Την θέση ότι η εφαρμογή των νέων μέτρων θα αναθεωρηθεί αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτά ψηφίστηκαν με την προϋπόθεση, ότι το Ταμείο θα είναι στο πρόγραμμα και θα βάλει λεφτά.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βούτσης δήλωσε: «Τα μέτρα (της συμφωνίας του Eurogroup) όπως φαίνεται θα είναι τα τελευταία μέτρα… Δεν βλέπω το λόγο γιατί θα υπάρχουν άλλες αξιολογήσεις». «Στόχος τώρα είναι να αξιοποιήσουμε το μομέντουμ» τόνισε. Απέδωσε δε την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στη διένεξη ΔΝΤ – Γερμανίας.
Όπως ανέφερε «το χρέος είναι ένα παραμένον ζήτημα. Αλλά δόθηκε στη χώρα η διαβεβαίωση ότι θα βοηθήσουν να βγούμε στις αγορές ακόμη και μέσα στο 2017 ενώ τέθηκε και το ζήτημα της ανάπτυξης το όποιο μπήκε στο κέντρο της διαδικασίας.
Κατά τον κ. Βούτση «το πρόγραμμα βγαίνει, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει η οικονομία να πηγαίνει πολύ καλά όπως πηγαίνει σήμερα.
«Αν δούμε τους δείκτες της οικονομίας μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν με την κοινωνία όρθια» τόνισε. Ο κ. Βούτσης άφησε περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, λέγοντας ότι με βάση την κουλτούρα της ΕΕ όλα είναι διαπραγματεύσιμα.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, την επομένη της Συνόδου Κορυφής, με τη συμβολή της Ελλάδας η ατζέντα στην Ευρώπη έχει αλλάξει προς το κοινωνικότερο. «Στη Σύνοδο Κορυφής φάνηκε ότι έχει αλλάξει η ατζέντα, υπάρχει συνεργασία των χωρών του νότου. Συμμετέχουμε πρωταγωνιστικά στις εξελίξεις στην Ευρώπη συνδιαμορφώνουμε τις εξελίξεις» διαβεβαίωσε.
Για τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ δήλωσε ότι η επιτροπή που έχει συσταθεί χειρίζεται το ζήτημα και με βάση τις συνταγματικές δεσμεύσεις, αλλά και τις μνημονιακές. Πρόσθεσε όμως ότι όπου υπάρχουν ειδικές ανάγκες όπως η καθαριότητα οι νοσηλευτές και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να υπάρχει μια ευελιξία. Θα έρθει το θέμα των υπαλλήλων στη Βουλή, πρόσθεσε, και θα νομοθετήσουμε. Οι ανάγκες στην καθαριότητα χρηματοδοτούνται από τα ανταποδοτικά τέλη δεν υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού».
«Δεν είμαστε η μόνη προβληματική οικονομία. Έχουν βρει την Ελλάδα, μια χώρα μικρή με οικονομία που αντιστοιχεί στο 2% της Ευρώπης, αλλά με κύρος και ιστορία, και κάνουν πειράματα». Το α’ εξάμηνο του 2015 δεν ήταν καθόλου καταστροφικό, προσέδωσε πολιτικό και οικονομικό κεφάλαιο για να αλλάξει η ατζέντα και να σταθεί η κοινωνία είπε. Αντίθετα χαρακτήρισε το PSI καταστροφικό.
Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε ειδική αναφορά στην υπόθεση της επικοινωνίας του Πάνου Καμμένου με τον Μάκη Γιαννουσάκη.