Η βρετανική κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα της επιτρέψει να αγνοεί ορισμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μετά την δικαστική απόφαση που πάγωσε τις απελάσεις μεταναστών στην Ρουάντα.
Το δικαστήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης αντιτάχθηκε με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην επίμαχη απέλαση προς την Ρουάντα μεταναστών που εισήλθαν παρανόμως στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθηλώνοντας στο έδαφος αεροσκάφος που είχε ναυλωθεί ειδικά, λίγο πριν από την απογείωσή του στις 14 Ιουνίου.
Το δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι η βρετανική δικαιοσύνη πρέπει να εξετάσει τις λεπτομέρειες της νομιμότητας του νομικού πλαισίου, πράγμα που θα γίνει τον Ιούλιο, πριν προχωρήσει σε απελάσεις.
Μετά την απόφαση αυτή, η βρετανική κυβέρνηση επανέλαβε την πρόθεσή της να τροποποιήσει την νομοθεσία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με ένα νέο «Bill of Rights» (Διακήρυξη των Δικαιωμάτων) που θα παρουσιασθεί σήμερα, βάσει του οποίου η βρετανική κυβέρνηση θα έχει την δυνατότητα να αγνοεί αυτού του είδους τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.
«Η διακήρυξη αυτή των δικαιωμάτων θα ενισχύσει την βρετανική μας παράδοση ελευθερίας χορηγώντας μία υγιή δόση ορθολογισμού στο σύστημα», σχολίασε ο βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ.
Θα αντικαταστήσει την Human Rights Act (Πράξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), νομοθεσία που ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο βρετανικό δίκαιο.
Προβλέπει επίσης την διευκόλυνση της απέλασης ξένων υπηκόων που έχουν καταδικασθεί από την βρετανική δικαιοσύνη, περιορίζοντας γι΄αυτούς την δυνατότητα να προβάλλουν το δικαίωμά τους στην οικογενειακή ζωή υπεράνω της δημόσιας ασφάλειας.
«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα ενισχύσουν την ελευθερία της έκφρασης, θα μας επιτρέψουν την απέλαση πολλών αλλοδαπών εγκληματιών και την καλύτερη προστασία του κοινού απέναντι σε επικίνδυνους εγκληματίες», σύμφωνα με τον Ντόμινικ Ράαμπ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης πάντως απέκλεισε με δηλώσεις του στο Sky News το ενδεχόμενο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Το νομοθέτημα καταγγέλλεται από το Εργατικό Κόμμα.
«Η Human Rights Act επέτρεψε σε εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στην δικαιοσύνη, να προστατεύονται τα θύματα εγκλημάτων και να διασφαλίζεται ότι τα αγαπημένα μας πρόσωπα θα έχουν φροντίδα όταν θα την έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Στιβ Ριντ, αρμόδιος για τον τομέα της Δικαιοσύνης στο Εργατικό Κόμμα.
Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία του Ηνωμένου Βασιλείου, το νομοθέτημα αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω για τα δικαιώματα των κοινών ανθρώπων.
ΕΚ