Αγορές

«Βούτυρο στο ψωμί» του Bitcoin βάζει η Deutsche Bank


Την αρχή του τέλους για το παγκόσμιο σύστημα των νομισμάτων fiat βλέπει ο Jim Reid

Οι δυσμενείς προβλέψεις της πρόσφατης έκθεσης της Deutsche Bank «μούδιασαν» τις αγορές, αλλά είχαν ένα απροσδόκητα θετικό αποτέλεσμα για το Bitcoin και τα κυριότερα ψηφιακά νομίσματα.

Ήδη η συνολική αποτίμηση όλων των κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε σήμερα τα 205 δισ. δολάρια, ενώ το Bitcoin ανέκτησε το ιστορικό υψηλό των 7.500 δολαρίων, έχοντας στο μεταξύ διορθώσει σε σύντομο διάστημα, πολύ μικρό μέρος των πρόσφατων κερδών του.

Συγκεκριμένα, ο στρατηγικός αναλυτής Jim Reid ο οποίος υπογράφει την έκθεση, υποστηρίζει πως: “το fiat νόμισμα, είναι εκ φύσεως ασταθές και επιρρεπές στον υψηλό πληθωρισμό”.

Είναι η πρώτη φορά όπου μία μεγάλη τράπεζα βάζει στη συζήτηση ότι: “βρισκόμαστε στην αφετηρία που θα οδηγήσει το fiat νόμισμα στο τέλος του”.

Αφού εξηγήσουμε εδώ, ότι με τη λατινική λέξη “fiat” που σημαίνει: “Ας το να γίνει”, του ρήματος fiō, ορίζονται τα νομίσματα χωρίς εσωτερική αξία, που χρησιμοποιούνται ως χρήμα με απόφαση (διάταγμα) της κυβέρνησης που το εκδίδει, σε αντίθεση με τα νομίσματα προϊόντος (χρυσός, ασήμι, χαλκός κλπ.), παραθέτουμε τον βασικό ισχυρισμό του Reid ο οποίος έχει ως εξής:

“Το σύστημα των νομισμάτων fiat που προέκυψαν μετά την αποσύνδεση του χρυσού από το δολάριο επί Richard Nixon το 1971, είναι εγγενώς ασταθές και ταυτόχρονα, επιρρεπές στον υψηλό πληθωρισμό. Με αλλεπάλληλα και ισχυρά αντιπληθωριστικά σόκ (μόχλευση, χαλαρή πιστωτική πολιτική και εκτεταμένη εκτύπωση νομισμάτων), κατάφερε να διατηρηθεί από το 1980, αλλά η τάση αυτή άρχισε ήδη να αντιστρέφεται”.

Για το λόγο αυτό, ο Reid διατυπώνει την εκτίμηση, ότι το παρόν νομισματικό σύστημα “θα δοκιμαστεί σκληρά” στην επόμενη δεκαετία.

Αναλυτικότερο ο Reid αναφέρει: “Αφού οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις “απόλαυσαν ανέξοδα” επί 35 χρόνια, τη διαχρονική και διαρθρωτική αναχαίτιση/πτώση του πληθωρισμού, δεν είναι πλέον σε θέση να αποτρέψουν την άνοδό του, δεδομένου ότι αν τα επιτόκια αυξηθούν στα απαιτούμενα επιπεδα, θα προκαλούσαν τον κίνδυνο οικονομικής συρρίκνωσης λόγω των δυσβάσταχτων οικονομικών επιβαρύνσεων από το χρέος.

Ως εκ τούτου υποχρεώνονται να δώσουν προτεραιότητα στα χαμηλά επιτόκια και στην ονομαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ προκειμένου να αντισταθμίσουν και να ελέγξουν τον πληθωρισμό. 

Αυτό θα μπορούσε να εξαγγείλει την αρχή του τέλους για το παγκόσμιο σύστημα των νομισμάτων fiat που ξεκίνησε το 1971 με την ακύρωση της συμφωνίας του Bretton Woods που υπογράφτηκε το 1944. 

Σε αυτές τις συνθήκες, ο Reid υποστηρίζει ότι είναι πιθανόν ο πληθωρισμός να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τα fiat νομίσματα.

Εναλλακτική λύση σ’ αυτό το ενδεχόμενο, θα αποτελέσει η τεχνολογία του blockchain η οποία υποστηρίζει τα κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα προβεβλημένο ηλεκτρονικό λογιστικό σύστημα, (ledger - Γενικό Καθολικό - στα ελληνικά), το οποίου το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα έγκειται ση δυσκολία παραβίασης των δεδομένων που καταγράφονται σε αυτό.

Κλείνοντας τη σχετική παράγραφο της έκθεσης, ο Jim Reid, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο και επικεφαλής για την παγκόσμια πιστωτική στρατηγική, επισημαίνει ότι: “Παρά το γεγονός ότι το σημερινό κερδοσκοπικό ενδιαφέρον για τα κρυπτονομίσματα, οφείλεται κυρίως στην αναγνώριση και αποδοχή της τεχνολογίας blockchain, παρά στην απώλεια πίστης προς τα χαρτονομίσματα, εν τούτοις, σε κάποιο σημείο, πιθανότατα να αποτελέσει το μέσο για τις συναλλαγές και να αναδείξει τα κρυπτονομίσματα σε ανταγωνιστές των χαρτονομισμάτων”.

Καταλήγει δε στο συμπέρασμα, ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πότε και το που θα συμβεί η επόμενη κρίση. Μπορούμε όμως να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι οι συνθήκες ευνοούν ένα περιβάλλον με συχνές οικονομικές κρίσεις.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην έκθεση ότι, το δημόσιο χρέος των επτά ισχυρότερων χωρών (G7) βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο σημείο από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, ενώ τα δημοσιονομικά ελλείμματα τείνουν να αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα και όχι παροδικό, όπως είχε συμβεί στον πόλεμο.

Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις