Πολιτική

Βουλή: Τοποθετήσεις βουλευτών στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια


«Ενέργεια σκοταδισμού και μεσαιωνικού χαρακτήρα», χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, και βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης την απόφαση της Μητρόπολης στην Κέρκυρα να θέσει εκτός Εκκλησίας βουλευτές, για την άποψη που εξέφρασαν για το ζήτημα του γάμου μεταξύ ομοφύλων. Τόνισε μάλιστα ότι «αναδεικνύεται και με αυτήν την απόφαση το υπερώριμο αίτημα για τον συνταγματικό διαχωρισμό Κράτους Εκκλησίας, τον οποίο το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προτείνει».

Τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου για τη λειτουργία «μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» είπε ότι η συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, παντού και πάντα λειτουργεί σε βάρος των δημοσίων, όπως είδαμε στο χώρο της Υγείας. Ο κ. Λαμπρούλης προανήγγειλε επίσης ότι, το ΚΚΕ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Δεν υπάρχουν ασαφείς διατάξεις στο Σύνταγμα» τόνισε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παρ. Παπαδάκης. Το άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρει ρητά και συγκεκριμένα ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν ΝΠΔΔ και ότι οι καθηγητές των ΑΕΙ είναι δημόσιοι λειτουργοί. «Τι δεν καταλαβαίνουμε από αυτά; Πού χωρεί ερμηνεία πάνω σε αυτό;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία δικλίδα ασφαλείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από τρίτες χώρες και δη από την Τουρκία.

Στις αντιδράσεις των φοιτητών και τον συγκλήτων των πανεπιστημίων αναφέρθηκε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου: «Κορυφαίοι συνταγματολόγοι, οι οποίοι δεν γνωμοδοτούν κατόπιν ερώτησης της Κυβέρνησης, είναι εναντίον αυτού του νόμου ακριβώς λόγω της αντισυνταγματικότητάς του. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αι γενεαί πάσαι της πανεπιστημιακής κοινότητας, της επιστημονικής κοινότητας, της κοινωνίας, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι αναχρονιστές; Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν γαντζωθεί στο 1975; Ή όλοι αυτοί οι άνθρωποι μήπως και κυρίως η νέα γενιά τραβάει ένα νήμα που έρχεται από πολύ μακριά;» αναρωτήθηκε η κα Αναγνωστοπούλου.

Ο βουλευτής της ΚΟ Σπαρτιάτες, Π. Δημητριάδης είπε ότι αντί να φέρνουμε αμφίβολης ποιότητας ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ας κοιτάξουμε, πρώτον, να ενισχύσουμε τη δημόσια εκπαίδευση, και να προσφέρουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μένουν και να προσφέρουν οι νέοι στην Ελλάδα, και, επίσης, «να έχουμε αυστηρές προϋποθέσεις και να προσέξουμε μην τυχόν κάποιοι εκμεταλλευτούν αυτό το νομοσχέδιο για να έρθουν εδώ για να ιδρύσουν πανεπιστήμια που θα κάνουν ανθελληνική προπαγάνδα».

Με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί «να ξεριζώσει και να ξεθεμελιώσει όποια σταθερά και όποια αξία πηγάζει από το Σύνταγμά μας και από τις παραδόσεις του γένους των Ελλήνων» είπε ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη, Νικ. Βρεττός. Για την κυβέρνηση, ο χώρος της Παιδείας «είναι άλλο ένα πεδίο για μπίζνες, συγγνώμη, για άνοιγμα της αγοράς και διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού των εναρμονισμένων πρακτικών» είπε ο κ. Βρεττός.

«Η εποχή που τα ελληνικά πανεπιστήμια θα περάσουν σε μεγαλύτερη παρακμή έρχεται» είπε η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Γ. Κεφαλά και πρόσθεσε: Αυτά που επιδιώκετε με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, είναι ακριβώς αυτό που βλέπουμε και σήμερα. Ελάχιστοι φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια, οι οποίοι και αυτοί θα πληρώνουν σιγά σιγά τα μεταπτυχιακά και τα προπτυχιακά τους και οι υπόλοιποι θα πουλάνε τα πάντα για να σπουδάσουν ή θα φεύγουν στο εξωτερικό γιατί τελικά θα τους έρχεται πιο φτηνά.

Διαβαστε επισης