Οικονομία

Βρετανία: Αισθητός ο αντίκτυπος από τις αυξημένες τιμές


Από τις σούπες βοδινού στο Τόκιο έως τα φιλέτα από κοτόπουλο στο Λονδίνο, οι καταναλωτές αρχίζουν να νιώθουν τον αντίκτυπο από την αύξηση των τιμών, που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία.

Η ανάκαμψη στην παγκόσμια δραστηριότητα από τους περιορισμούς του κορονοϊού εξέθεσε τις ελλείψεις σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με τις εταιρίες να πασχίζουν να βρουν εργαζομένους, πλοία ακόμα και καύσιμα για να λειτουργήσουν τα εργοστάσιά τους, απειλώντας την ανάκαμψη.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός προϊόντων κοτόπουλου στη Βρετανία προειδοποίησε ότι το γλέντι που γίνεται εδώ και 20 χρόνια στη χώρα με τα φθηνά τρόφιμα φθάνει στο τέλος του και ο πληθωρισμός στις τιμές τροφίμων μπορεί να είναι διψήφιος.

Καθώς εξέρχεται από το Brexit και την COVID, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται αντιμέτωπη με έλλειψη αποθηκάριων, οδηγών φορτηγών και εκδοροσφαγέων, γεγονός που επιτείνει τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

"Οι μέρες που μπορούσες να ταΐσεις μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων με ένα κοτόπουλο των 3 στερλινών φτάνουν στο τέλος τους", δήλωσε ο Ραντζίτ Σινγκ Μπόπαραν, ιδιοκτήτης του 2 Sisters Group.

Ακόμα και στην Ιαπωνία, όπου η ασθενής ανάπτυξη σήμαινε ότι οι τιμές πολλών πραγμάτων --ακόμα και των μισθών-- δεν αυξήθηκαν σημαντικά εδώ και δεκαετίες, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωποι με σοκ στις τιμές για βασικά προϊόντα όπως ο καφές και οι σούπες βοδινού.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον ιδιωτικό τομέα να βοηθήσει να αποσυμφορηθεί η εφοδιαστική αλυσίδα, τα προβλήματα της οποίας απειλούν την εορταστική περίοδο στις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν είπε ότι το Λιμάνι του Λος Άντζελες θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Λιμανιού στο Λονγκ Μπιτς και θα επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας του για να εκφορτώσει τα περίπου 500.000 κοντέινερ που περιμένουν στα πλοία, ενώ η Walmart, η Target και άλλες μεγάλες εταιρίες λιανικής πώλησης θα παρατείνουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της νύχτας για να καλύψουν τις ανάγκες για διανομές προϊόντων.

Πάντως, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν προειδοποιήσει ότι οι Αμερικανοί ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές και κάποια άδεια ράφια αυτή τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Οι καταναλωτές, που δεν είναι συνηθισμένοι να αντικρίζουν άδεια ράφια στα καταστήματα, θα πρέπει να είναι ευέλικτοι και υπομονετικοί, δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

ΨΥΧΡΟ ΜΕΤΩΠΟ

Με τον χειμώνα να πλησιάζει σε κάποιες περιοχές του κόσμου, οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι καθώς μειώνονται οι προμήθειες ενέργειας.

Ο χειμώνας έχει ήδη ενσκήψει στη βόρεια Κίνα και οι τιμές άνθρακα παρέμειναν κοντά σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, με τα εργοστάσια ενέργειας να στοκάρουν καύσιμα για να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές ελλείψεις που τροφοδοτούν μια πρωτόγνωρη αύξηση των εργοστασιακών τιμών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου

Η επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση στην Κίνα, που προκαλείται από ελλείψεις σε άνθρακα, υψηλές τιμές στα καύσιμα και υψηλή ζήτηση από τις βιομηχανίες μετά την πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή σε πολλά εργοστάσια, μεταξύ των οποίων και πολλά που τροφοδοτούν μεγάλες εταιρίες όπως η Apple Inc.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις για μείωση του κόστους ενέργειας, με τις τιμές πετρελαίου να αυξάνονται και πάλι σήμερα ύστερα από τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης και προϊόντων διύλισης πετρελαίου. Στην άνοδό τους συνέβαλαν και οι εκτιμήσεις ότι οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, θα οδηγήσουν σε στροφή προς το πετρέλαιο προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση για θέρμανση, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ να διαμορφώνονται στα 83,85 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα σήμερα.

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ενώ θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19, προειδοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση στις τιμές ενέργειας, ο Λευκός Οίκος μιλά με παραγωγούς πετρελαίου και αερίου στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος για να μειωθεί το κόστος καυσίμων, δήλωσαν δύο πηγές με γνώση του θέματος στο Reuters. Στις ΗΠΑ, το μέσο κόστος λιανικής για ένα γαλόνι βενζίνης είναι σε υψηλό επτά ετών, ενώ το κόστος καυσίμων κατά τη χειμερινή περίοδο αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, η ολλανδική εταιρία πλοήγησης και ψηφιακών χαρτών TomTom προειδοποίησε ότι τα εφοδιαστικά προβλήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να διαρκέσουν έως το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η παραγωγή αυτοκινήτων έχει πληγεί από την παγκόσμια έλλειψη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, που έχει αναγκάσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που ακόμα ανακάμπτουν από τα προβλήματα του κορονοϊού, να αναστείλουν και πάλι την παραγωγή τους.

«Συνολικά, υποτιμήσαμε πόσο μεγάλα ήταν ή έχουν γίνει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, και ειδικά για τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο οικονομικός διευθυντής της TomTom Τάκο Τιτουλάερ.

Η αυξανόμενη ζήτηση, από την άλλη, δίνει ώθηση σε κάποιες εταιρίες. Η ταϊβανέζικη TSMC, κολοσσός στην αγορά των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, κατέγραψε άλμα σχεδόν 14% στα κέρδη τρίτου τριμήνου.