Οικονομία

Βουλή: Οι θέσεις των φορέων επί του νομοσχεδίου Φορολογικές και Τελωνειακές ρυθμίσεις


Με τη θετική ψήφο της ΝΔ ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία. ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν, ενώ το ΜέΡΑ25 το καταψήφισε.

Μετά την ολοκλήρωση και της επί των άρθρων συνεδρίασης του νομοσχεδίου, ορίσθηκε αύριο το πρωί να διεξαχθεί η β' ανάγνωσή του στην Επιτροπή για να εισαχθεί την Πέμπτη για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια.

«Έχουμε υλοποιήσει στο 100% όλες τις δεσμεύσεις μας για μείωση της φορολογίας που είχαμε αναλάβει» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος απαντώντας στις προτάσεις των φορέων που κλήθηκαν σε ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, επισήμανε τη θετική στάση που εξέφρασαν για σειρά διατάξεων οι φορείς και ότι πολλοί εξ αυτών μίλησαν «για ικανοποίηση αιτημάτων που εκκρεμούσαν για πολλές δεκαετίες και επιλύονται με αυτό το σχέδιο νόμου». Ο υφυπουργός, σχολιάζοντας την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων των φυσικών και νομικών προσώπων που για το 2022 καταγράφεται ρεκόρ πενταετίας, υπογράμμισε πως «αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά γιατί εφαρμόσαμε μια στοχευμένη πολιτική, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μειώνοντας όλους τους φόρους για φυσικά και νομικά πρόσωπα».

Ειδικότερα, ο κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι «στα φυσικά πρόσωπα μειώσαμε τον φόρο από το 22% στο 9% για τις πρώτες 10.000 ευρώ. Όλους τους υψηλούς συντελεστές κατά μια μονάδα. Αυξήσαμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο ανεξαρτήτως του αριθμού τους. Μειώσαμε την προκαταβολή από το 100% στο 55%. Φέραμε διάταξη για τη μη καταβολή του Τέλους Επιτηδεύματος σε ειδικές περιπτώσεις. Καταργήσαμε την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης από 1.1.2023 και αφού την είχαμε αναστείλει στον ιδιωτικό τομέα τα δύο προηγούμενα χρόνια και αυτό το μέτρο αφορά τρία εκατομμύρια πολίτες- μισθωτούς στον ιδιωτικό - δημόσιο τομέα, συνταξιούχους, αγρότες, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο περιουσίας κατά 920 εκατ. ευρώ σε σχέση με το εκκαθαριστικό του 2018 μέχρι τα εκκαθαριστικά του 2023 που θα εκδοθούν σε λίγες ημέρες για τα φυσικά πρόσωπα. Είχαμε δεσμευτεί για μείωση του φόρου κατά 30% και τον μειώσαμε κατά 35%». Σε σχέση με τους φόρους των νομικών προσώπων, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «πήραμε τον συντελεστή φορολόγησης εισοδημάτων στο 29% και τον μειώσαμε στο 22%.Τον φόρο μερισμάτων από το 15% τον μειώσαμε στο 5%. Η προκαταβολή του φόρου από το 100% μειώθηκε στο 80%».

Ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε ότι στο τέλος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 «όλοι οι θεσμικοί φορείς είχαν μόνιμο αίτημα την μείωση των φόρων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε και το υλοποιήσαμε από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας. Για αυτό και οι θεσμικοί φορείς δεν αναφέρονται σε μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων». Πρόσθεσε, ότι έχουμε αναβιώσει τις 120 δόσεις δύο φορές και τώρα για τρίτη φορά μέσα σε αυτά τα τριάμισι χρόνια. Φέρνουμε και ένα νέο πλαίσιο των 72 δόσεων για όσους ήταν συνεπείς στις ρυθμίσεις τους αλλά λόγω της διπλής κρίσης τις έχασαν».

Παράλληλα, υπενθύμισε πως «εξ αιτίας της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης λάβαμε μέτρα άνω των 55 δισ. ευρώ». Σχετικά με τα ηλεκτρονικά βιβλία «my data», υπογράμμισε ότι εφαρμόστηκαν επί διακυβέρνησης της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να το είχε ως πρόθεση αλλά δεν το υλοποίησε. Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο ήταν μια απλή ψηφιακή εφαρμογή και θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ εάν ήθελε να το είχε υλοποιήσει άμεσα αλλά δεν το έπραξε. Χαρακτήρισε τα «mydata», ως «μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που η κυβέρνηση της ΝΔ την εφάρμοσε από το 2019 και μάλιστα χωρίς διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα για την εφαρμογή τους, σε αντίθεση με ανάλογες μεταβάσεις που όταν περάσαμε από τις χειρόγραφες αποδείξεις, στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών και από τα χειρόγραφα βιβλία στα μηχανογραφημένα υπήρχαν πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις». Ο υφυπουργός ανέφερε ότι σύμφωνα με σημερινά στοιχεία πάνω από 1.180.000 επιχειρήσεις είναι εγγεγραμμένες στο «mydata» και 280.000 επιχειρήσεις - χρήστες του «e- timologio». Οι διαβιβάσεις παραστατικών ανέρχονται σε 1.900.000.000, συνολικής αξίας αυτών των παραστατικών 1.300.000.000 ευρώ! Και αναρωτήθηκε «μετά από αυτά τα στοιχεία εάν έχει πετύχει; Η αγορά έχει αγκαλιάσει αυτές τις εφαρμογές γιατί έγιναν σε συνεργασία με ομάδες εργασίας, εντοπίζουμε τα λάθη και τα διορθώνουμε, ακούμε την αγορά. Αυτή είναι η διαφορά μας».

Ο υφυπουργός, απαντώντας σε επισημάνσεις που έγιναν από τους φορείς σχετικά με επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, διευκρίνισε ότι: Οι χρηματικές κυρώσεις που αφορούν την διασύνδεση των POS με την φορολογική διοίκηση, αυτές δεν είναι στις 50.000 ευρώ αλλά προβλέπει αναλογικό πρόστιμο από 1.000 έως 50.000 ευρώ ανά οικονομικό έτος, σε σχέση με την οικονομική οντότητα ή τυχόν υποτροπές και ο προσδιορισμός των κριτηρίων θα γίνει με έκδοση Υπουργικής Απόφασης. Στο αίτημα για παγίωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, σε αλκοολούχα ποτά και καφέ επισήμανε ότι το μέτρο αυτό είναι σε ισχύ από 1.6.2020 και με την παράταση που δίνεται στο νομοσχέδιο έως 31.12.2023, δηλαδή είναι σε ισχύ για πάνω από τριάμισι χρόνια. Σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων σε σχέση με το άρθρο 34 του ν.5018/2023 επιφυλάχθηκε πως «θα δούμε το πεδίο εφαρμογής και αν αφορά μόνο τους υψηλόβαθμους συνταξιούχους στρατιωτικούς θα προχωρήσουμε σε νομοθετική βελτίωση καθώς στόχος μας δεν είναι να ταλαιπωρούνται με τροποποιητικές δηλώσεις.

