Αγορές

Βουλιάζουν οι μετοχές- Τα δισ. γίνονται...“φύλλο και φτερό” στο χρηματιστήριο


Ο φόβος μιας συστημικής κρίσης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα επιστρέφει στις αγορές, που βρίσκονται πάλι στα πρόθυρα πανικού, βλέποντας να μεγαλώνει ο κίνδυνος ενός ντόμινο καταρρεύσεων, με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και στην παγκόσμια οικονομία. Η ανάκαμψη των προηγούμενων ημερών "αποκοίμισε" κάπως τους επενδυτές, αλλά το πρόβλημα με τις τράπεζες υποτροπιάζει" . Η αβεβαιότητα επιτείνεται από τις αυξήσεις επιτοκίων που πραγματοποιούν κεντρικές τράπεζες, προσπαθώντας να δαμάσουν τον πληθωρισμό.

Νέα ισχυρή καταιγίδα σαρώνει τα χρηματιστήρια, όπου εκατοντάδες δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης - ίσως και τρισεκατομμύρια - εξανεμίζονται, καθώς μετοχές βυθίζονται στα Τάρταρα και οι αξίες στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια συρρικνώνονται δραματικά, οδηγώντας σε εσπευσμένες αναγκαστικές ρευστοποιήσεις.Οι πιέσεις εντείνονται, καθώς επενδυτικό και κερδοσκοπικό χρήμα φεύγει πάλι από τις μετοχές και κατευθύνεται στα ομόλογα, επιζητώντας μεγαλύτερη ασφάλεια.
Πάνω από 2,1 δισ. ευρώ οι σημερινές απώλειες στο ΧΑ, όπου ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -5,78% ενώ ο ΓΔ έκλεισε -2,97%. Τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ χάθηκαν σε τραπεζικές μετοχές, με αντίστοιχη μείωση της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας τους. Το ΧΑ βρίσκεται στα "απόνερα" της διεθνούς αναταραχής σε μιά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και υψηλού εκλογικού ρίσκου, που αρχίζουν να επηρεάζουν καθοριστικά τη στάση διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Μικρότερες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου η εικόνα βελτιώνεται μετά το άνοιγμα της Wall Street. Ο γερμανικός DAX που υποχωρούσε έως και 2,80% έχει ανακάμψει σε -1%. Ενθαρρυντικές ενδείξεις και στις αμερικανικές αγορές, καθώς οι απώλειες του Dow Jones περιορίζονται σταδιακά και αυτή την ώρα χάνει μόλις 0,35%.

Ενισχύονται τα ομόλογα

Το χρήμα μετακινείται στα ομόλογα, επιζητώντας πρωτίστως ασφάλεια και όχι αποδόσεις. Οι μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων δίνουν ώθηση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, που οι τιμές τους απογειώνονται και οι αποδόσεις τους πέφτουν αντιστοίχως, παρά τις αυξήσεις επιτοκίων. Περίπου 8,5 μονάδες βάσης υποχώρησαν σήμερα οι αποδόσεις του γερμανικού, γαλλικού και ελληνικού 10ετούς.

Στο ΧΑ επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής το απαισιόδοξο σενάριο εξελίξεων και οι προοπτικές φαίνονται εξαιρετικά αβέβαιες. Μέσα σε τρεις εβδομάδες ο ΓΔ έχει χάσει πάνω από 10%, περίπου τα μισά από τα κέρδη που είχε σημειώσει τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Σ' αυτό το διάστημα οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη υπερβαίνουν το 18%.

Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται και οι αναλυτές δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις ιγια τη συνέχεια, εκτιμώντας ότι το ΧΑ δεν μπορεί να αποκλίνει πολύ από την πορεία των διεθνών αγορών.

Μετοχές και δείκτες

Πρώτο ζητούμενο στο ΧΑ είναι τώρα η ανάσχεση της πτωτικής πορείας και η παραμονή του ΓΔ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων.
Σήμερα όλοι οι δείκτες έκλεισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας, δίνοντας αρνητικές ενδείξεις για τη δυναμική της αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 1.021,16 μονάδες με απώλειες 2,97%, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας  -0,11% στις 1.051,32 μονάδες και χαμηλό -3,15% στις 1.019,30.
 Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 3,46%, κλείνοντας στις 2.464,1 μονάδες. Κατά 1,94% υποχώρησε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι -6,12% και έκλεισε -5,78%, δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά.
Στο κόκκινο όλες οι τραπεζικές μετοχές. Εθνική, Alpha και Attica Bank -6%, Eurobank -5,7%, Πειραιώς -5,2%, Τρ. Ελλάδος -0,9%.
  Με αρνητικό πρόσημο και όλα τα εμποροβομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: Jumbo -4,3%, ΕλβάλΧαλκόρ -3,8%, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ -3,6%, Motor Oil και Τιτάν -3,3%, ΕΛΠΕ -2,9%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓΑ και Μυτιληναίος -2,7%, Σαράντης -2,6^, Aegean kai Lamda -2%.

Διαβαστε επισης