Ελλάδα

Βούτσης: Προγραμματικές συγκλίσεις και όχι συγχωνεύσεις


Άλλο προγραμματικές συγκλίσεις και άλλο συγχωνεύσεις, είναι το μήνυμα που στέλνει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για το περιεχόμενο της συνεργασίας με τις κεντροαριστερές δυνάμεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε και δημοσιεύεται σήμερα στο newpost.gr, o πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται και στην ταυτότητα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο τονίζει ότι πρέπει να «γειωθεί κοινωνικά» και να αντιστοιχεί και οργανωτικά με τον "κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ".

«Η στρατηγική μας σέ ότι αφορά τη συνεργασία με τις κεντροαριστερές δυνάμεις είναι απολύτως αποσαφηνισμένη. Μιλάμε με όρους συμμαχίας, συνεργασίας, διαμόρφωσης αστερισμού προγραμματικών συγκλίσεων και όχι συγχωνεύσεων και δημιουργίας νέου κόμματος, αναφέρει ο Νίκος Βούτσης ενώ για την ταυτότητα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι «δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα, το οποίο σε σειρά εκλογικών μαχών, έχει φέρει κοντά του δύο εκατομμύρια ψηφοφόρων, δεν έχει πραγματική κοινωνική γείωση και έχει ακόμα 25-30.000 μέλη όπως όταν είχε πολύ χαμηλότερα ποσοστά».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γειωθεί κοινωνικά και αντιστοιχηθεί οργανωτικά (όσο γίνεται) με τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ». Δεν λέω με τον «εκλογικό ΣΥΡΙΖΑ» όπου τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα. Λόγω της κρίσης του κομματικού φαινομένου δεν μπορούμε να γίνουμε ένα κόμμα εκατοντάδων χιλιάδων μελών. Αλλά τουλάχιστον τριπλάσιοι θα μπορούσαμε να έχουμε γίνει εδώ και χρόνια. Δεν υπονοώ δε καμιά περίπτωση ότι οι κεντροαριστερές συνεργασίες θα προκαλέσουν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα θεωρώ ότι θα ήταν λάθος να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται στις μετακινήσεις βουλευτών από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την κριτική της αντιπολίτευσης για εργαλειοποίηση των θεσμών.

«Θεωρώ ότι κινούμαι ως πρόεδρος της Βουλής με σημαντική θεσμική προσήλωση. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται κάθε φορά σχετίζονται με το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και το πώς έχουν αντιμετωπιστεί ανάλογα προβλήματα στο παρελθόν. Αυτή ήταν η απάντηση μου και όταν έγινε κριτική για τις μετακινήσεις βουλευτών ανάμεσα στα κόμματα. Δεν υπήρξε συνωμοσία ή συνδιαλλαγή. Είναι προφανές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η έξοδος από το Μνημόνιο επανακαθορίζουν οριζόντια απόψεις μέσα στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων», τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής και επισημαίνει ότι μετά τη διάλυση Κοινοβουλευτικών Ομάδων επιχειρήθηκαν ενδιάμεσες λύσεις για να διατηρήσουν οι αρχηγοί τα δικαιώματά τους αλλά δεν υπήρξε συναίνεση. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια γιατί τα κόμματα διατηρούν την πολιτική υπόστασή τους από τη λαϊκή ψήφο και όχι από τον Κανονισμό. Γι' αυτό και οι κκ Καμμένος και Θεοδωράκης μιλάνε στη σειρά των πολιτικών αρχηγών και τους δώσαμε κάποιους υπαλλήλους στο όριο που προβλέπει ο νόμος. Στο ζήτημα αυτό είχε σηκωθεί πολύς αχός αλλά χωρίς βάθος. Στο παρελθόν για προσωπικότητες όπως ο Γιάννης Ζίγδης ή ο Ηλίας Ηλίου που έχαναν τις κοινοβουλευτικές ομάδες τους, η Βουλή λάμβανε μέτρα για τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς κοινοβουλευτικής παρουσίας τους. Έχουμε τηρήσει τον Κανονισμό κατά 1000%», τονίζει ο Νίκος Βούτσης.

Όσο για την επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που καταργεί το κώλυμα για βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος της Βουλής δηλώνει ότι με την τροπολογία δεν έγινε κάποια μείζων αλλαγή στον εκλογικό νόμο, όπως προέβλεπε η Νέα Δημοκρατία που μίλαγε για επαναφορά της λίστας, αλλά δευκολύνονται οι βουλευτές να θέσουν υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή, και στις 10 Ιουνίου που η χώρα θα δώσει τη λίστα των 21 βουλευτών, οι εκλεγέντες θα πρέπει να παραιτηθούν.

