Πολιτική

«Βουνό» ζημιών €8,2 δισ. στις τράπεζες, καθαρίζουν οι ισολογισμοί


Μαγική εικόνα τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών. Ζημιογόνες 6 στις 10, κερδοφόρες οι λίγες μεγάλες

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση λειτουργεί ως «δαρβίνειος νόμος» για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι ισχυρές που προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες κερδίζουν έδαφος και γίνονται ισχυρότερες -οι αδύναμες και δυσπροσάρμοστες  εξασθενούν περαιτέρω. Το αποδεικνύουν τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του Χρηματιστηρίου: Μέσα σε συνθήκες μειούμενης ζήτησης, ανεπαρκούς χρηματοδότησης και αυξανόμενων φορολογικών επιβαρύνσεων, 4 στις 10 εισηγμένες  όλων των κλάδων βελτίωσαν πέρυσι τις επιδόσεις τους, κέρδισαν μερίδια αγοράς και εμφάνισαν αυξημένη κερδοφορία. Η εικόνα των υπόλοιπων επιδεινώθηκε.

Μειωμένος κατά 4,7% ήταν ο συνολικός κύκλος εργασιών, ο οποίος προσέγγισε τα 66 δισ. ευρώ. Η κάμψη  αυτή οφείλεται κυρίως στην σημαντική μείωση των τιμών πετρελαιοειδών και στην «απραξία» του κατασκευαστικού κλάδου (-5,7%).

Οι εταιρίες που απευθύνονται κυρίως στην ελληνική αγορά υπέστησαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στον τζίρο τους: Ενδεικτική η μείωση των εσόδων των εταιρειών media κατά 15%, λόγω συρρίκνωσης της διαφημιστικής δαπάνης.

Το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα των 199 εισηγμένων είναι εξαιρετικά αρνητικό, αλλά δεν αντανακλά τις πραγματικές επιδόσεις τους: Οι ζημίες ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 7,5 δισ(!) ευρώ, δημιουργώντας την εντύπωση ότι οι περισσότερες εταιρείες του ΧΑ βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Η αλήθεια είναι ότι οι ζημίες αυτές – και άλλες περισσότερες – προέρχονται από τις τράπεζες, οι οποίες αναγκάστηκαν να διενεργήσουν κολοσσιαίες προβλέψεις για επισφάλειες (10 δισ. ευρώ) και να αναπροσαρμόσουν στοιχεία του ενεργητικού τους.

Ο τραπεζικός κλάδος εμφάνισε συνολικές λογιστικές ζημίες 8,2 δισ. ευρώ, κλείνοντας ένα κύκλο προσαρμογών, αναδιαρθρώσεων και εξυγίανσης των ισολογισμών. Από τη φετινή χρήση θα είναι σε θέση να εμφανίσει κέρδη, βελτιώνοντας σταδιακά τα αποτελέσματα του.

Κέρδη από το φθηνό πετρέλαιο

Ολες μαζί οι υπόλοιπες εταιρείες του ΧΑ εμφάνισαν συνολικά κέρδη 676 εκατ. ευρώ, υπερτετραπλάσια (+353%) απ’ ό,τι στην αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Όμως ούτε αυτό το νούμερο αποδίδει την πραγματική κατάσταση στο χώρο των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία  που παρουσίασε ο Μάνος Χατζηδάκης, επικεφαλής αναλυτής της Beta  ΑΧΕΠΕΥ:

- Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προέρχεται από τα διυλιστήρια (ΕΛΠΕ και Motor Oil), τα οποία επωφελήθηκαν από την καθίζηση των διεθνών τιμών αργού πετρελαίου.

- Το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα όλων των υπόλοιπων εταιρειών του ΧΑ (πλην τραπεζών και διϋλιστηρίων) είναι περίπου μηδενικό: Οι ζημίες 113 ζημιογόνων επιχειρήσεων αντιστάθμισαν τα κέρδη 79 κερδοφόρων.

-  Οι 21 εμποροβιομηχανικές εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης που οι μετοχές τους συμμετέχουν στον δείκτη FTSE-25 εμφανίζουν συνολικά καθαρά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ, αυξημένα  κατά +53,7% σε σχέση με το 2014

Πήγαν καλύτερα μετά τις εκλογές

Θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι κατά το δ΄τρίμηνο (Οκτώβριος-Δεκέμβριος), μετά την επιβολή capital controls και τις  εκλογές, οι  εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις περιόρισαν δραστικά τις ζημίες τους  (στα 217 εκατ. ευρώ, έναντι 489 εκατ. το 2014).

Οσον αφορά την ετήσια χρήση, τα συγκεντρωτικά στοιχεία δείχνουν ότι:

-  Από τις 199 εισηγμένες εταιρείες που δημοσίευσαν ισολογισμούς,  81 εμφανίζονται κερδοφόρες και 118 ζημιογόνες.
-  87 επιχειρήσεις βελτίωσαν τα αποτελέσματα τους (αύξησαν τα κέρδη ή μείωσαν τις ζημίες)
-  Επιδεινώθηκε η εικόνα 94 εταιρειών, οι οποίες εμφάνισαν αυξημένες ζημίες ή μειωμένα κέρδη, ή γύρισαν» από κερδοφόρες σε ζημιογόνες

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις