Άμυνα & Διπλωματία

Βουλή: Συναίνεση για την επί της αρχής ψήφιση του νομοσχεδίου για τα Rafale


Με ευρεία συναίνεση να καταγράφεται για την επί της αρχής ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που φορά συμβάσεις για την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale, από τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων, ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Υπέρ του νομοσχεδίου ανέφερε ότι θα τοποθετηθεί η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχε επιφυλαχτεί να τοποθετηθεί, τελικά ανακοίνωσε ότι αν και εξακολουθεί να έχει πολλές επιφυλάξεις σχετικά με τις συμβάσεις θα ταχθεί θετικά επί της αρχής. Το ΚΙΝΑΛ, και αυτό έχει μια σειρά παρατηρήσεων, αλλά θα ψηφίσει «υπέρ της προμήθειας των αεροσκαφών», όπως και η Ελληνική Λύση. Αντίθετα θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο το ΚΚΕ και το ΜέΡα25, που είχε εκφράσει επιφύλαξη στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Μακάριος Λαζαρίδης, υποστηρίζοντας το νομοσχέδιο, τόνισε πως «αυτή τη στιγμή, η αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale και των όπλων που θα ενσωματώνουν είναι για την Άμυνά μας ό,τι είναι το εμβόλιο για την πανδημία», καθώς μας παρέχουν την ευκαιρία «να αλλάξουμε τους όρους απέναντι στην αντιμετώπιση εκείνου που εκστομίζει καθημερινά προκλήσεις και απειλές. Να αποκτήσουμε ένα στρατηγικά κατάλληλο όπλο "κομμένο και ραμμένο" στις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας. Να ανατρέψουμε θετικά για εμάς τις ποιοτικές ισορροπίες σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Μέση Ανατολή».

Ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα ανέκαθεν επεδίωκε και επιδιώκει την ειρήνη. Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι τι επιδιώκει ο εξ ανατολών γείτονας. Ειδικά τώρα που ο προσωπικός νέο-οθωμανικός μεγαλοϊδεατισμός του Ερντογάν μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς». Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο Μακάριος Λαζαρίδης, «επιλέγουμε, στον παραλογισμό των απειλών, να απαντάμε με ενδυνάμωση της αποτρεπτικής μας ισχύος. Γιατί πιστεύουμε ότι οχυρώνοντας την άμυνά μας, κατοχυρώνουμε τις προϋποθέσεις της ειρήνης. Αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα».

Ο εισηγητής της ΝΔ υπογράμμισε πως «με τις καίριες επιλογές της, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργεί κραταιές Ένοπλες Δυνάμεις με τρόπο που να απαντά στις ανάγκες του σήμερα, αλλά και να παραμένουν επίκαιρες και στις προκλήσεις του αύριο. Και με αυτό τον τρόπο συμπληρώνεται το τρίπτυχο ισχύος που στηρίζεται στην εθνική ομοψυχία, την αποτρεπτική ισχύ και την διπλωματική κυριαρχία». Και κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε ανακοινώσει ποια θα ήταν η στάση του- να μην επιλέξουν να ψηφίσουν , "παρών" σήμερα καθώς αυτό θα ήταν ένα "απών" από την εθνική συνεννόηση. Όλοι εμείς, είπε ο Μακάριος Λαζαρίδης «ως εκπρόσωποι του ελληνικού λαού θα πρέπει να πούμε ομόφωνα "ναι" σαν μια γροθιά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας».

O εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας ανακοίνωσε ότι εάν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρίνει πως οι συμβάσεις για την απόκτηση των Rafale είναι πολύ προβληματικές για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, θα ταχθεί "υπέρ" της προμήθειας υπό τον όρο ότι δεν θα αλλάξει αλλά θα συνεχιστεί ο αμυντικός σχεδιασμός που δρομολογήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς αυτό το "ναι" να σημαίνει αυτό «δεν έχει τεράστιες επιφυλάξεις για τα διαφαινόμενα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν από αυτέ στις συμβάσεις».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αν και αυτή η αγορά των αεροσκαφών όταν ανακοινώθηκαν διέβλεπε και μια γενικότερη αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία, αυτό ο χρόνος έδειξε ότι πια δεν είναι "πάνω στο τραπέζι".

