Καταιγίδα σαρώνει πάλι το χρηματιστήριο, προκαλώντας μεγάλες απώλειες κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, που έχασαν περίπου 17% το τελευταίο δεκαπενθήμερο και 4,5% σε εβδομαδιαία βάση.
Αιτία της πτώσης δεν είναι μόνον η αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές λόγω της επιδημίας κορωνοϊού και των επιπτώσεων της στην παγκόσμια οικονομία. Αρνητικός καταλύτης αποδεικνύονται οι εκτιμήσεις για την έκβαση της προσπάθειας δραστικού περιορισμού των κόκκινων δανείων και για το κόστος που θα επωμισθούν οι τράπεζες.
Προειδοποιητικό «καμπανάκι» ήταν η έκθεση της Goldman Sachs, που – κόντρα σε αισιόδοξες αναλύσεις διεθνών και εγχώριων αναλυτών – επισήμανε δυσκολίες, προβλήματα και αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, χαλώντας την ωραιοποιημένη εικόνα λαμπρών προοπτικών.
Οι επενδυτές του ΧΑ αντιπαρήλθαν τα καλά νέα από την αγορά ομολόγων και τις διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι τα ελληνικά χρεόγραφα μπορεί να μπουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Συναλλακτική άπνοια
Η συνολική εικόνα της συνεδρίασης της Παρασκευής επιτείνει την αβεβαιότητα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς. Το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται και η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση τάσης. Καθοριστική παράμετρο θα αποτελέσει το κλίμα στις διεθνείς αγορές, που φαίνεται ότι «βαλτώνουν» πάλι στην αβεβαιότητα, καταγράφοντας σήμερα απώλειες και έντονη μεταβλητότητα.
Στο ΧΑ εμφανής είναι πλέον η απροθυμία ανάληψης ρίσκου, η οποία μεταφράζεται σε εξασθένιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και μειωμένο τζίρο. Η συνολική αξία συναλλαγών ήταν σήμερα μόλις 45,5 εκατ. ευρώ, συν 6,2 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι την απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος και την απροθυμία ανάληψης ρίσκου διαδέχεται διάθεση ρευστοποιήσεων και κατοχύρωσης κερδών.
Γι αυτό οι πιέσεις αυξάνονταν σταδιακά στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, οδηγώντας τους δείκτες σε συνεχή πτωτική τροχιά με σταδιακά διευρυνόμενες απώλειες.
Μετοχές και δείκτες
Το ζήτημα είναι πλέον πού μπορεί να ισορροπήσουν προσφορά-ζήτηση και αν μπορεί να αντέξει πρώτη βραχυχρόνια στήριξη στις 910 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα ακριβώς σ’ αυτή την περιοχή που είναι η «κόψη του ξυραφιού»: Τερμάτισε στις 910,91 μονάδες, με απώλειες 1,14%
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 1,16% υποχωρώντας στις 2.279,3 μονάδες. Απώλειες -0,97% υπέστη ο FΤ40M των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -3,64%, κλείνοντας πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, με όλες τις μετοχές του κλάδου στο κόκκινο. Πειραιώς -5,7%, Eurobank -3,5%, Alpha -3,4%, Εθνική -3%, Attica -2,3%, Τρ. Ελλάδος -0,1%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο μόνον ΟΤΕ +2%,Aegean +1,9%, Jumbo +0,7%, ΟΠΑΠ +0,5%.
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο -2,8%, Ελλάκτωρ -2,7%, Μυτιληναίος και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -2,1%, ΕΧΑΕ και Φουρλής -1,9%, ΕΥΔΑΠ -και ΔΕΗ -1,7%.
Στα mid caps με θετικό πρόσημο μόνον το Πλαίσιο και τα Πλ. Θράκης (+0,5% και +0,3% αντίστοιχα). Με τις μεγαλύτερες απώλειες o Αβαξ (-3,3%) και οι μετοχές του ομίλου Κόκκαλη (Intracom -3,3%, Intralot -2,8%, Κέκροψ -2,4%)