Πολιτική

Βουλή: Βολές από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων


«Αυξημένους ελέγχους, καμπάνιες ενημέρωσης για την ασφάλεια στην εργασία» αλλά και λήψη πρόσθετων μέτρων βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου σε κλάδους που θα παρατηρηθεί ότι χρειάζονται προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Σκουρλέτη και του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα και την προστασία υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Ο υφυπουργός ειδικότερα, ανέφερε πως «στον σχεδιασμό της Επιθεώρησης Εργασίας για το 2023, περιλαμβάνεται η αύξηση των στοχευμένων προληπτικών ελέγχων σε κλάδους δραστηριότητας που εμφανίζουν αύξηση του δείκτη εργατικών ατυχημάτων, όπως τα οικοδομικά έργα και η βιομηχανία τροφίμων. Επίσης, προγραμματίζονται ειδικές ενημερωτικές δράσεις με στόχο την ενημέρωση για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία. Επιπλέον, η ανεξάρτητη αρχή (σ.σ. το ΣΕΠΕ) σχεδιάζει να υλοποιηθεί άμεσα μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης με αντικείμενο την ασφάλεια στην εργασία, που θα απευθύνεται μέσω κοινωνικών δικτύων και άλλων μέσων σε επαγγελματίες κλάδων, όπου τα ατυχήματα εμφανίζουν μεγαλύτερη αύξηση. Προφανώς, εάν διαπιστωθεί ότι το νομοθετικό πλαίσιο σε συγκεκριμένους εργασιακούς κλάδους χρειάζεται διόρθωση, να είστε σίγουροι ότι θα το πράξουμε άμεσα προβαίνοντας σε νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Ο κ. Τσακλόγλου, διαφώνησε με την εικόνα της αποδιοργανωμένης - από την ασυδοσία των εργοδοτών - αγοράς εργασίας, που σκιαγράφησαν οι δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης και τους καταλόγισε «έντεχνη εργαλοποίηση των εργατικών δυστυχημάτων με προφανή κίνητρα».

Παρατήρησε πως ο διαχρονικός αριθμός των εργατικών ατυχημάτων μειώνεται τις τελευταίες δεκαετίες, και αυτό μπορεί να αποδοθεί στο σταδιακά αναβαθμιζόμενο πλαίσιο, στην δράση των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και στις τεχνολογικές εξελίξεις στην παραγωγική διαδικασία σε ό,τι αφορά τα ατυχήματα στην βιομηχανία.

Ειδικότερα, επισήμανε ότι από τα στοιχεία φαίνεται ότι το 2014 είχαμε 38 εργατικά δυστυχήματα. Το 2015 σημειώθηκαν 34, το 2016 ήταν 33, το 2017 σημειώθηκαν 37, το 2018 καταγράφηκαν 35, το 2019 σημειώθηκαν 32, το 2020 ανήλθαν σε 39, το 2021 ήταν 31, ενώ το 2022 μέχρι σήμερα είναι 42 ίσως και 43. Συνεπώς, είπε ο υφυπουργός, «ξεκάθαρη αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δεν παρατηρείται. Εφέτος όντως, βλέπουμε σημαντική αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, αλλά αυτό είναι μια χρονιά και δεν αποτελεί τάση». Αναγνώρισε ότι «η περίοδος της στασιμότητας από την πανδημία, μπορεί να επέφερε κάποια χαλάρωση στα μέτρα υγείας και ασφάλειας, τόσο από τους εργοδότες, όσο και από τους εργαζόμενους». Η υποχρέωση από τους εργοδότες, της αναγγελίας ενός ατυχήματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΕΠΕ, που τέθηκε σε πλήρη λειτουργία την 1 Ιανουαρίου του 2018, βοήθησε στην καλύτερη από τους εργοδότες αναγγελία των ατυχημάτων.

Σχετικά με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για ελέγχους που αφορούν θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, είπε ότι το 2021, αυτοί αυξήθηκαν κατά 6,5% σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, το 2021 διενεργήθηκαν 25.984 έλεγχοι σε επιχειρήσεις όλης της χώρας, και αυτός ο αριθμός είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων επτά ετών. Το δε, πρώτο μόνο εξάμηνο, έχουν ήδη διεξαχθεί 15.483 έλεγχοι.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε πως η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή, λειτουργεί πλέον με πολύ περισσότερες εγγυήσεις αμεροληψίας και αντικειμενικότητας και είναι η πολιτειακή εγγύηση πάταξης κάθε είδους αυθαιρεσίας σε βάρος των εργαζομένων. Είναι και θα εξακολουθήσει να είναι το καταφύγιο των εργαζομένων. Λειτουργεί μόνο για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου. Υπενθύμισε όλες τις ευεργετικές ρυθμίσεις ασφάλειας στην εργασία, που προωθήθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση για τους εργαζόμενους με ευέλικτες σχέσεις εργασίας και σε πλατφόρμες, τονίζοντας πως οι εργοδότες είναι πλέον υποχρεωμένοι να τις υλοποιούν.

