Πολιτική

Βουλή: Οι προτεραιότητες της Κροατικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ


Τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ενημέρωσε σήμερα, σε κοινή συνεδρίαση, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κροατίας στην Ελλάδα, Aleksandar Sunko, σχετικά με τις προτεραιότητες της Κροατικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα εισαγωγικά του σχόλια, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας, με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας «Οι ομορφιές της Κροατίας», η οποία φιλοξενείται από σήμερα και για δέκα ημέρες στον προ του περιστυλίου χώρο της Βουλής των Ελλήνων. Ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι ο πολιτισμός, σε κάθε του έκφανση, μας θυμίζει την κοινή μας προέλευση αλλά και την κοινή μας στόχευση. Σχολιάζοντας τις προτεραιότητες της Κροατικής Προεδρίας, σημείωσε ότι η Κροατία παρουσιάζει ένα επίκαιρο πρόγραμμα που φιλοδοξεί να δώσει λύσεις και απαντήσεις στις ιδιαίτερα σύνθετες προκλήσεις της εποχής.

Ο κ. Sunko, με αφετηρία το σύνθημα «Μια δυνατή Ευρώπη σε έναν κόσμο προκλήσεων», υπογράμμισε ότι η Κροατική Προεδρία εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ψηφιακή τεχνολογία, τη συνδεσιμότητα στις μεταφορές, την ενέργεια και τον πολιτισμό∙ επιδιώκει μια συνολική προσέγγιση των θεμάτων της μετανάστευσης και του κράτους δικαίου και προσβλέπει στην ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, με έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια. Φέρνει επίσης στο επίκεντρο το δημογραφικό πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις. Παράλληλα, ο Πρέσβης της Κροατίας υπενθύμισε ότι την Κροατική Προεδρία θα απασχολήσει η επίτευξη συμφωνίας στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και η προετοιμασία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατικής Βουλής κ. Domagoj Ivan Milosevic, ο οποίος αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων– στη σημασία της συνεισφοράς των εθνικών κοινοβουλίων στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.