Τουρισμός

Βρετανική ομίχλη στον ελληνικό τουρισμό- Μαζικές ακυρώσεις και μαύρα σενάρια  


Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες (14/6) στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ να ζήτησε από τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον η Ελλάδα να αλλάξει κατηγορία και να ενταχθεί στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα, όμως οι εξελίξεις γύρω από το θέμα, που πλήττει καίρια τον ήδη εξασθενημένο ελληνικό τουρισμό, κάθε άλλο παρά θετικές θεωρούνται. 

Αρχικά, η ΤUI έκανε γνωστό χθες ότι ακυρώνει τα τουριστικά πακέτα μέχρι τις 4 Ιουλίου, για άλλους 9 ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς (Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Μύκονο, Πρέβεζα, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Θεσσαλονίκη, ενώ το βράδυ ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναβολή για ένα μήνα (αντί για τις 21 Ιουνίου, στις 19 Ιουλίου) του επόμενου σταδίου άρσης των περιοριστικών μέτρων, επικαλούμενος την αύξηση των κρουσμάτων λόγω της νέας παραλλαγής Δέλτα (ινδική). 

Η δεύτερη χθεσινή είδηση ήταν και η χειρότερη, καθώς προϊδεάζει για συνέχιση της αυστηρής πολιτικής της Βρετανίας σε σχέση με τα ταξίδια στο εξωτερικό. Τουριστικοί παράγοντες, που περίμεναν, με την επόμενη αναθεώρηση της βρετανικής ταξιδιωτικής λίστας στα τέλη Ιουνίου, η Ελλάδα-μετά και την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας- να μετακινηθεί στην πράσινη λίστα, πλέον αμφιβάλλουν. 

Έντονοι φόβοι και για τον Ιούλιο 

Και αν η Ελλάδα παραμείνει στα τέλη Ιουνίου στην απαγορευτική για ταξίδια πορτοκαλί λίστα (όσοι επιστρέφουν στη Βρετανία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών), τότε και ο Ιούλιος θα περάσει χωρίς Βρετανούς τουρίστες, σενάριο καταστροφικό, ιδιαίτερα για ορισμένες περιοχές (πχ. Ιόνια νησιά), που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη βρετανική τουριστική αγορά. 

Υπενθυμίζεται, ότι η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη γερμανική. Το 2019 ταξίδευσαν στην Ελλάδα από τη Βρετανία  3,5 εκατομμύρια άτομα, με τις εισπράξεις να φτάνουν τα  2,5 δισ. ευρώ. Ακόμα και το πολύ κακό 2020, γύρω στo ένα εκατομμύριο Βρετανών έκαναν τις διακοπές τους στη χώρα μας, με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 749 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σχολιάζοντας, τις χθεσινές δυσάρεστες εξελίξεις η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη, δήλωσε: 

«Τώρα ανατρέπονται πολλά δεδομένα. Πιστεύαμε ότι θα είχαμε μία σταθερότητα από τον Ιούλιο και μετά. Αυτό ανατρέπεται, γιατί στην πραγματικότητα έχει χαθεί και ο Ιούλιος από τη βρετανική αγορά. Χάνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του παιχνιδιού. Ενώ πιστεύαμε ότι θα είχαμε κάτι σταθερό από τον Ιούλιο και μετά, όλο αυτό το οικοδόμημα καταρρέει. Δεν νοείται ελληνικός τουρισμός χωρίς τη Βρετανία, καλώς ή κακώς. Είναι το Νο 2».

Καθυστερούν το άνοιγμα 

Με τις κρατήσεις να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, τα νέα από τη βρετανική αγορά  να μην είναι αισιόδοξα και ενώ η πλειονότητα των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι κλειστά, δεν ευνοείται το πλήρες άνοιγμα των επιχειρήσεων του χώρου μέχρι τα τέλη Ιουνίου.  Όπως φαίνεται αρκετοί ξενοδόχοι θα περιμένουν κι άλλο πριν αποφασίσουν να επαναλειτουργήσουν τις μονάδες τους. 

Εκφράζοντας την αγωνία του ξενοδοχειακού κλάδου για τη φετινή σεζόν, ο ΣΕΤΕ  σε επιστολή του στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας αναφέρει, μεταξύ άλλων: «βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ο τουρισμός τυπικά μόνο έχει επανεκκινήσει, αφού βασικές μας αγορές όπως η βρετανική, η ρωσική και οι σκανδιναβικές, παραμένουν κλειστές. Οι κρατήσεις είναι περιορισμένες και άγνωστο παραμένει αν ακόμη και αυτές μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις, αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των ανωτέρω αγορών, ούτε τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις που αυτές θα λειτουργήσουν».

Διαβαστε επισης