυβέρνηση μπορεί να κάνει σφάλματα και ο κίνδυνος ενός νέου μνημονίου, αν δεν μπορέσει η χώρα να επανέλθει στις αγορές πριν τη λήξη του παρόντος, είναι υπαρκτός. Αλλά το προαναφερθέν έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν έχει σχέση με αυτή τη συζήτηση.