Αναφορικά με την παραίτηση της Μυρσίνης Λοϊζου, ο Νίκος Βούτσης δηλώνει: «Θεωρώ θετικό ότι είχε την ευαισθησία να διευκολύνει το κόμμα αφού προέκυψε αυτή η δικαστική εκκρεμότητα που εγείρει θέματα ηθικής τάξης. Από εκεί και πέρα, αντιτίθεμαι στην επίθεση που δέχτηκε τις προηγούμενες μέρες από τη Νέα Δημοκρατία για την ιδεολογική ταυτότητά της. Υπογραμμίζω: Για την ιδεολογική ταυτότητά της και ορισμένες διατυπώσεις που είχε χρησιμοποιήσει στα social media».

Για την θέση της κυβέρνησης και του κόμματος απέναντι στο ΚΙΝΑΛ, ο πρόεδρος της Βουλής επαναλαμβάνει ότι «η γραμμή της κυβέρνησης και του κόμματος είναι σαφής. Το κεντρικό πρόβλημα είναι αν η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι διατεθειμένη να συνομολογήσει την ανάγκη μιας προγραμματικής σύγκλισης, προεκλογικά και μετεκλογικά, για να αντιμετωπίσουμε τον νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά και την κρίση της Ευρώπης. Ο διάλογος γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν μπαίνει στη συζήτηση και φτάνει στο σημείο να λέει ότι ο ΣΥΙΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτική δύναμη».

Ο Νίκος Βούτσης δεν διστάζει να επισημάνει ότι «μέσα από τη θολούρα» με την οποία το ΚΙΝΑΛ κινείται, διαφαίνεται η επιλογή της ηγεσίας του να συνεργαστεί με τη ΝΔ αύριο στο κυβερνητικό επίπεδο, αλλά ήδη από σήμερα στο προγραμματικό.

«Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα παίρνουν θέσεις αντίστοιχες με αυτές της ΝΔ. Η σύγκρουση είναι σοβαρή κι επηρεάζει και τα στελέχη. Αποχωρούν στελέχη κι έρχονται και προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ όχι σε συνθήκες αλματώδους ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε μια στιγμή που η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ μιλάει συνεχώς για την επικείμενη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο Νίκος Βούτσης ερωτάται και για τα φαινόμενα αντιπολιτικής συμπεριφοράς βουλευτών. «Είναι ένα γενικό φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί μέσα στην κρίση», απαντά, «καθώς μέσα στην αχλή του Μνημονίου δημιουργήθηκαν νέα κόμματα» και «ένα νέο πολιτικό προσωπικό αναδείχθηκε, και πέραν της Χρυσής Αυγής, το οποίο έριξε ως ένα βαθμό το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου». «Είναι πολύ ενοχλητικό ότι αρκετοί που έγιναν γνωστοί μέσα από τα κανάλια, συμπεριφέρονται μέσα στη Βουλή σαν να είναι τηλεοπτικό πάνελ», δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής και δεν αρνείται ότι σε αυτούς υπάρχουν «οριακά» και κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε και για «την τριμερή που έγινε τετραμερής στην Ιερουσαλήμ» και την οπτική του ως στελέχους της Αριστεράς.

«Μιλάμε για την ενεργειακή θωράκιση της περιοχής, καθώς και την οικονομική αναβάθμιση και την εξασφάλιση της σταθερότητας της χώρας. Περί αυτού πρόκειται. Αυτό το ζήτημα το αντιμετωπίζει κανείς, πρώτον, μέσα από το πρίσμα της διακυβέρνησης και, δεύτερον, της ανακάλυψης ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου που μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη. Υπό αυτές τις συνθήκες, έγινε η εκτίμηση από τις δυνάμεις που θα κατασκευάσουν και θα τροφοδοτήσουν τον αγωγό, ότι είναι αναγκαία η δημιουργία μιας ομπρέλας ασφάλειας για αυτό το μεγάλο project», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουκής και προσθέτει: «η παρουσία του Πομπέο κρίθηκε ότι συνιστά θωράκιση έναντι αποσταθεροποιητικών διεκδικήσεων από άλλες χώρες, εν προκειμένω από την Τουρκία. Αυτό μπορεί να ξενίζει κάποιους, αλλά επιμένω ότι αν παραμείνει η ομπρέλα στο επίπεδο του αγωγού, είναι θετική. Βρισκόμαστε μπροστά σε νέα προβλήματα. Καλύπτομαι από τις απαντήσεις που δίνει η κυβέρνηση».