Πολιτική

Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για το Ελληνογερμανικό Ινστιτούτο Νεολαίας


Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένταση συνταγματικότητας που είχε καταθέσει το ΚΙΝΑΛ για το άρθρο που αφορά την κύρωση Συμφωνίας μεταξύ ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης για το Ελληνογερμανικό Ινστιτούτο Νεολαίας, και είναι ενσωματωμένη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Από την πλευρά τους, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΚΙΝΑΛ, καλώντας την κυβέρνηση να επανακαταθέσει τη σύμβαση ως αυτόνομο νομοσχέδιο, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε την πλήρη ακύρωση της.

Τόσο η υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας αντέτειναν ότι είναι απολύτως σύννομη και με το Σύνταγμα και με τον Κανονισμό της Βουλής η διαδικασία συζήτησης της συμφωνίας.

«Δεν συζητάμε επί της ουσίας της σύμβασης, η οποία ρητά αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά δεν παραιτείται από τις διεκδικήσεις της για την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας που απορρέουν από τα σκοτεινά χρόνια της κατοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «είναι παράδοξο να καταγγέλλει μια συμφωνία που το ίδιο κόμμα έβαλε την υπογραφή του».

«Το Σύνταγμα προβλέπει ξεκάθαρα την κύρωση με νόμο μιας διεθνούς σύμβασης, δεν λέει όμως με ξεχωριστό νόμο, αλλά απαγορεύει να αλλάζει το περιεχόμενο της. Δεν πρόκειται για διακρατική συμφωνία αλλά αφορά στοχευμένα μια συγκεκριμένη Γενική Γραμματεία. Αυτό συζητούμε σήμερα και έχει απόλυτη θεσμική συνάφεια με τη συμφωνία που υπεγράφη», ανέφερε η κ. Κεραμέως, συμπληρώνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα υπογράψει το νομοσχέδιο.

«Καμία παρατήρηση δεν υπάρχει του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής ως προς την αντισυνταγματικότητα. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Κυρώσεις είχαμε και στο παρελθόν επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για κύρωση σύμβασης να γίνεται με ξεχωριστό νομοθέτημα. Αν είχαμε κύρωση σύμβασης θα είχαμε μία συζήτηση στην Επιτροπή και μία στην Ολομέλεια. Τώρα είχαμε 4 συζητήσεις στην Επιτροπή, και σωστά κάναμε δεκτό το αίτημα του ΚΙΝΑΛ να κληθούν και αρμόδιοι φορείς να τοποθετηθούν για τη σύμβαση.

Η διαδικασία λοιπόν είναι σύννομη και σύμφωνα με το Σύνταγμα και επέτρεψε και μεγαλύτερα περιθώρια συζήτησης της σύμβασης. Μιλάμε για μια Συμφωνία που είχαν ψηφίσει επί προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής ενώ το ΚΚΕ δήλωσε "παρών"», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Η αντιπολίτευση επέμεινε ότι υπάρχει σαφής παραβίαση των άρθρων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, καθώς θα έπρεπε να κατατεθεί, συζητηθεί και ψηφιστεί ως αυτόνομο νομοσχέδιο η σύμβαση, ενώ επικαλέστηκαν και το γεγονός ότι απουσιάζει από το νομοσχέδιο η υπογραφή του αρμόδιου υπουργό Εξωτερικών.

«Η διαδικασία που ακολουθείτε με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού είναι μια διαδικασία περιορισμένης δημοκρατίας στη Βουλή», αντέτεινε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την υπουργό Παιδείας κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας, χαρακτηρίζοντας αβάσιμη την ένσταση συνταγματικότητας και τονίζοντας ότι και άλλα πρωτόκολλα κυρώθηκαν σε άλλα νομοσχέδια. «Δεν πρόκειται να μεταφέρει μεταβολές και αλλαγές στη συμφωνία που είχε υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, χαρακτήρισε φύλο συκής την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΚΙΝΑΛ, καθώς -όπως είπε- και ως απλό νομοσχέδιο, τίποτα δεν θα άλλαζε την ουσία της συμφωνίας για την οποία ζήτησε την πλήρη ακύρωση της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