Διαστάσεις θρίλερ αρχίζει να παίρνει το «τσεκάρισμα στα κουτάκια» των προαπαιτούμενων δράσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, που είναι απαραίτητη για να καλυφθούν χωρίς προβλήματα οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων του Ιουλίου.
Η σημερινή προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, όπου γίνεται η προετοιμασία της συνεδρίασης του Eurogroup στις 15 του μήνα, ματαιώθηκε καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, Γιώργος Χουλιαράκης, δεν ήταν έτοιμος να παρουσιάσει επαρκή πρόοδο στην υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων.
Έτσι, κρίθηκε σκόπιμο να συζητηθούν όλες οι εκκρεμότητες την Πέμπτη, στην εκ του σύνεγγυς συνεδρίαση των αξιωματούχων των ευρωπαϊκών υπουργείων Οικονομικών, ώστε να δοθεί χρόνος για καλύτερη προετοιμασία της ελληνικής πλευράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα στην υλοποίηση των προααιτούμενων δεν εμφανίζονται σαν κεραυνός εν αιθρία. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Ρολφ Στράουχ, έχουν ζητήσει τις τελευταίες ημέρες από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει έμφαση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων της δεύτερης αξιολόγησης, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το θέμα του χρέους.
Το ζητούμενο τώρα είναι να προετοιμασθεί ένα πλήρες “compliance report” από την Κομισιόν, όπου θα είναι τσεκαρισμένα και τα 140 «κουτάκια» των προαπαιτούμενων δράσεων, ώστε το Eurogroup να μπορέσει να κλείσει οριστικά τη δεύτερη αξιολόγηση και να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης, το ύψος της οποίας, περιλαμβανομένων των κονδυλίων που θα καταλήξουν σε πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, θα φθάσει τα 10 δισ. ευρώ.
Φαίνεται, όμως, ότι η διαδικασία δεν είναι απλή, ούτε αμιγώς τεχνικού χαρακτήρα, γι’ αυτό και βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους Θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, υπάρχουν ορισμένα δύσκολα προαπαιτούμενα, που δεν λύνονται μόνο με νομοθετικές παρεμβάσεις ή με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων, αλλά απαιτούν πιο σύνθετες εργασίες, που απαιτούν αρκετό χρόνο.
Πιθανόν σε ορισμένες από αυτές τις προαπαιτούμενες δράσεις να μην υπάρξει «καθαρή» λύση, αλλά να διευθετηθούν πολιτικά, δηλαδή με κάποιες επιμέρους συμφωνίες για τη μετάθεση δράσεων στο προσεχές μέλλον.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι δανειστές θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο την επανάληψη της διαδικασίας τμηματικής εκταμίευσης, ανάλογα με την πρόοδο στα προαπαιτούμενα, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, καθώς η Ελλάδα έχει μπροστά της μεγάλο όγκο προγραμματισμένων πληρωμών χρέους, που δεν μπορούν να καλυφθούν με τμηματικές εκταμιεύσεις.
Τα μεγάλα «αγκάθια» σε αυτή την φάση δεν είναι πολλά, αλλά είναι δύσκολο να... ξεριζωθούν με γρήγορες κινήσεις. Για παράδειγμα, προααιτούμενο είναι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία τουλάχιστον 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί με βάση το νόμο Κατρούγκαλο, διαδικασία που εκτιμάται ότι δύσκολα θα έχει ολοκληρωθεί ως την Πέμπτη.
Επίσης, υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες με το Ελληνικό και το διαγωνισμό για χορήγηση αδειών για καζίνα στην Αττική (ένα εξ αυτών θα εγκατασταθεί στο Ελληνικό), ενώ θα πρέπει να εκδοθεί και το αναθεωρημένο δελτίο τιμών για τα φάρμακα.