Αναφερόμενος στις έντονες ενστάσεις που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις τρεις συμβάσεις, ο Γιώργος Τσίπρας ανέφερε πως όπως τελικά αυτές διαμορφώθηκαν «δεν μπορείτε να έχετε υπογεγραμμένη σύμβαση πριν έλθει η Γαλλίδα υπουργός». «Σε ορισμένα σημεία τους καταστρατηγείται η ελληνική νομοθεσία». Για τα 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη που θα παραλάβουμε είπε πως «εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα παραλάβουμε χωρίς καμία εγγύηση και ασχέτως από ό,τι προβλήματα μπορεί να έχουν». Ευχήθηκε να μην έχουν κανένα πρόβλημα αλλά σημείωσε πως στις περισσότερες φορές υπάρχουν θέματα αλλά όπως είναι η σύμβαση το ελληνικό δημόσιο δεν διασφαλίζεται και θα είναι στην καλή διάθεση των Γάλλων για να τα επιλύσουν. «Η όποια διαφορά μπορεί να προκύψει θα επιδικαστεί σε γαλλικό δικαστήριο και τα βάρη δεν θα τα επωμίζεται ο Γάλλος συντονιστής. Είναι μικρός ο χρόνος τεχνικής υποστήριξής τους, δεν εμπλέκεται καθόλου η ΕΑΒ, παρόλο που στις αρχικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού είχε αναφέρει ότι η Αμυντική Βιομηχανία μας θα είχε ρόλο» ανέφερε επίσης. Τέλος παρατήρησε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για εκσυγχρονισμό των παλαιών Mirage, κάτι που τελικά καθιστά ακριβότερη την αγορά των Rafale.

«Το ΚΙΝΑΛ λέει ένα καθαρό και υπεύθυνο εθνικά "ναι" στα Rafale, αλλά με διαφάνεια, διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και συνεργασία με τις επιχειρήσεις Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου. Υπογράμμισε ότι η προμήθεια αυτή «δυναμώνει καθοριστικά την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας μας».

Σημείωσε πάντως ότι «υπήρχε η δυνατότητα να ήταν καλύτερες οι συμβάσεις αυτές» με καλύτερο αποτέλεσμα για την εθνική μας άμυνα, την εξασφάλιση της εφοδιαστικής ασφάλειας των ΕΔ, την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος με τη μέγιστη διαφάνεια, αλλά και την ανάπτυξη συνεργασιών και συμπράξεων των επιχειρήσεων της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας μας, με τις γαλλικές εταιρείες.

Ο κ. Κεγκέρογλου παρατήρησε πως υπάρχει έλλειψη μακρόπνοου σχεδιασμού και πρόνοιας και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συμμετοχής της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, ιδιωτικής και κρατικής.

Τέλος, κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ τροπολογία η οποία, όπως εξήγησε ο εισηγητής του κόμματος, δεν υπεισέρχεται στα καταρχήν συμφωνηθέντα με τους Γάλλους όπως αποτυπώνονται στα τρία σχέδια συμβάσεων αλλά καθορίζει υποχρεώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας: α) Για τις ενδεδειγμένες ενέργειες προώθησης της συνεργασίας με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και τις επιχειρήσεις του Μητρώου Επιχειρήσεων που τηρείται στο Υπ. Άμυνας και β) Την υποχρεωτική και όχι δυνητική, 6μηνιαία ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων για την πορεία υλοποίησης των συμβάσεων σε συνεδριάσεις αποκλειστικά για αυτό το θέμα.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης ανέφερε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale καθώς αυτή εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ και τις πολυεθνικές εξοπλιστικές εταιρείες. «Από το κυνήγι των εξοπλισμών θησαυρίζουν οι πολυεθνικές και ωφελούν τη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ που γιγαντώνεται στη νοτιοανατολική του πτέρυγα με σκοπό την περικύκλωση της Ρωσίας και την αναχαίτιση της Κίνας» ανέφερε ο Νίκος Παπαναστάσης. Τόνισε πως το ΝΑΤΟ σιγοντάρει την τουρκική επιθετικότητα, ενώ κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα με την Τουρκία για υποβρύχια και αεροπλανοφόρο, διότι πρόκειται για συμμαχίες στη βάση του οικονομικού και γεωστρατηγικού συμφέροντος. Ανέφερε πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο όπως είχε καταψηφίσει και τις στρατιωτικές δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2021, διότι είναι κομμένες και ραμμένες στο πατρόν των ΝΑΤΟικών αναγκών, και σημείωσε ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της κοινής πάλης των λαών απέναντι στις αστικές τάξεις

Υπέρ της αγοράς των Rafale τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, αποκαλύπτοντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος είχε πάρει πρωτοβουλία και είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την επιλογή. Τόνισε πως πρόκειται για μια ολοκληρωμένη αγορά που είχε να γίνει χρόνια από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί η αμυντική μας βιομηχανία, όπως επενδύει σε αυτό τον τομέα η γείτονα χώρα. Σημείωσε πως η αποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας εξαρτάται από το πόσο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις έχει και όχι από το Διεθνές Δίκαιο, καθώς σε σέβονται μόνο όταν έχεις δύναμη ισχύος.

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου ανακοίνωσε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, παρά τη θέση αρχής να μην καταψηφίζει θέματα που αφορούν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, όμως εξήγησε ότι οι συμβάσεις αυτές «είναι διάτρητες» και ετεροβαρείς για την χώρα μας. Μάλιστα κάλεσε την πλειοψηφία και τα άλλα κόμματα που θα υπερψηφίσουν να μην συνδέουν τη στάση αυτή με τον πατριωτισμό ή την εθνική ομοψυχία καθώς αυτό είναι «ύβρις».