Πολιτική

Βουτιά -5,7% για το ΧΑ - Ισχυρές πιέσεις από τις διεθνείς αγορές


Η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές που εκδηλώνεται με την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και η αβεβαιότητα για το Ασφαλιστικό και την διαπραγμάτευση με τους δανειστές προκαλούν νέα καταιγίδα ρευστοποιήσεων στο ΧΑ. Μεγάλες απώλειες υπέστη ξανά ο τραπεζικός κλάδος κατά 11,9% με τον Γενικό Δείκτη να βυθίζεται κατά 5,7% κλείνοντας στις 526,44 μονάδες. Πρωταθλήτρια η Πειραιώς με απώλειες 17,6% στά 0,159 ευρώ, ακολουθούν η Eurobank (-14,7%) στα 0,72 ευρώ, η Alpha (-10,0%) στα 1,71 ευρώ και η Εθνική (-7,2%) στα 0,232 ευρώ. Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTFE 25, η μεγαλύτερη «χασούρα» ήταν για τη ΔΕΗ (-9,04%) και τον ΟΤΕ (-8,54%). Οι πτωτικές μετοχές ήταν 95, οι ανοδικές 23 και αμετάβλητες παρέμειναν 19.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει επηρεαστεί από το κλίμα που υπάρχει στις διεθνείς αγορές, λόγω ανησυχιών για την πορεία της κινεζικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να κάνει καλό στην Ευρώπη διότι είναι μια καταναλώτρια χώρα αλλά δημιουργεί πολλά προβλήματα στις εταιρείες εναλλακτικής ενέργειας και φυσικά στις εταιρείες του κλάδου εξόρυξης. Οι φόβοι είναι ότι θα «σκάσουν» δάνεια τα οποία με τη σειρά τους θα επηρεάσουν τον τραπεζικό τομέα. 

Αρνητική ψυχολογία

Η κατάσταση αυτή και το γεγονός ότι υπήρξε μια μεγάλη άνοδο στα περισσότερα τα χρηματιστήρια τα τελευταία δύο χρόνια κάνει μια μερίδα αναλυτών να θεωρούν ότι έχουμε πλέον εισέλθει σε καθοδική αγορά (bear market) η οποία θα μείνει για αρκετό διάστημα. Μάλιστα η χθεσινή μέρα, που ήταν ανοδική για τα διεθνή χρηματιστήρια, ήταν στην πραγματικότητα «κακή» διότι δεν είχε συνέχεια. Αυτές οι «αναλαμπές της μιας ημέρας» ή το «τίναγμα της γάτας» είναι ο κανόνας που επιβεβαιώνει την παρουσία μιας bear market.

Μέχρι χθες πάντως, δεν υπήρχαν σημάδια πανικού στην αγορά, καθώς επικρατούσε ένα είδος ψυχραιμίας και η άποψη ότι μπορεί η πτώση που ξεκίνησε από την αρχή του έτους να ήταν μια διόρθωση. Ωστόσο η διάθεση της «άρνησης» προς την πραγματικότητα ίσως αλλάξει μετά το τεχνικό σήμα εξόδου από την αγορά που έδωσε ο Stoxx 600. Ο δείκτης διέσπασε από πάνω προς τα κάτω τον κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων στις 324,15 κι αυτό δίνει ένα σήμα ρευστοποιήσεων για όσους ακολουθούν την τεχνική ανάλυση. Τώρα, ένα κακό, αλλά όχι απίθανο σενάριο είναι να βρεθεί η αγορά 10% χαμηλότερα.

Στην Ευρώπη, τα βασικά χρηματιστήρια χάνουν 2,5-4,2%, για παράδειγμα ο γαλλικός CAC χάνει 4,1% στις 4.100 μον. Μεγάλη πτώση κατέγραφαν νωρίτερα η Αίγυπτος (-4,7%) η Σαουδική Αραβία (-4,3%) και η Ρωσία (-4,1%). Πρωταθλητής βέβαια όλων στην πτώση από την αρχή του χρόνου είναι το το πετρέλαιο – το brent, στα 28 δολ. έχει χάσει 25,6%. Ακολουθούν πέντε χρηματιστήρια: Σαουδική Αραβία (-20,2%) Αίγυπτος (-17,3%), Κατάρ (-16,7%), Ρωσία (-16,4%) και Ελλάδα (-16,1%).

Στο ελληνικό χρηματιστήριο η εικόνα είναι εξόχως αρνητική και οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν σε περαιτέρω πτώση καθώς έχασε τη στήριξη 550 μονάδες.

Το sell off επικρατεί και στην Αμερική όπου ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,65% στις 15.752 μονάδες. Οι απώλειες είναι 1,62% για τον S&P 500, στις 1.851 μονάδες. Ο Nasdaq υποχωρεί 1,64%, στις 4.402 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο Dow Jones, αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο 21 μηνών. Η ψυχολογία των αμερικανών επενδυτών αρχίζει τώρα να χαλάει, καθώς υπάρχουν ρευστοποιήσεις χωρίς διάκριση. Οι χρηματιστηριακές αξίες έχουν μειωθεί στη Wall Street κατά 2,2 τρισ. δολάρια, ενώ οι δείκτες χάνουν πάνω από 8%. Η μετοχή της ΙΒΜ ξεπέρασε σε πρώτη το 6% και η Chevron το 5%.

Να σημειωθεί τέλος ότι καταγράφεται και επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα. Το spread, η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 940 μονάδες βάσης από 851 μονάδες βάσης.

To παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει την πορεία του S&P 500 από τον Απρίλιο του 2011 (εβδομαδιαία κλεισίματα). Τεχνικά έχει δοθεί σήμα πώλησης.