Μπορεί τον Οκτώβριο να καταγράφηκε νέο ιστορικό υψηλό στις ρυθμίσεις χρεών με τον Εξωδικαστικό, όμως έμπειροι νομικοί τονίζουν ότι τα δύσκολα δεν έχουν αρχίσει, καθώς υπάρχει στον ορίζοντα ένα... βουνό χρεών, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 60% των οφειλών για τις οποίες έχουν υποβληθεί αιτήσεις, και καθεμιά από αυτές τις περιπτώσεις αφορά χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο.
Πρόκειται για τα «μεγάλα ψάρια» του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, κυρίως επιτηδευματίες, οι οποίοι αποτελούν και τον σοβαρότερο «πονοκέφαλο» για τους χρηματοδοτικούς φορείς, οι οποίοι καλούνται να σταθμίσουν με μεγάλη προσοχή αν θα συναινέσουν σε μια ευνοϊκή ρύθμιση, που πιθανότατα θα ενσωματώνει και κούρεμα μέρους της οφειλής, ή αν είναι προς το συμφέρον τους να «κυνηγήσουν» τους οφειλέτες με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Η απόφαση αυτή δεν θα είναι εύκολη, λένε έμπειροι δικηγόροι, καθώς οι τράπεζες και οι servicers θα θελήσουν να αποφύγουν μια ευνοϊκή ρύθμιση, αν κρίνουν ότι μπορούν να εισπράξουν περισσότερα με δικαστικές ενέργειες εις βάρος του οφειλέτη. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, όπως τονίζουν, να δούμε σε ποια ποσοστά αυτές οι μεγάλες οφειλές θα τύχουν έγκρισης για ρύθμιση από τους χρηματοδοτικούς φορείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, στον Εξωδικαστικό έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια προόδου περίπου 45.500 αιτήσεις, για οφειλές ύψους 23 δισ. ευρώ. Οι περισσότεροι οφειλέτες (59%) είναι επιτηδευματίες και το 76% των χρεών αφορούν χρηματοδοτικούς φορείς (τράπεζες και servicers). Ο μεγαλύτερος αριθμός των αιτήσεων αφορά «μικρά ψάρια», με οφειλές 50.000 έως 200.000 ευρώ.
Όμως, το «βουνό» των χρεών αφορά τα «μεγάλα ψάρια», δηλαδή όσους έχουν οφειλές πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Αυτοί, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συγκεντρώνουν αθροιστικά ένα χρέος περίπου 13,4 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 58% των οφειλών που ζητείται να ρυθμισθούν με τον Εξωδικαστικό.
Έτσι, η εμφανιζόμενη μέχρι στιγμής πρόοδος με αύξηση των ρυθμίσεων στις 1.200 τον Οκτώβριο, έχει προέλθει κατά το μεγαλύτερο μέρος της από ρυθμίσεις μικρών χρεών, στις οποίες οι χρηματοδοτικοί φορείς δείχνουν μεγαλύτερη διάθεση να εγκρίνουν ρυθμίσεις. Παρ' όλα αυτά, βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι και τον Οκτώβριο το ποσοστό των απορρίψεων παρέμεινε αρκετά υψηλό, στο 37%.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα προχωρήσει η ρύθμιση των μεγάλων οφειλών, κάτι που θα αρχίσει να φαίνεται μέσα στο επόμενο 12μηνο. Εκτιμάται ότι σε αυτές τις οφειλές τα ποσοστά απορρίψεων θα είναι αυξημένα και πολλοί οφειλέτες σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Πάντως, τον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν 1.210 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε σύνολο 438 εκατ. ευρώ αρχικών οφειλών, ενώ οι εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα αριθμούν τις 3.821. Συνολικά, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί 10.023 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 3,7 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.