Πολιτική

Βουλή: Οι αποτιμήσεις των κομμάτων για την απόδοση των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης


Με διαφορετικές αναγνώσεις ως προς την διαχείριση των οικονομικών της χώρας, τοποθετήθηκαν οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων, κατά την συζήτηση των δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Οικονομικών, για τις Κυρώσεις του Απολογισμού και του Ισολογισμού και των λοιπών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Κεντρικής Διοίκησης, έτους 2020.

«Η επιτυχημένη συνταγή της φιλοσοφίας που διέπει και εφαρμόζει η κυβέρνηση αποτυπώνεται και από τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό του Κράτους έτους 2020» τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης. Τα στοιχεία, είπε ο βουλευτής, «μπορεί να κριθούν αλλά δεν μπορεί να αμφισβητηθούν. Οι αριθμοί αποτυπώνουν την εικόνα, τη στρατηγική, τα μέσα και τον βαθμό επίτευξης των στόχων, αλλά δείχνουν και τον δρόμο για λήψη συμπληρωματικών ή διορθωτικών μέτρων και αποφάσεων για μια κοινωνία με συνοχή και μια οικονομία με όσο το δυνατόν λιγότερες επιβαρύνσεις, που θα παράγει πλούτο προσβάσιμο από τους περισσότερους». Στόχος μας, πρόσθεσε ο κ. Αμανατίδης, «θα πρέπει να είναι η μείωση, σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστά, του εισπρακτέου υπόλοιπου σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας». Υπογράμμισε ότι μέσα από τις έξι αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού του 2020 που έγιναν, «πετύχαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και τις αμυντικές δαπάνες συνδυαστικά και μεθοδικά, κρατώντας ψηλά την αξιοπιστία της χώρας και απελευθερώνοντας τη δυναμική της». Επισήμανε πως «ο απολογισμός είναι ισορροπημένος ως προς τα έσοδα και τα έξοδα και ταυτόχρονα είναι αναπτυξιακός και με κοινωνικό αποτύπωμα».

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, τόνισε πως «η διαχείρισή σας είναι καταστροφική» και ζήτησε «πολιτική αλλαγή για να επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα, για να μπορούν οι πολίτες να ζουν και όχι απλά να επιβιώνουν». Ο Απολογισμός του Κράτους, ανέφερε η βουλευτής, για να είναι πλήρης θα πρέπει να συνοδεύεται και με έναν απολογισμό των πολιτικών της κυβέρνησης. Σχολίασε ότι οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ είχαν ξεκινήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με έμφαση στις μικρές περιουσίες σε αντίθεση με τις μειώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ που είναι προς όφελος κύρια των μεγάλων περιουσιών. Παρατήρησε πως ο προϋπολογισμός του 2020 έκλεισε με έξοδα στα 70 δισ. ευρώ και έσοδα 47 δισ. ευρώ, εκ των οποίων από φόρους προέρχονται τα 37,7 δισ. ευρώ. Μειωμένα ήταν και τα έσοδα από τον ΦΠΑ και προφανώς αυξημένο και το έλλειμμα. Κατά τη διάρκεια του έτους κατατέθηκαν 6 συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί, με το Ελεγκτικό Συνέδριο να σημειώνει σοβαρά ερωτηματικά, είπε η κ. Παπανάτσιου. Πρόσθεσε δε μεταξύ άλλων, ότι τίθενται σοβαρά ερωτηματικά για το Ειδικό Αποθεματικό, καθώς ποσά του έκτακτου προϋπολογισμού κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών αλλά δεν δαπανήθηκαν σε δράσεις όπως ορίζονταν. Απέδωσε στην κυβέρνηση ταξική πολιτική, λέγοντας πως ξοδεύτηκε δημοσιονομικός χώρος πάνω από 600 εκατ. ευρώ για να μειώσει τους φόρους, κατά προτεραιότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις. Τόνισε πως «τα οφέλη που αποκόμισε η χώρα από την έξοδό της από τα μνημόνια και η διαρκής ανάπτυξη επί δέκα συνεχόμενα τρίμηνα που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξανεμίστηκαν το 2020, πριν ακόμα ξεσπάσει η πανδημία».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης, ανέφερε ότι τα στοιχεία του Απολογισμού και του Ισολογισμού του 2020 συμπερασματικά δείχνουν ότι δεν ανατράπηκαν οι άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης του Προϋπολογισμού του 2020, αλλά οι στόχοι του. Οι άξονές του βασιζόντουσαν στην υπερφορολόγηση των νοικοκυριών, μέσα από φόρους κατανάλωσης οι οποίοι συνεχίζουν και σήμερα, αυξάνοντας την ανισοκατανομή και τη φορολογική αδικία. Εμείς, είπε ο βουλευτής, απορρίπτουμε αυτή την πολιτική γιατί αντίκειται σε θεμελιώδεις αρχές μας. Υποστήριξε πως ο Προϋπολογισμός του 2020 της κυβέρνησης της ΝΔ καταρτίσθηκε ακριβώς στην ίδια λογική των προϋπολογισμών του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε πρόθεση να επαναδιαπραγματευτεί καμία από τις βαριές κληρονομιές που παρέλαβε. Οι πολυδιαφημισμένες φοροελαφρύνσεις που ευαγγελιζόταν προεκλογικά δεν αφορούσαν τα εισοδήματα όσων υπέστησαν την μεγάλη φορολογική αφαίμαξη τα προηγούμενα έτη, αλλά κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους μετόχους τους και τα μπόνους των στελεχών της. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων είχε βασική πηγή, για ακόμα μια χρονιά, τα λαϊκά στρώματα μέσω της έμμεσης φορολογίας. Ο προϋπολογισμός, λόγω της πανδημίας, δεν εφαρμόστηκε. Υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ψήφισε τους έξι συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς, «μείναμε μακριά από τον λαϊκισμό και βάλαμε πλάτη στα μέτρα της πανδημίας, αλλά έτσι όπως έγινε η διαχείρισή τους δεν έπιασαν τόπο». Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Σκανδαλίδης, μεταξύ άλλων, είπε πως η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα του κόστους ζωής, ιδίως για τα ευάλωτα και μεσαία εισοδήματα. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να τρέχει με υψηλούς ρυθμούς και από μήνα σε μήνα. Το πολυδιαφημισμένο καλάθι του νοικοκυριού, όπως αποδεικνύεται, ήρθε για να νομιμοποιήσει την ακρίβεια. Στην κυβέρνηση, συνέχισε ο βουλευτής, αρνείστε να αντιμετωπίσετε την κερδοσκοπία των μεγάλων σούπερ μάρκετ, του χονδρεμπορίου, του μεγάλου εισαγωγικού εμπορίου. Ανέφερε πως «ο υπουργός Ανάπτυξης πηγαίνει ως "ιπτάμενος Ολλανδός" από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ, να ελέγχει, δήθεν, τις τιμές που παίρνουν την ανηφόρα» και πρόσθεσε πως αυτά τα προβλήματα απαιτούν δομικές λύσεις.

Ο ειδικός αγορητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται η κριτική που είχε κάνει το ΚΚΕ κατά τη συζήτηση στην Βουλή του Προϋπολογισμού του 2020, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την ίδια πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων, παρά την τυπική έξοδο από τα προγράμματα σταθερότητας και τα μνημόνια, καθώς οι νόμοι τους και οι δεσμεύσεις παρέμεναν και παραμένουν ακόμη. Τόνισε πως ο κρατικός προϋπολογισμός, ανεξαρτήτως μνημονίων, στο καπιταλιστικό σύστημα είναι ένα εργαλείο αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου. Τα παίρνει από τους πολλούς, για να τα δώσει στους λίγους. Έχουμε, είπε, ένα ταξικό αντιλαϊκό πρόσημο, ένα άδικο φορολογικό σύστημα και οι δαπάνες δεν κατευθύνονται στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Με επιλογές που επιβαρύνουν ραγδαία την θέση των λαϊκών στρωμάτων, αύξηση του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή των χρεών των λαϊκών στρωμάτων προς την εφορία που δεν μπορούν να αντέξουν τη φορολογική επίθεση, και των τραπεζών. Εκτίμησε επίσης πως πλησιάζει πολύ πιο γοργά η εκδήλωση μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, ανέφερε πως ο Απολογισμός του 2020 είναι ο πρώτος μιας ολόκληρης χρήσης που έκλεισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τα κονδύλια που δαπανήθηκαν για την πανδημία, είπε ο βουλευτής, θα πρέπει να ερευνηθούν αναλυτικά πώς χρησιμοποιήθηκαν, πόσω μάλλον όταν τα ελλείμματα της διετίας 2020-2021 υπερέβησαν τα 30 δισ., κάτι που δεν έχει συμβεί από καμία άλλη κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως τα ελλείμματα της προβληματικής πενταετίας 2015-2019 ήταν σωρευτικά μόλις περί τα 5 δισ. ευρώ, ενώ τα θηριώδη ελλείμματα του 2020-2021 οφείλονται στη λανθασμένη πολιτική απόφαση των lockdowns. Τόνισε πως σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία, το ΑΕΠ της Ελλάδας σε τρέχουσες τιμές υποχώρησε από 183,25 δισ. το 2019, στα 165,32 δισ. το 2020, χάνοντας 18 ολόκληρα δισ. που δεν ανέκτησε η χώρα μας το 2021, έχοντας κλείσει τελικά στα 181,67 δισ. ευρώ. Απέδωσε την αύξηση του δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ στην κατακόρυφη άνοδο των τιμών, στον πληθωρισμό προσφοράς δηλαδή, με τον οποίο η κρίση δημοσίου χρέους μετατράπηκε σε κρίση επιβίωσης για τους Έλληνες. Σημείωσε πως η αρνητική καθαρή θέση της χώρας αυξάνεται συνεχώς. Η καθαρή χρήση επιβαρύνθηκε με 22,4 δισ., όσο περίπου το έλλειμμα των 22,59 δισ. ευρώ. Το χρέος αυξήθηκε κατά 17,8 δισ. ευρώ και έφτασε στα 374,1 δισ. ευρώ, από 356,3 το 2019, χωρίς δηλαδή την παραμικρή δημιουργία πλούτου στο ενεργητικό. Προφανώς, είπε ο βουλευτής, το μόνο που γνωρίζει η Νέα Δημοκρατία είναι να σπαταλάει ασύστολα χρήματα και να δανείζεται χρεώνοντας τις επόμενες γενιές των Ελλήνων, ενώ τα δάνεια όλοι γνωρίζουμε ότι είναι φόροι, όπως άλλωστε και ο πληθωρισμός είναι φόροι και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι μας.

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης, ανέφερε πως η κυβέρνηση, το 2020, προέβη σε τρεις εκδόσεις ομολογιακού χρέους, συνολικής αξίας 14 δισ. ευρώ, βάσει των στοιχείων του ΟΔΔΧ και το χρέος αυτό επιδότησε άπαξ επιδοματικές πολιτικές και ορισμένου χρόνου συμβάσεις και επ' ουδενί δεν κατευθύνθηκε για την ουσιαστική και μόνιμη ενίσχυση του δημόσιου ΕΣΥ, με ολέθρια αποτελέσματα. Το δημόσιο χρέος ξεπέρασε το 226% του ακαθάριστου ΑΕΠ το 2020. Οι έμμεσοι φόροι είχαν πάλι την τιμητική τους που πλήττουν πρωτίστως τα χαμηλά εισοδήματα. Η κυβέρνηση, είπε ο βουλευτής, ψήφισε τέσσερις συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς, για να αντιμετωπίσει αυτές τις κρίσεις. Πίσω από τους αριθμούς του Απολογισμού και Ισολογισμού, σε αυτούς τους αριθμούς που ήταν ελλιπείς, υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές. Τόνισε πως «στο ΜέΡΑ25 είμαστε ξεκάθαροι μπροστά στα δήθεν διλήμματα που θέτουν τα συνθηκολογημένα κόμματα διαχείρισης της δυστοπίας, από την σκληρή Νέα Δημοκρατία μέχρι τον καλό δήμιο ΣΥΡΙΖΑ. Προτάσσουμε τη ρήξη. Προτάσσουμε το σχέδιο "ΔΗΜΗΤΡΑ". Την απελευθέρωση της Ελλάδος από τα δεσμά της χρεοδουλοπαροικίας. Την αντιπροσωπευτική και αμεσοδημοκρατική αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων με ευρείες κοινωνικές συναινέσεις και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, με την καινοτόμες προτάσεις».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα