Άμυνα & Διπλωματία

«Βραχυκύκλωμα» στο Σκοπιανό


Το «αντάρτικο» του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και η αντιφατική «γλώσσα» που υιοθετεί η κυβέρνηση Ζάεφ, δημιουργεί «βραχυκύκλωμα» και δυσχέρειες στην επίτευξη συμφωνίας για το Σκοπιανό, που πριν μερικά 24ωρα φαινόταν άκρως εφικτή. 

Η ΠΓΔΜ-κυρίως ο Ντιμιτρόφ πετάει εν μια νυκτί στον κάλαθο των αχρήστων τις προθεσμίες και το χρονικό deadline που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Επί της ουσίας ακυρώνει το κλίμα αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί και από τις δύο πλευρές, αναφορικά με τη συμφωνία, η οποία θα σηματοδοτούνταν από την τηλεφωνική επικοινωνία του Ζόραν Ζάεφ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το τηλεφώνημα που θα επικύρωνε τη συμφωνία και κυρίως θα «σφράγιζε» εκ μέρους της ΠΓΔΜ, την αποδοχή των βασικών ελληνικών αιτημάτων για erga omnes στο ονοματολογικό και αναθεώρηση του συντάγματος, δεν έχει γίνει. 

Προβληματισμός στην Αθήνα, αλλά με ήπιες αντιδράσεις

Η Αθήνα εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις ενέργειες-δηλώσεις Ντιμιτρόφ, ωστόσο το έκανε με μέτρο… Το Μαξίμου απέφυγε τις οξυμένες αντιδράσεις που θα ενίσχυαν ένα κατά τα άλλα ανούσιο blame game ανάμεσα στις δύο πλευρές, που προφανώς θα λειτουργούσε ανασχετικά στις προσπάθειες οριστικής γεφύρωσης των διαφορών και οριστικοποίησης της συμφωνίας.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ σε μια προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια».

Το Μαξίμου συνεχίζει να προβλέπει σε συμφωνία, ωστόσο δεν παραγνωρίζει και τις σημαντικές δυσκολίες που υπάρχουν στο εσωτερικό των Σκοπίων και αποτελούν το ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων.

Ο Ζόραν Ζάεφ και οι... άλλοι

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο πρόεδρος Ιβάνοφ και το αντιπολιτευτικό κόμμα VMRO, δημιουργούν ένα ισχυρό τρίπτυχο-πόλο εναντίωσης προς τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επιχειρεί να «τιθασσεύσει» τις αντιδράσεις, προκειμένου να περάσει τη συμφωνία στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Υπό αυτές τις συνθήκες η πολιτική συναίνεση εντός των Σκοπίων μοιάζει με ουτοπία. Ο Ζάεφ ζητάει χρόνο από την Ελλάδα και τον διεθνή παράγοντα-που πιέζει για λύση, ωστόσο τα χρονικά περιθώρια για τη συμφωνία, γίνονται ολοένα και λιγότερο διακριτά…

Διαβαστε επισης