Διεθνή

Βρετανία: Μόνο το ίδιο το Χονγκ Κονγκ μπορεί να δώσει λύση στις ταραχές


Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η όποια λύση στην αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ πρέπει να προέλθει από την ίδια την πρώην αποικία παρά από το Πεκίνο, και κάλεσε την Κίνα να επανεξετάσει τον νέο νόμο για την ασφάλεια που προκάλεσε και πάλι διαδηλώσεις.

Η Βρετανία, μαζί με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά, έχουν επικρίνει την Κίνα για τον νέο νόμο, λέγοντας ότι θα παραβιάσει τη σινοβρετανική συμφωνία του 1984 για το Χονγκ Κονγκ και απειλεί τις ελευθερίες του.

Η Κίνα έχει πει ότι οι αποφάσεις της για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ είναι δική της υπόθεση και ότι ο δεσμός της Βρετανίας με το έδαφος αυτό προέρχεται από τον «επιθετικό αποικισμό και τις άνισες συμφωνίες».

Στην εξαμηνιαία έκθεση για το Χονγκ Κονγκ, που καλύπτει τα γεγονότα από την 1η Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου πέρυσι, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ανέφερε: «Η λύση σε αυτή την αναταραχή και τις υποβόσκουσες αιτίες της πρέπει να προέλθει από το Χονγκ Κονγκ και δεν μπορεί να επιβληθεί από την ηπειρωτική Κίνα».

«Η Βρετανία υποστηρίζει ότι ο δρόμος για να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ είναι ξεκάθαρη: όλες οι πλευρές πρέπει να επενδύσουν στον διάλογο και τη συμφιλίωση, με τη στήριξη μια ισχυρής, ανεξάρτητης έρευνας».

Η αυτονομία του Χονγκ Κονγκ διασφαλίζεται βάσει της αρχής ‘Μια χώρα, δύο συστήματα' που προβλέπεται στη συμφωνία του 1984, η οποία υπογράφηκε από τον τότε Κινέζο πρωθυπουργό Ζάο Ζιγιάνγκ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ.

Το Χονγκ Κονγκ κλυδωνίστηκε πέρυσι από μήνες διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, κάποιες από τις οποίες έγιναν βίαιες, λόγω της ανεπιτυχούς προσπάθειας να εισαχθεί ένας νόμος για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα. Διαδηλώσεις ξέσπασαν και πάλι ύστερα από την ηρεμία που επικράτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Βρετανία δεσμεύτηκε να προσφέρει στους κατόχους Βρετανικού Εθνικού Υπερπόντιου (BNO) διαβατηρίου στο Χονγκ Κονγκ έναν δρόμο προς την απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας --επιτρέποντάς τους να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο Χονγκ Κονγκ υπάρχουν περίπου 350.000 κάτοχοι διαβατηρίων ΒΝΟ, ενώ άλλα 2,5 εκατομμύρια πληρούν τα κριτήρια για να τους χορηγηθούν, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

«Υπάρχει ακόμα χρόνος για να επανεξετάσει η Κίνα, να υποχωρήσει και να σεβαστεί την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ και να σεβαστεί τις δικές της διεθνείς υποχρεώσεις», έγραψε ο Ράαμπ σε εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης.

πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις