Σε φάση επεξεργασίας από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που διευθετεί θέματα ένταξης του κτηματολογίου των Δωδεκανήσων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Με το νομοσχέδιο:
α) Καθορίζεται η διαδικασία προσαρμογής των τηρουμένων στα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου νομικών, χωρικών και τεχνικών πληροφοριών στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου.
β) Ανατίθενται από τον Φορέα σε τρίτους οι αναγκαίες, για την κατά τα ανωτέρω προσαρμογή, νομικές και τεχνικές εργασίες (ενημέρωση κτηματολογικών μερίδων, καταχωρίσεις στο σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου, κοινοποιήσεις στους ενδιαφερόμενους κ.λπ.).
γ) Προσδιορίζονται οι αρχές που διέπουν τη διαδικασία προσαρμογής και εξειδικεύονται οι επιμέρους απαιτούμενες ενέργειες (συλλογή στοιχείων, ανάρτηση δεδομένων προσαρμογής, διόρθωση προδήλων σφαλμάτων, αναμόρφωση αρχείων, ηλεκτρονική επεξεργασία των στοιχείων μετά την ολοκλήρωση της μετάπτωσης των περιοχών στο Εθνικό Κτηματολόγιο).
Μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι:
- Κατά την εκτέλεση των εργασιών προσαρμογής, οι υπηρεσίες των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου και Κω-Λέρου εξακολουθούν να διεκπεραιώνουν τα αιτήματα καταχώρισης, ενημερώνουν δε τους διενεργούντες τη διαδικασία προσαρμογής.
- Όλες οι έννομες συνέπειες που προέκυψαν κατά το χρονικό διάστημα ισχύος του Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου διατηρούνται.
- Ακίνητα που και μετά την αναμόρφωση συνεχίζουν να φέρουν την ένδειξη «άγνωστος ιδιοκτήτης» καταχωρίζονται ως ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου.
Όπως είπε ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, το κτηματολογικό καθεστώς των Δωδεκανήσων ορίστηκε το 1929 επί Ιταλοκρατίας, το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ και μετά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στον εθνικό κορμό το 1947. Όπως σημείωσε, με νόμο του 1995 ορίστηκε η ένταξη στο εθνικό κτηματολόγιο των περιοχών της Δωδεκανήσου και με νόμο του 2018 προβλέφθηκε η σύσταση κτηματολογικού γραφείου Δωδεκανήσου, ωστόσο, η μη επίτευξη προόδου λόγω έλλειψης προεργασίας δεν επέτρεψε, έως τώρα, την ένταξη του κτηματολογίου Ρόδου στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Αναφερόμενος στις διατάξεις του Β' Μέρους του νομοσχεδίου είπε ότι περιλαμβάνουν διατάξεις που αφορούν την ελληνική κοινωνία, όπως η θέσπιση απευθείας διασύνδεσης του Ελληνικού Κτηματολογίου με τα ληξιαρχεία. Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα προβλέπεται, ότι πλέον, το κτηματολογικό φύλλο, μέσα από τη διασύνδεσή του με τα ληξιαρχεία, θα ενημερώνεται αυτόματα για τα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης του θανάτου κάθε δικαιούχου σε κτηματολογική εγγραφή, καθώς και το χρόνο έναρξης της λειτουργίας του συστήματος.
Προβλέπεται επίσης ότι οι πλησιέστεροι συγγενείς του θανόντος δικαιούχου κτηματολογικής εγγραφής στο εξής έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν το αρμόδιο κάθε φορά κτηματολογικό φύλλο ότι κληρονομούν τον δικαιούχο προκειμένου να σημειώνονται στο οικείο κτηματολογικό φύλλο στο πεδίο των πρόσθετων πληροφοριών ως κληρονόμοι.
Επιπλέον υπάρχει πρόβλεψη της εξουσιοδοτικής διάταξης για τη διαδικασία έκδοσης του ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας. «Δηλαδή, ενοποιείται η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο», είπε ο κ. Τσιάρας.
Τέλος ανέφερε ότι προβλέπεται η λύση του συμφώνου συμβίωσης με τη χρήση των ψηφιακών μέσων κατά αντιστοιχία με τα ισχύοντα για το άυλο συναινετικό διαζύγιο.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδέχθηκε αίτημα της βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής Ν. Γιαννακοπούλου για ενημέρωση της επιτροπής «για τα αποτελέσματα που έχουν παράξει συγκεκριμένα νομοθετήματα που ψηφίσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα».
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με την ακρόαση των ενδιαφερόμενων φορέων, ενώ η ψήφισή του από την ολομέλεια της Βουλής έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022.