Διεθνή

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου απειλεί ότι θα κινηθεί εκτός ορίων του Συντάγματος


Δικαστής του ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας (Supremo Tribunal Federal, STF) έδωσε εντολή χθες Τετάρτη να διενεργηθεί έρευνα για το εάν ο πρόεδρος της χώρας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, διέπραξε το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, μετά τις αλλεπάλληλες ατεκμηρίωτες επιθέσεις του εναντίον του βραζιλιάνικου εκλογικού συστήματος.

Ο δικαστής Αλεσάντρ τζι Μοράις πήρε την απόφαση αυτή υιοθετώντας αίτημα του Εκλογοδικείου (Tribunal Superior Eleitoral, TSE), το οποίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι από την πλευρά του διενεργεί έρευνα σε βάρος του αρχηγού του κράτους για «κατάχρηση οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, κακόβουλη χρησιμοποίηση μέσων ενημέρωσης, διαφθορά, απάτη, παρακώλυση του έργου δημοσίων λειτουργών και εξολοθρευτική προπαγάνδα στις επιθέσεις του εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας και της νομιμότητας των γενικών εκλογών του 2022».

Ο δικαστής διευκρίνισε ότι η έρευνα του STF έχει σκοπό να εξακριβωθεί αν ο ηγέτης της άκρας δεξιάς διέπραξε τα αδικήματα της «προσβολής» και της «συκοφαντικής δυσφήμισης», μεταξύ άλλων.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπαινίχθηκε ότι υπάρχει συστηματική πρακτική παρανομιών από πλευράς μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου», διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης «για να τραυματίσει την δικαστική εξουσία και να θέσει υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της», ανέφερε ο δικαστής Μοράις στην εντολή του, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η έρευνα αφορά κυρίως ομιλία διάρκειας δύο ωρών και πλέον που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος Μπολσονάρου υποστήριξε πως διαπράχθηκε νοθεία στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας που αξιοποιείται από το 1996 και μετά, χωρίς να παρουσιάσει την παραμικρή απόδειξη για τον ισχυρισμό αυτόν.

Επέκρινε εξάλλου με σφοδρότητα μέλη του STF, ιδίως τον Λουίς Χομπέρτου Μπαρόζου, που είναι επίσης πρόεδρος του TSE.

Ο κ. Μπολσονάρου είχε ήδη χαρακτηρίσει «ηλίθιο» τον κ. Μπαρόζου τον περασμένο μήνα, σε ομιλία του με την οποία ήγειρε αμφιβολίες για το εάν θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τα τέλη του 2022.

«Ή θα κάνουμε σωστές εκλογές στη Βραζιλία, ή δεν θα γίνουν εκλογές», απείλησε τότε ο αρχηγός του κράτους, υμνητής της στρατιωτικής χούντας που δεν έπεσε παρά το 1985.

Προχθές Τρίτη ανέβασε ακόμα περισσότερο τον τόνο, διαμηνύοντας πως δεν «θα ανεχθεί εκφοβισμούς».

Την Κυριακή, χιλιάδες οπαδοί του προέδρου διαδήλωσαν σε μεγάλες πόλεις τασσόμενοι εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου λέει πως δεν θέλει να καταργηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας, αλλά οι ψήφοι να τυπώνονται, ώστε να είναι δυνατή η ανακαταμέτρηση με το χέρι σε περίπτωση αμφισβήτησης.

Ιδέα που απορρίπτει το TSE, το οποίο διαβεβαιώνει ότι το σύστημα ουδέποτε αμαυρώθηκε από παρατυπίες και ότι, απεναντίας, η εκτύπωση των ψήφων σε χαρτί είναι αυτό που θα μπορούσε να εκθέσει τη χώρα «στον κίνδυνο» να ξαναδεί «χειραγωγήσεις του παρελθόντος».

Οι επιθέσεις του βραζιλιάνου προέδρου εναντίον του εκλογικού συστήματος καταγράφονται ενώ βρίσκεται στη χειρότερη συγκυρία της θητείας του, υφίσταται μεγάλη πτώση της δημοτικότητάς του εξαιτίας κυρίως του πώς αντιμετώπισε την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ειδικοί χαρακτηρίζουν καταστροφικό τον τρόπο που χειρίστηκε ο αρχηγός του κράτους την υγειονομική κρίση.

Ο κ. Μπολσονάρου κατά τις δημοσκοπήσεις οδεύει σε βαριά ήττα από τον ορκισμένο αντίπαλό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, κεντροαριστερό προκάτοχό του (2003-2010), αν βρεθούν αντιμέτωποι την επόμενη χρονιά.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως ο κ. Μπολσονάρου προετοιμάζει το έδαφος για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αν τις χάσει. Σε αυτή την περίπτωση, θα ακολουθούσε τα βήματα του πολιτικού του ινδάλματος, του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Αναφερόμενος στην έρευνα που παρήγγειλε ο δικαστής Μοράις, ο πρόεδρος απείλησε ότι θα κινηθεί εκτός των «ορίων του Συντάγματος».

«Αυτή η έρευνα δεν εντάσσεται στα όρια του Συντάγματος, επομένως το αντίδοτό της επίσης δεν θα είναι εντός των ορίων του Συντάγματος», διεμήνυσε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να εξηγήσει τι εννοεί.