Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία για να ενταχθεί σε ένα εμπορικό σύμφωνο 11 χωρών του Ειρηνικού που περιλαμβάνει την Ιαπωνία και την Αυστραλία, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις της στην εν λόγω περιφέρεια και να οικοδομήσει τους παγκόσμιους εμπορικούς δεσμούς της μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε πως η Βρετανία συμφώνησε να ενταχθεί στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διειρηνική Σύμπραξη (CPTPP), σε μια κίνηση για την οποία το γραφείο του ανακοίνωσε πως αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.
«Η ένταξη στον εμπορικό συνασπισμό CPTPP βάζει το Ηνωμένο Βασίλειο στο κέντρο μιας δυναμικής και αυξανόμενης ομάδας οικονομιών του Ειρηνικού», ανέφερε ο Σούνακ σε δήλωσή του προσθέτοντας ότι η συμφωνία καταδεικνύει «τα πραγματικά οικονομικά οφέλη από τις ελευθερίες μας μετά το Brexit».
Η Βρετανία επιδιώκει να οικοδομήσει παγκόσμιους εμπορικούς δεσμούς μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ το 2020 και στρέφεται προς γεωγραφικά απομακρυσμένες, αλλά γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η χώρα βαθαίνει τις σχέσεις της με την περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού καθώς στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της η Κίνα αποτελεί μια «πρόκληση που θα καθορίσει μια εποχή».
Άλλα μέλη της CPTPP είναι το Μπρουνέι, ο Καναδάς, η Χιλή, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, το Περού, η Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ. Η Βρετανία είναι το πρώτο νέο μέλος που εντάσσεται σε αυτή την ομάδα χωρών, ο συνολικός πληθυσμός των οποίων είναι 500 εκατομμύρια άνθρωποι.
Η ένταξή της θα συμπληρώσει τις υφιστάμενες διμερείς Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου (FTA) που έχει συνάψει η Βρετανία με τις περισσότερες χώρες μέλη της CPTPP και προσφέρει στις επιχειρήσεις επιπλέον επιλογές σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους μπορούν να διεξάγουν εμπόριο.
Ο τομέας των υπηρεσιών θα επωφεληθεί επίσης από τη μείωση της διοικητικής γραφειοκρατίας.
πηγή: ΑΠΕ