Οι θέσεις των φορέων

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έχει βελτιωτικές παρεμβάσεις στη φορολογική νομοθεσία με στόχο να αμβλύνει τους κραδασμούς καθώς και τις επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Χαρακτήρισε θετικές τις διατάξεις για την διευκόλυνση των οφειλετών ως προς την αποπληρωμή των οφειλών τους. Εκτίμησε όμως ότι ίσως είναι περίπλοκο το σύστημα και δυσκολέψει λίγο τους φορολογούμενους. Πρότεινε το επιπλέον επιτόκιο σε όλες στις ρυθμίσεις είτε των 32 δόσεων ή των 72 δόσεων να είναι το ίδιο. Επίσης, προτείνεται η καθυστέρηση καταβολής δόσεων να επιβαρύνεται με 8% προσαύξηση. Μια ρύθμιση να χάνεται όταν έχουμε τρίμηνη συνεχόμενη καθυστέρηση αντί δίμηνης. Μειώσεις των παρακρατήσεων σε φορολογούμενους που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης ή έχει οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή. Ζήτησε τη νομοθέτηση της δυνατότητας μετάθεσης των προθεσμιών των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων των λογιστών, φοροτεχνικών, οι οποίοι βεβαιωμένα πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Γιώργος Πατέρας ανέφερε πως τα άρθρα που αφορούν τη Ναυτιλία, είναι στο σύνολό τους, σε σωστή κατεύθυνση και το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος τα υποστηρίζει. Ο αναπληρωτής διευθυντής της ΕΣΕΕ Αντώνης Μέγγουλας χαρακτήρισε θετική την διάταξη της αναβίωσης των 120 δόσεων αλλά ζήτησε αυτή η νέα γενναία ρύθμιση 120 δόσεων θα ήταν καλύτερο να ήταν γενική για όλες τις οφειλές. Θετική είπε και η αναβίωση της ρύθμισης, των χρεών προς δήμους εάν και η καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου είναι αρκετά περιοριστική και πρότεινε να μετατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Σχετικά με τη νέα ρύθμιση 36 έως 72 δόσεων για χρέη σε δημόσιο και δήμους που δημιουργήθηκαν εντός της ενεργειακής κρίσης, ανέφερε ότι η προθεσμία υπαγωγής του ενός μηνός θα πρέπει να γίνει τρίμηνο. Και στην περίπτωση του επικαιροποιημένου εξωδικαστικού μηχανισμού το επιτόκιο να είναι σταθερό στα επίπεδα του 3%. Σχετικά με τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες με αρρύθμιστα ασφαλιστικά χρέη. Μεταξύ άλλων συμφώνησε και στην διάταξη με την αντικειμενικοποίηση των προϋποθέσεων διαπίστωσης της συγγνωστής νομικής πλάνης του άρθρου 83 για τους ασφαλισμένους, που ενώ νόμιζαν ότι ήταν εγγεγραμμένοι σε ένα ασφαλιστικό φορέα, τελικά ήταν σε δυο.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) και μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ Βασίλης Καμπάνης ανέφερε πως στο νομοσχέδιο υπάρχουν αρκετές θετικές διατάξεις, όπως η κατάργηση της εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης. Οι διατάξεις για τις ρυθμίσεις της εφορίας ΕΦΚΑ και ΟΤΑ, είπε πως παρόλο που θεωρούνται και φαίνονται θετικές, φοβόμαστε ότι στην πράξη δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα. Εκτίμησε πως έτσι όπως διαμορφώνεται το πλαίσιο των δόσεων για οφειλές, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών, θα αναγκαστούν να προβούν σε περισσότερες από μία ρυθμίσεις. Προτείνουμε να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν όλες οι οφειλές σε μία ρύθμιση 120, 100, ή 96 δόσεων. Η επιβάρυνση εκπρόθεσμης καταβολής να έχει μικρότερο επιτόκιο. Για την έκδοση ψηφιακών παραστατικών διακίνησης αγαθών, ζήτησε να δοθεί αρκετά ικανός χρόνος για την αφομοίωση και την εξοικείωση των επιχειρήσεων. Παρατήρησε, μεταξύ άλλων, πως για να έχει επιτυχία οποιαδήποτε ρύθμιση στον ΕΦΚΑ πρέπει να αλλάξει η διαδικασία με τις ταυτότητες πληρωμής και να γίνει μια ενοποίηση των ασφαλιστικών οφειλών.

Ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Νίκος Ζώτος ανέφερε πως το νομοσχέδιο κινείται σε γενικές γραμμές στη σωστή κατεύθυνση. Η προβλεπόμενη στο άρθρο 27 του σχεδίου νόμου παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τις υπηρεσίες μεταφοράς και εστίασης κρίνεται ιδιαίτερα θετική. Ομοίως σημαντική κρίνεται και η ρύθμιση του άρθρου 75 με την οποία προβλέπεται πως και τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσματα μπορούν να ζητήσουν να παραχωρηθεί σε αυτά η απλή χρήση του όμορου τμήματος του αιγιαλού με αντάλλαγμα ασφαλώς, αλλά χωρίς δημοπρασία. Για τις διατάξεις που αφορούν τις δυνατότητες ρυθμίσεως των οφειλών στο δημόσιο και τον ΕΦΚΑ παρατήρησε ότι δεν παρέχεται το δικαίωμα επανένταξης σε ρυθμίσεις στις οποίες είχαν ενταχθεί οι επιχειρήσεις κατ' εφαρμογή του ν.4321 του 2015.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Ρούσκας χαιρέτησε τις εξειδικευμένες διατάξεις για τα ακίνητα, λέγοντας πως «επιτέλους, αιτήματα δεκαετίας, όχι μόνο της Ένωσης Ελλήνων Συμβολαιογράφων, αλλά και του Οικονομικού Επιμελητηρίου, όπως και των Φοροτεχνικών, όπως και των Λογιστών, εισακούστηκαν». Ζήτησε μεγαλύτερο χρόνο σχετικά με τους φόρους κληρονομιάς καθώς το ελληνικό δημόσιο αντικειμενικά δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να απολέσει πόρους. Επανάφερε το αίτημα για την ύπαρξη ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού που αφορά την διαχείριση της μεταβίβασης ακινήτων.

Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης Γιάννης Λιάρος ανέφερε ότι είναι καλοδεχούμενο το πλαίσιο των 120 και των 72 δόσεων και συμφώνησε όπως ανέφεραν και άλλοι φορείς ότι σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής της δόσης το ανώτατο επίπεδο να είναι χαμηλότερο. Ζήτησε παγίωση και όχι παρατάσεις στις μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ που αφορούν τον κλάδο της εστίασης.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), Δημήτριος Ρώτας συμφώνησε με τη χορήγηση ενός μισθολογικού κλιμακίου στη γ΄ μισθολογική κατηγορία, στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης μετά την παρέλευση τριών ετών στρατιωτικής υπηρεσίας, καθόσον ήταν και πρόταση της Ομοσπονδίας. Διαφώνησε με το άρθρο 91 του νομοσχεδίου καθώς όπως είπε παρατείνει τις μισθολογικές διακρίσεις μεταξύ των Εθελοντών Μακράς Θητείας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Γρηγόρης Γερακαράκος εστίασε στο ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δηλαδή, ο νόμος 4472/2017, λέγοντας πως ίναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί από το 2017 και παρά τις δεσμεύσεις ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι με το άρθρο 91 του σχεδίου νόμου, τροποποιούνται κάποιες χωρίς να το βελτιώνουν, αντιθέτως, παραμένουν οι στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν. Οι συνάδελφοί μου, είπε, αναμένουν την ουσιαστική διόρθωση των σοβαρών μισθολογικών αδικιών και ζήτησε την απόσυρση του άρθρου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών Βασίλειος Νικολόπουλος εστίασε στην αυτοτελή φορολόγηση αναδρομικών από κρατήσεις μερισμάτων των αποστράτων που θα δοθούν με το νόμο 5018 / 2023 καταργώντας τις μειώσεις που επιβάλλονταν με τον νόμο 4093 και αποδίδονται αναδρομικά 2 ετών, επιφέροντας μια υπέρμετρη επιβάρυνση, η οποία στην ουσία έφτασε και ξεπέρασε το 46% από τα ληφθέντα εφάπαξ αναδρομικά. Και πρότεινε να ακολουθηθεί και η διαδικασία που είχε ακολουθηθεί το 2018, πάλι σε επιστροφή με τον νόμο 4582/ 2018.

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής Νίκος Σφαντός ανέφερε πως τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση συνεχίζουν να φορολογούν τη λαϊκή οικογένεια και τους μικρούς επαγγελματίες υπερβολικά, ενώ από την άλλη οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές και διάφορα μέτρα που τους παρέχουν ζεστό χρήμα. Εμείς είπε ως Ομοσπονδία έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων που καλύπτει τις ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων σχετικά με διαγραφή τόκων, προστίμων και το 30% του υπολοίπου για τα χρέη σε εφορία και τράπεζες. Για τις ασφαλιστικές εισφορές, διαγραφή τόκων, προστίμων και του ποσού που αντιστοιχεί στην εισφορά και αντιστοιχεί στον κλάδο υγείας. Οι υπηρεσίες υγείας να χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό και να είναι δωρεάν, για όλο το λαό. 'τοκες δόσεις για το υπόλοιπο ποσό στο ύψος του 5% του μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος, κατάργηση ΦΠΑ, ειδικά στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ή στους λογαριασμούς ενέργειας. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο και άμεση επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων σε αυτό, ανέφερε. Τόνισε πως οι αυτοαπασχολούμενοι είναι η μόνη κοινωνική κατηγορία στην ελληνική κοινωνία που δεν έχουν αφορολόγητο και φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανικών και Τεχνικών της ΕΡΤ (ΠΑΣΥΜΗΤΕ) Γαβριήλ Κασιμάτης επισήμανε πως οι μηχανικοί και τεχνικοί της ΕΡΤ αποτελούν μοναδική εξαίρεση από όλους τους εργαζόμενους και τους υπηρετούντες στο δημόσιο τομέα που περιλαμβάνονται στη διάταξη του ν.4354 του ενιαίου μισθολογίου. Δεν λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την κατάργηση του κέντρου εκπομπής βραχέων Αυλίδας της ΕΡΤ. Η χρήση των εγκαταστάσεων μεταφέρεται στο δημόσιο. Το δημόσιο όμως δεν έχει τα τεχνικά μέσα, δεν μπορεί να το λειτουργήσει. Αυτό σημαίνει πλέον με τον νόμο, ότι καταργείται η λειτουργία των βραχέων κυμάτων και παραβιάζεται μία συνταγματική αρχή της συνεχούς λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία αυτή αρχή διέπει την ΕΡΤ και έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σημείωσε. Υποστήριξε πως με βάση το άρθρο 15 του Συντάγματος, η ΕΡΤ δεν μπορεί να διακόπτει τις υπηρεσίες αυτές. Η de facto κατάργηση των βραχέων, τόνισε, δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από μια δήθεν προσπάθεια εξυγίανσης.

Διαβαστε επισης