Την εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει ποσόστωση σε θέσεις τηλεφωνητών και δικηγόρων ζήτησαν εκπρόσωποι της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, στο πλαίσιο ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νικόλαος Γιαλλούρης, παρά τις προβλέψεις της νομοθεσίας, στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ δεν γίνονται ειδικές προκηρύξεις για τυφλούς τηλεφωνητές και δικηγόρους. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια γενική γραμματέα της Ομοσπονδίας, Αγαθή Καρρά, ενώ ο νόμος προβλέπει την κάλυψη του 80% των κενών οργανικών θέσεων από τυφλούς τηλεφωνητές και τυφλούς υπαλλήλους παροχής πληροφοριών, και ότι σε φορείς, που απασχολούν πάνω από πέντε δικηγόρους, θα προσλαμβάνουν έναν δικηγόρο με αναπηρία, «οι φορείς βρίσκουν διάφορα προσκόμματα και δεν στέλνουν τις θέσεις, με αποτέλεσμα να μην εντάσσονται στις προκηρύξεις».
Αναφερόμενος στις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας, ο κ. Γιαλλούρης ζήτησε το «άνοιγμα» νέων επαγγελμάτων για την απορρόφηση τυφλών στην αγορά εργασίας, όπως αυτό του απομαγνητοφωνητή πρακτικών δικαστηρίων, της ψηλαφήστριας-εξετάστριας για την ψηλάφηση του μαστού, του ξεναγού, του ραδιοφωνικού παραγωγού κά
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης του Προνοιακού Επιδόματος, από 1/1/2024 και μετά, κατά 100 ευρώ το μήνα, λόγω των πολλαπλών δαπανών των τυφλών στην καθημερινότητά τους.
Κτιριακά θέματα έθεσε η γενική γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, Παρασκευή Τσαβαλιά. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι δεν έχει ανακατασκευαστεί ακόμα το Κεντρικό Κτίριο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα, (Αμπέτιον Μέλαθρον) που υπέστη βλάβες από το σεισμό του 1999. Για το ίδιο θέμα, ο κ. Γιαλλούρης έθιξε το ζήτημα του «Λασκαριδείου» στο Μαρούσι, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να γίνει οίκος ευγηρίας για τυφλούς, αλλά, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των τυφλών, με βάση και τη βούληση της διαθέτιδος Ειρήνης Λασκαρίδου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