Πολιτική

Βουλή: "Κόντρα" Τουρνά με Κωνσταντοπούλου για τις πυρκαγιές


«Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο αποτέλεσμα» ανέφερε ο υφυπουργός κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, σχετικά «με την πυρκαγιά στην Ρόδο και κατά πόσο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχει αξιοποιηθεί η εμπειρία της Εύβοιας».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή λόγω των πυρκαγιών που αντιμετωπίζουμε, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Μεσογείου και συνολικά στον ευρωπαϊκό χώρο».

Για την απώλεια των δύο πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Κάρυστο, ο κ. Τουρνάς είπε ότι «είμαστε σε εθνικό πένθος για την απώλεια των δύο ηρωικών αξιωματικών της ΠΑ, που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, δίνοντας ένα ακόμα έμπρακτο μάθημα αυταπάρνησης και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο» και εξέφρασε την βαθιά του θλίψη και τα την συμπαράστασή του στους οικείους τους που βιώνουν την απώλεια αυτή, λέγοντας ότι «η Πολιτεία θα σταθεί στο ύψος της και θα τιμήσει τους δύο ήρωες αεροπόρους, στηρίζοντας παράλληλα τις οικογένειές τους όπως ακριβώς τους αξίζει».

Σχετικά με την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο υφυπουργός τόνισε ότι «το ΠΣ είναι ο βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας». Σημείωσε ότι «μέχρι το 2019 υπήρχε μια Γενική Γραμματεία που στεγαζόταν σε ένα μικρό χώρο στην οδό Μητροπόλεως και με πολύ περιορισμένες δυνατότητες. Σήμερα, έχουμε ένα υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που μπορεί να σχεδιάζει, να εμπλέκει και να συντονίζει όλες στις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας». Σχετικά με τις αυξήσεις σε δυναμικό και μέσα, ο κ. Τουρνάς ανέφερε ότι αυτή «εφέτος φτάνει σε ποσοστό 170% σε σχέση με το 2019» και πρόσθεσε πως «είναι μια προσπάθεια δυναμική που έχει ξεκινήσει» αλλά «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και από τη μια στιγμή στην άλλη δεν μπορεί να τα φτιάξεις όλα, απαιτούν χρόνο». Ο υφυπουργός ανέφερε πως σε όλη την επικράτεια έχουμε 3.500 πυροσβεστικά οχήματα, με κατανομή ώστε να καλύπτεται όλη η χώρα. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε αποκτήσει περίπου 240 καινούρια οχήματα, είμαστε σε φάση διαγωνισμού που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, μέσω του «ΑΙΓΙΣ» για να αποκτήσουμε και άλλα 400 οχήματα που θα τα έχουμε στην επόμενη αντιπυρική περίοδο, σημείωσε. Καθώς η παραγωγή τους δεν γίνεται από την μια ημέρα στην άλλη, όπως είπε ο κ. Τουρνάς, μέσω του «ΑΙΓΙΣ» υπάρχουν 250 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουμε 1.800 οχήματα. Εφέτος έχουμε εθνικά και μισθωμένα 89 εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης και είναι ένα στόλος συγκρίσιμος με αυτόν της Ιταλίας, της Ισπανίας κλπ.

Ο υφυπουργός είπε πως «δουλεύουμε με σχέδιο και συντονισμό με τα άλλα υπουργεία αλλά η φωτιά φέρνει καταστροφή, ιδιαίτερα όταν οι συνθήκες ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες και μηχανισμούς. Τότε η Πολιτεία στέκεται στο πλευρό των πληγέντων για την καταγραφή των ζημιών και την αποκατάστασή τους. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, με πρώτους τους άνδρες και τις γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος, για το καλύτερο αποτέλεσμα για τους πολίτες και αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλους. Απλά, θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι ο αντίπαλος διαθέτει δυσθεώρητη ισχύ και για να την καταστείλουμε οφείλουμε να αναβαθμίζουμε διαρκώς το επίπεδο προετοιμασία μας, χωρίς κανένα διάλειμμα εφησυχασμού». 

Αγχίαλος.

Για τις πυρκαγιές σε Μαγνησία και Αγχίαλο ο υφυπουργός ανέφερε ότι μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες, σε μια κλειστή περιοχή, εκδηλώθηκαν 15 πυρκαγιές, με τις δυνάμεις να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν φωτιές που έτρεχαν με ταχύτητα 6 χιλιομέτρων την ώρα.

Ρόδος

Για την πυρκαγιά στην Ρόδο, ο υφυπουργός ανέφερε ότι εφέτος στο νησί «έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 600% σε πτητικό δυναμικό σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια». Από ένα αεροσκάφος που υπήρχε το 2021, έχουμε πέντε. Σε σχέση με τις επίγειες δυνάμεις που εδρεύουν στο νησί, ο κ. Τουρνάς ανέφερε πως «διαθέτουμε 202 πυροσβέστες και 45 οχήματα, εκ των οποίων τα 28 είναι υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα». Από την έναρξη της φωτιάς στην Ρόδο και μέσα σε 12 λεπτά, είπε ο υφυπουργός, κατέφτασε το πρώτο πυροσβεστικό αεροσκάφος και ακολούθησαν άλλα 18 από την πυροσβεστική υπηρεσία Ρόδου και τα κλιμάκια του Απόλλωνα και της Λίνδου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Διαχείρισης Κρίσεων, είπε ο κ. Τουρνάς, «οι επίγειες δυνάμεις είναι 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα τμήματα και 55 οχήματα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι 6 ομάδες δασοκομάντος που μεταφέρθηκαν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από αέρος συνδράμουν και έχουμε 25 εναέρια μέσα, εκ των οποίων 17 είναι εθνικά και τα οκτώ από την ξένη βοήθεια που έχει σπεύσει και περιοδικά μας συνδράμουν. Τα εναέρια αυτά μέσα έχουν εκτελέσει 800 πτήσεις και έχουν γίνει 4.200 ρίψεις νερού». Ο υφυπουργός, επισήμανε, ότι τα εναέρια μέσα που πήγαν να ενισχύσουν την προσπάθεια πυρόσβεσης στην Ρόδο διατέθηκαν από περιοχές που εκείνες τις ημέρες είχαν χαμηλή επικινδυνότητα και κατέθεσε στα Πρακτικά τους σχετικούς πίνακες. Υπενθύμισε πως την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά στην Ρόδο, ήμασταν κοντά στην δύση του ηλίου και ταυτόχρονα υπήρχαν άλλες τέσσερις πυρκαγιές, με συνέπεια να παραμένουν δεσμευμένες σημαντικές δυνάμεις στην φύλαξη και αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων στην Δυτική Αττική, στην Λακωνία και στο Λουτράκι, ενώ αντιμετωπιζόντουσαν ακόμη και άλλες 61 δασικές πυρκαγιές στην επικράτεια.

Αναφορικά με τα σχέδια που εφαρμόστηκαν στο νησί, είπε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενήργησε σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του 2023 για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και η Γ.Γ με το επιχειρησιακό σχέδιο εκτάκτων αναγκών καθώς επίσης και με την επικαιροποιημένη εγκύκλιο προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών χρήσης του «112».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την πρωτολογία της παρατήρησε πως «πριν από δύο χρόνια κατακάηκε η Βόρεια Εύβοια και ήμουν εκεί. Η πλήρης απαξία σε σχέση με την πυρόσβεση ήταν αισθητή και ορατή για ημέρες στους κατοίκους. Και πάρα πολλοί σώθηκαν χάρη στην εθελοντική κινητοποίηση των πολιτών και την πρόνοια συγκεκριμένων ανθρώπων οι οποίοι ανέλαβαν εγκαίρως να σχεδιάσουν τον μηχανισμό ανταπόκρισης σε περίπτωση που θα υπήρχε ανάγκη, όπως ο λιμενάρχης Αιδηψού, που είχε προβλέψει εγκαίρως να έχει την συνδρομή των πολιτών που χειρίζονται πλωτά μέσα, αλλά και των καπετάνιων της ακτοπλοΐας που τότε έσωσαν πολίτες στην Λίμνη, την Αιδηψό, στην Αγία Άννα, σε όλη τη Βόρεια Εύβοια. Πολίτες που έτρεχαν στην θάλασσα για να μην καούν και διασώθηκαν χάρη σε ένα σχέδιο που έφτιαξε ο τοπικός λιμενάρχης σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς κανείς να του το έχει ζητήσει». Η κ. Κωνσταντοπούλου ρώτησε εάν αυτό που έκανε πριν δύο χρόνια ο τοπικός λιμενάρχης στην Αιδηψό, «η κυβέρνηση το έχει κάνει από το 2021 μέχρι σήμερα. Γιατί παρακολουθώντας, ακούγοντας, εισπράττοντας τις μαρτυρίες των κατοίκων της Ρόδου, που είναι για ενδέκατη ημέρα στο έλεος της φωτιάς, την αγωνία και την απόγνωσή τους ότι είναι ανυπεράσπιστοι και για το ότι παρέμειναν για πάρα πολλές ημέρες χωρίς να υπάρχει έγκαιρη αντιμετώπιση, ξαναβλέπω και ξαναζώ αυτό που είχε γίνει πριν δύο χρόνια στην Εύβοια. Και επειδή θυμάμαι τον κ. πρωθυπουργό να ζητάει "συγγνώμη" και να υπόσχεται πολιτική προστασία, σχέδιο και μηχανισμούς» ρώτησε κατά πόσο η εμπειρία της Β. Εύβοιας έχει αξιοποιηθεί καθώς βλέπουμε «καρμπόν» πρακτικές. Και πρόσθεσε: «Ποια ήταν τα αίτια της καταστροφής στην Ρόδο; Ποιες αποφάσεις ελήφθησαν; Ποια σχέδια εφαρμόσθηκαν; Ποιες ενέργειες έγιναν; Ποια και πόσα μέσα επίγεια και εναέρια πυρόσβεσης χρησιμοποιήθηκαν και πότε γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία. Ποιο δυναμικό επιστρατεύθηκε και για ποιο λόγο δεν υπήρξε έγκαιρη ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ώστε να επιτευχθεί ο έγκαιρος και δραστικός περιορισμός της πυρκαγιάς και να αποτραπεί το ολοκαύτωμα που συνέβη στην Ρόδο;». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, επιπροσθέτως, ζήτησε από τον υφυπουργό να απαντήσει «ποια μέτρα είχαν ληφθεί για την αντιπυρική περίοδο στην Ρόδο. Ποια η οργάνωση, ετοιμότητα και διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, την προστασία ανθρώπων, των δασών, των ζώων, των πουλιών και κάθε έμβιου όντος».

Η κ. Κωνσταντοπούλου, στην δευτερολογία της είπε πως δεν θα πρέπει να αποδίδονται αυτές οι καταστροφές στην κλιματική κρίση, ούτε να ακούμε ότι «φωτιές υπήρχαν και θα υπάρχουν» και ρώτησε εάν αληθεύει ότι «είμαστε η χώρα που έχει τα περισσότερα πτητικά μέσα και αυτά θεωρούνται από την κυβέρνηση επαρκή;». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα εγκατεστημένα μέσα που υπήρχαν στην Ρόδο και εάν σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου αυτά τα 45 οχήματα που υπήρχαν ήταν μια επαρκής δύναμη πυρόσβεσης. Εάν τα 55 οχήματα που βρίσκονται σήμερα, μετά από 11 ημέρες που μαίνεται αυτή η πυρκαγιά, αυτή η ενίσχυση των επίγειων μέσων κατά δέκα μόνο οχήματα είναι κάτι το ικανοποιητικό. Σχετικά με τα εναέρια μέσα που έχουν διατεθεί στο νησί, ένα ελικόπτερο, τρία αμφίβια αεροσκάφη, αναρωτήθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου κατά πόσο ήταν επαρκή ως δύναμη πρόληψης; «Εφόσον, σήμερα, επιχειρούν 25 εναέρια μέσα; Και γιατί εσείς είχατε διαθέσει μόνο τέσσερα;» είπε και ρώτησε κατά πόσο επαρκούν οι 202 πυροσβέστες που έχουν διατεθεί στην κατάσβεση της φωτιάς στην Ρόδο. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ρώτησε επίσης πόσο δόκιμο είναι να παίρνονται τα εναέρια ή τα επίγεια μέσα από άλλες περιοχές για να ριχθούν στην μάχη μιας κατάσβεσης, και ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσο έχουν αξιοποιηθεί οι πόροι που προβλέπονται στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ή ισχύουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί. Τέλος, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε ότι η απώλεια του φυσικού περιβάλλοντος είναι ανεκτίμητη και δεν αποζημιώνεται.

Διαβαστε επισης