Πολιτική

Βουλή: Ψηφίζεται την Πέμπτη η τροποποίηση της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ


Στην ολομέλεια της Βουλής εισάγεται την Πέμπτη η κύρωση του πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η συζήτηση θα είναι διευρυμένη και η ψηφοφορία θα γίνει με βάση το άρθρο 27 παράγραφος 2 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην ελληνική επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμένει σ' αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή». Αυτό σημαίνει ότι η τροποποίηση του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 151 ψήφους.  

Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας έχουν ταχθεί η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει το «πάγωμα» της κύρωσης, μέχρι να εκφραστεί έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και θα δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία. Την κατηγορηματική του αντίθεση στη συμφωνία έχει δηλώσει το ΚΚΕ και έχει ζητήσει την αποχώρηση όλων των βάσεων από την Ελλάδα. Έχει επίσης προειδοποιήσει ότι «η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην περιοχή, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα».  

«Ελάχιστα αν όχι ανύπαρκτα», έχει χαρακτηρίσει τα οφέλη από τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, η Ελληνική Λύση, η οποία έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για άνευ όρων παράδοση, και έχει δηλώσει επιφύλαξη για την τελική στάση της στην ολομέλεια. Κατά της κύρωσης έχει ταχθεί το ΜέΡΑ25.  

Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, υπογράφηκε το 1990 και προέβλεπε οκταετή ισχύ, με δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων.  

Για την τροποποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, διά της διεύρυνσης του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος στην περιοχή».

Έχει επίσης πει, ότι «λόγω της παρέλευσης του χρόνου και της αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο, η συμφωνία του 1990 χρήζει επικαιροποίησης, ώστε να αποτυπώνει τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην αμυντική συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθότι βάσει τεχνικών διευθετήσεων, είχαν ήδη αναπτυχθεί σε διάφορες εγκαταστάσεις, νέες μορφές αμυντικής συνεργασίας. Στόχος είναι επίσης η συμφωνία να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και προοπτικές εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας».

Το πρωτόκολλο τροποποίησης της αμυντικής συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, στην Αθήνα στις 5 Οκτωβρίου του 2019, στη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο στην ελληνική πρωτεύουσα και στο πλαίσιο του 2ου Στρατηγικού Διαλόγου Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Ελλάδας.

Η συμφωνία προβλέπει δύο βασικές κατηγορίες νέων ρυθμίσεων. Αφενός διαγράφονται τοποθεσίες και εγκαταστάσεις, όπου εδώ και χρόνια δεν υφίσταται πλέον αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ή αμερικανική παρουσία. Αφετέρου προβλέπονται δραστηριότητες και χρήση εγκαταστάσεων στις οποίες έχει αναπτυχθεί η αμυντική συνεργασία, ήδη τα τρία τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις