Πολιτική

Βουλή: Επίθεση αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα πανδημίας


Κυβερνητική αδράνεια, εφησυχασμό, λάθη και διευθετήσεις προς όφελος συμφερόντων, κατήγγειλαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

H κυβέρνηση φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, δεν είχε σχεδιασμό και δεν προετοίμασε τη χώρα για το δεύτερο κύμα πανδημίας, έχει ευθύνες για όσα συνέβησαν στη Β. Ελλάδα και τώρα με τα μέτρα στη Δυτική Αττική, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. "Αν εξαιρέσει κανείς τα γρήγορα αντανακλαστικά της πρώτης φάσης κατά της πανδημίας, όλο το υπόλοιπο διάστημα κύλησε με αντιφατικά μέτρα, με έλλειψη σχεδιασμού, με υποτίμηση του κινδύνου, με αποτέλεσμα τις γνωστές καταστάσεις που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα", είπε ο Πάνος Σκουρλέτης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν υπήρξε ολιστικό σχέδιο στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, αντιμετώπισης της πανδημίας, στήριξης της εργασίας, στήριξης των επιχειρήσεων. "Αντ' αυτού, υπήρξαν αποσπασματικά μέτρα και υιοθέτηση μιας αντίληψης αυστηρά ιδεοληπτικής, που οδήγησε στην μεν οικονομία να ζούμε μία από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις εις βάρος των πολλών και των ανίσχυρων και υπέρ των λίγων ισχυρών οικονομικών κέντρων, στη δε υγεία να κυνηγάμε τα γεγονότα από πίσω: Προσλήψεις με το σταγονόμετρο, τεστ μαζικά, που τώρα συνειδητοποιούμε την ανάγκη", είπε ο Πάνος Σκουρλέτης και τόνισε ότι τώρα που η κατάσταση επιδεινώθηκε, "ανοίγουν στόματα" και "μαθαίνουμε ότι ο κ. Τζιτζικώστας είχε κάνει εισήγηση πριν του αγίου Δημητρίου για lock down στην πόλη και αγνοήθηκε". Εξίσου τραγικός, όπως κατήγγειλε, είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η Δυτική Αττική για την οποία ήταν γνωστό ότι χιλιάδες εργαζόμενοι πηγαινοέρχονται στην περιοχή, αλλά δεν ελήφθησαν μέτρα.

"Κυβέρνηση αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση δεν στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουν τους πολίτες μόνο ως ψηφοφόρους", ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου. "Στο ερώτημα των πολιτών ποιους να ακούσουν για τον εμβολιασμό ή και την επιλογή μεθόδου;

Τους πολιτικούς ; τους δημοσιογράφους ; τους δημοσιολόγους ; ή τους πολιτικάντηδες ;

Απαντώ: Τους επιστήμονες και τον προσωπικό σας γιατρό. Το Κίνημα Αλλαγής τοποθετήθηκε θετικά με βάση την έγκυρη και θεσμικά εκφρασμένη επιστημονική άποψη. H κρίσιμη περίοδος της πανδημίας, απαιτεί μέγιστη υπευθυνότητα, εγρήγορση και αποτελεσματικότητα από την Κυβέρνηση, το σύστημα διακυβέρνησης και όλες τις πολιτικές δυνάμεις", είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και πρόσθεσε: "Η κυβέρνηση και όλα σχεδόν τα υπουργεία παρουσιάζουν μια αντιφατική εικόνα. 'Αλλοτε εφησυχασμός και άλλοτε κραυγές αδιεξόδου. 'Αλλοτε αδράνεια και πολλές φορές άρνηση για αναγκαίες αποφάσεις προστασίας, πρόληψης και αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας και άλλοτε πρεμούρα και επιλεκτική επίσπευση αποφάσεων και διευθετήσεων που βγάζουν μάτι με τη φωτογραφικότητα τους.

Κορυφαίο παράδειγμα η τροπολογία Κεραμέως που διατηρεί στο περιθώριο τους πτυχιούχους ΤΕΙ και εντάσσει τους αποφοίτους κολλεγίων".

Ακόμη και αναγκαίες προμήθειες και υπηρεσίες προωθούνται με διακόρευση της διαφάνειας και μονιμοποίηση του κατ' εξαίρεση.

Επιβεβαιώνεται ότι αξιοποιείται η πανδημία για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με μέτρα που δεν είναι προσωρινά τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

"Η κυβέρνηση στο παρά πέντε φέρνει νομοσχέδιο για να ικανοποιήσει πάγια αιτήματα των μονοπωλιακών ομίλων επιδεινώνοντας τη θέση των εργαζόμενων και κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας που θα είναι σε βάρος και του επαγγελματία που θα δουλεύει 7 μέρες την εβδομάδα και για τους εργαζόμενους", είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος. Αναφερόμενος στην τροπολογία του ΚΚΕ για την άμεση μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ στο δημόσιο σύστημα Υγείας, είπε ότι για την άσχημη κατάσταση του έχουν ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις που το άφησαν αθωράκιστο και πλέον με μπαλώματα επιχειρείται να καλυφθούν «τρύπες» στα νοσοκομεία. "Η κατάρρευση του συστήματος υγείας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της υγείας που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις", είπε κ. Καραθανασόπουλος. "Υπάρχει ένας αγώνας δρόμου μεταξύ των μονοπωλίων του φαρμάκου για το ποιος θα βγάλει πρώτος το εμβόλιο για να διασφαλίσει το μέγιστο κέρδος", είπε ο βουλευτής και επισήμανε ότι δεν δίνονται στη δημοσιότητα οι συμβάσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τις φαρμακοβιομηχανίες. Αναφερόμενος στη σύμβαση τη ελληνικής κυβέρνησης με αμερικανικό όμιλο για την διαχείριση της πανδημίας, ο βουλευτής είπε ότι πρόκειται για όμιλο που έχει διασύνδεση με τις υπηρεσίες πληροφοριών και καταστολής των ΗΠΑ.

"Η κυβέρνηση κατέθεσε ένα πολυνομοσχέδιο με 160 άρθρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για μια και μοναδική συζήτησή του την Παρασκευή στην επιτροπή, καθώς και μία σήμερα στην Ολομέλεια. Τονίσαμε πως δεν συμφωνούμε με τη συγκεκριμένη διαδικασία", ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και πρόσθεσε: "Πρόκειται για πραξικοπηματική πρακτική που καταργεί το δημοκρατικό έλεγχο. Επειδή θεωρείται επείγουσα η ψήφισή του, προτείναμε να μείνει η Βουλή ανοιχτή όσο χρειαστεί, για την κανονική επεξεργασία του. Η κυβέρνηση δυστυχώς απέρριψε το αίτημα μας, με το επιχείρημα ότι αυτό έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν. Γι΄αυτό τα κόμματα κατάντησαν την Ελλάδα ένα χρεοκοπημένο γερμανικό προτεκτοράτο και ένα ζητιάνο που δεν έχει το θάρρος ούτε βέτο να ασκήσει στην ΕΕ για την απαράδεκτη μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία". Ο Βασίλης Βιλιάρδος δήλωσε ότι η Ελληνική Λύση "ντρέπεται για τα αποφασίζουμε και διατάζουμε της κυβέρνησης", και γι΄αυτό θα παραμείνει στη συζήτηση αλλά θα απέχει από την ψηφοφορία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον απολυταρχικό, αντιδημοκρατικό τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση.

"Έχουμε ζητήσει κατ΄ επανάληψη προσλήψεις γιατρών και υγειονομικών που λείπουν από το ΕΣΥ, αλλά η κυβέρνηση προφανώς δεν θέλει να τις υλοποιήσει διότι το σχέδιο της είναι να ιδιωτικοποιήσει ένα σημαντικό κομμάτι της δημόσιας υγείας και σας χάλασε τα σχέδια η πανδημία", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνοεί τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει το κόμμα του και για την ανάγκη μαζικών τεστ ανίχνευσης του Covid19. "Έντεκα μήνες τώρα σας προειδοποιούμε για μαζικά τεστ από εθνικό δημόσιο φορέα που θα αναλάβει να κάνει τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Αντί να κάνετε αυτά όμως στοχοποιείτε τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 γιατί επέστρεφε από τη Βουλή στο σπίτι του ενώ την ίδια ώρα μπορεί η σύζυγος του πρωθυπουργού να πηγαίνει όπου θέλει, επίσης στοχοποιήσατε τη νεολαία, στη συνέχεια στοχοποιήσατε όλους τους Έλληνες, και μετά τους βουλευτές", είπε ο Κλέων Γρηγοριάδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλαιές πρακτικές κακής νομοθέτησης προβλέποντας ότι έρχονται εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα, μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων αλλά και γενικευμένη λαϊκή αντίσταση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