Ο Βραζιλιάνος υπουργός Άμυνας δήλωσε χθες ότι 63 άτομα συνελήφθησαν μέσα σε ένα μήνα έπειτα από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στα τέλη Αυγούστου για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, σημειώνοντας ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 8,7 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων του βραζιλιάνικου στρατού παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, ενώ ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου έφτασε στη Νέα Υόρκη για να παρευρεθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, η Βραζιλία κατέγραψε 30.901 πυρκαγιές στην περιοχή του Αμαζονίου, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος με τις πυρκαγιές που καταγράφηκαν τον Αύγουστο του 2018 (10.421), τόνισε ο υπουργός Άμυνας Φερνάντο Αζεβέδο Ντα Σίλβα σε συνέντευξη Τύπου, επικαλούμενος τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE), που καταγράφει την εξέλιξη των μετώπων σε πραγματικό χρόνο μέσω δορυφόρων.
Ο Αζεβέδο δήλωσε ότι από τις 1 έως τις 22 Σεπτεμβρίου ξέσπασαν 17.095 εστίες φωτιάς στο τροπικό δάσος, αριθμός μικρότερος από τον μέσο όρο Σεπτεμβρίου των 33.426.
«Δείχνουμε τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Η εικόνα που διαμορφωνόταν, κυρίως από το εξωτερικό, ήταν ότι ο Αμαζόνιος είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Δείχνουμε την πραγματικότητα και νομίζω ότι αυτή απέχει πολύ από έναν Αμαζόνιο στις φλόγες», τόνισε ο Αζεβέδο, έχοντας δίπλα του ένα τμήμα της τεχνικής ομάδας που συμμετέχει στην επιχείρηση του στρατού.
Ωστόσο, ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχει μια «ανησυχία» σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στο κέντρο του τροπικού δάσος.
Υπό ισχυρή διεθνή πίεση, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας υπέγραψε στις 23 Αυγούστου διάταγμα για την αποστολή του στρατού για την καταστολή των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο. Την περασμένη Παρασκευή, η αποστολή αυτή παρατάθηκε έως τις 24 Οκτωβρίου.
Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν εκτελεστεί 571 χερσαίες επεμβάσεις και 250 εναέριες επεμβάσεις κατά των πυρκαγιών στην περιοχή του Αμαζονίου.
Ο Μπολσονάρου έχει δεχθεί έντονη κριτική στη Βραζιλία και στο εξωτερικό για τον αυξημένο αριθμό πυρκαγιών στον Αμαζόνιο. Η κρίση προκάλεσε μια έντονη αντιπαράθεση του ακροδεξιού προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε να αναζητηθεί τρόπος να παραχωρηθεί ειδικό διεθνές καθεστώς στον Αμαζόνιο.
Η σύνοδος για τον Αμαζόνιο που οργανώθηκε χθες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη επέτρεψε την αποδέσμευση άλλων 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία των τροπικών δασών, απουσία της Βραζιλίας, του «ελέφαντα στο δωμάτιο», σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μακρόν.