Ο ίδιος απέρριψε το επιχείρημα ότι οι ελαστικές σχέσεις αυξάνουν τα εργατικά ατυχήματα, λέγοντας πως η χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης στην Ε.Ε., και εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε η Ολλανδία που έχει πολύ υψηλό ποσοστό ελαστικών σχέσεων εργασίας, θα έπρεπε να είναι η κόλαση των εργαζομένων.

Σχετικά με τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες και με ευέλικτες σχέσεις εργασίας, ο υφυπουργός είπε ότι δεν τους αντιμετωπίζουμε ως δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενους, αλλά ως ισότιμους, που δικαιούνται ό,τι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. «Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και καμία στατιστική δεν μπορεί να αποτυπώσει τον ανθρώπινο πόνο μιας απώλειας και ειδικά η απώλεια ζωής εν ώρα εργασίας είναι βαρύ φορτίο για τους οικείους του εργαζομένου που χάθηκε αλλά και για την κοινωνία συνολικά» επεσήμανε. Όμως, είναι αδύνατον «να υπάρχει ένας επιθεωρητής σε κάθε χώρο εργασίας, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που είναι θάλασσα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, από τη δική τους πλευρά, τόνισαν ότι από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 50 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Ο κ. Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι τους τελευταίους μήνες, σε αντίθεση με προηγούμενες περιόδους, έχουν πυκνώσει τα εργατικά ατυχήματα και γίνονται στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Παρατήρησε ότι επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν το τελευταίο διάστημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το ΣΕΠΕ. Βρισκόμαστε είπε, «σε ένα ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο». Τα στοιχεία από σειρά ατυχημάτων «επιβεβαιώνουν την καταρχήν εκτίμηση ότι εφέτος έχουμε μια εκτίναξη των θανατηφόρων ατυχημάτων». Παρατήρησε υποαναγγελίες ατυχημάτων, λέγοντας πως στην Δανία δηλώνονται ετησίως περί τα 40.000 ατυχήματα και στην Ελλάδα μόνο 6.000 ατυχήματα. Απέδωσε στην πολιτική της κυβέρνησης ότι «στέλνει το λάθος σήμα στους εργοδότες και έχει δώσει το πράσινο φως στην ασυδοσία. Η έννοια του ιατρού εργασίας, του ελεγκτή και του υπευθύνου ασφαλείας είναι κενό γράμμα». Η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή «είναι ό,τι πιο χειρότερο σε σχέση με την προσπάθεια που γινόταν να ελεγχθούν οι συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλειάς». Επισήμανε πως οι πολιτικές της κυβέρνησης λειτουργούν ως «επιταχυντής των ατυχημάτων, διαμορφώνοντας συνθήκες οι οποίες οδηγούν στην αύξησή τους». Όπως οι δύο πρόσθετες ώρες εργασίας στο οκτάωρο με τον νόμο Χατζηδάκη γίνονται δέκα, χωρίς να είναι υπερωρίες. Δεν είναι τυχαίο, παρατήρησε ο βουλευτής, ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα γίνονται τις τελευταίες ώρες της εργασίας, που οι εργαζόμενοι είναι κουρασμένοι. Όταν έχουμε ελαστικές σχέσεις εργασίας. Όταν επιτρέψατε να έχουμε χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων χωρίς πιστοποίηση. Όταν οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες εργασίας περιμένουν έξι ώρες σε μια γωνία με το παπάκι τους, κάτω από την βροχή και τον ήλιο, για μια ανάθεση. Αυτά είναι επιταχυντές εργατικών ατυχημάτων. Αυτός που ευθύνεται, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης «είναι ο ακραίος σας νεοφιλελευθερισμός, με το αντικοινωνικό του περιεχόμενο, έτσι όπως τον υλοποιείτε από το 2019».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέφερε πως «οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε ναρκοπέδιο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων». Μιλάμε, πρόσθεσε, για χιλιάδες εργάτες και εργάτριες που σακατεύονται, ενώ δεκάδες πέφτουν νεκροί στους χώρους δουλειάς. Είναι ντροπή από το 1995 μέχρι σήμερα να έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω 2.200 εργαζόμενοι στον χώρο εργασίας τους - και αυτά με ελλιπή στοιχεία. Όταν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός επιθεωρητών, τότε όλα επιτρέπουν στον εργοδότη να συγκαλύψει και να κάνει το τέλειο εργοδοτικό έγκλημα. Η αιτία τους είναι η πολιτική όλων των Κυβερνήσεων που έρχεστε να ικανοποιήσετε τις ανάγκες των εργοδοτικών ομίλων. Είναι κόστος τα μέτρα υγείας και ασφάλειας για μια επιχείρηση και δεν θέλετε να τα επιβάλλετε στην εργοδοσία. Γι' αυτό και έχετε απαξιώσει την Επιθεώρηση Εργασίας. Η ραγδαία άνοδος των ευέλικτων μορφών εργασίας, είπε ο βουλευτής, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, οι ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους, είναι παράγοντες που βρίσκονται πίσω από τα χιλιάδες εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.

Τέλος, οι δύο βουλευτές αναφέρθηκαν στην απεργία της 9ης Νοεμβρίου που έχει προαναγγελθεί, και αφορά συν τοις άλλοις και τα θέματα ασφάλειας στην εργασία.

Διαβαστε επισης