Πολιτική

Βουλη: Αντίθεση της Αντιπολίτευσης με το νομοσχέδιο για τον Τύπο


«Στον χώρο του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης συνολικά υλοποιείται μία πολιτική και διαμορφώνεται καθεστώς μιντιακού αυταρχισμού», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Η πολιτική του «μιντιακού αυταρχισμού», όπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ υλοποιείται με την πολιτική συγκέντρωσης της ενημέρωσης και του Τύπου σε ακόμη λιγότερα χέρια, με τον εκτοπισμό μικρών επιχειρήσεων, ειδικά στο χώρο του περιφερειακού Τύπου, που, είτε κλείνουν, είτε τίθεται σε καθεστώς εξαγοράς, ελέγχου και εξάρτησης από μεγάλες επιχειρήσεις. Ο «μιντιακός αυταρχισμός» υλοποιείται, όπως εξάλλου σημείωσε, «μέσα από την ένταση και τη νομιμοποίηση φαινομένων λογοκρισίας και μάλιστα προληπτικής λογοκρισίας και αποκλεισμού κάθε φωνής που αντιτίθεται στην κυρίαρχη γραμμή και στην κυρίαρχη προπαγάνδα». Υλοποιείται επίσης «μέσα από την πολιτική της συντριβής των εργασιακών δικαιωμάτων στο χώρο του Τύπου και τη δημιουργία πιο αδύναμων και κατ' επέκταση, πιο ευάλωτων εργαζομένων».

«Σήμερα έρχεστε και όχι μόνο νομιμοποιείτε και νομοθετείτε την ασυδοσία, αλλά δίνετε και το σήμα όλοι αυτοί να συνεχίσουν ακόμη περισσότερο. Και όπως τον νόμο Λιβάνιου πριν δύο χρόνια περίπου, τον διαδέχεται σήμερα ο νόμος Οικονόμου, έτσι λοιπόν, επειδή το βαρέλι δεν έχει πάτο, τον νόμο Οικονόμου αύριο μεθαύριο θα τον διαδεχθεί ένας άλλος νόμος με νέα δωράκια προς τους καναλάρχες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κομμάτι των εργασιακών δικαιωμάτων», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Στοιχείο αυτής της πολιτικής είναι οι προϋποθέσεις που μπαίνουν για την εγγραφή στο μητρώο, όπου η πρόβλεψη για έναν μίνιμουμ αριθμό εργαζομένων δεν συνοδεύεται από την ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων και συλλογικών δικαιωμάτων. Στοιχείο αυτής της πολιτικής είναι και η τροπολογία που φέρνετε που δίνετε τη δυνατότητα σε δημοσιογράφους της ΕΡΤ, του ΑΠΕ, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης να έχουν παράλληλη απασχόληση, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε έναν ιδιοκτήτη να απασχολεί έναν δημοσιογράφο ενός κρατικού μέσου με μικρότερο μισθό ή με μπλοκάκι αντί να προσλάβει έναν άλλον δημοσιογράφο με πλήρη δικαιώματα. Η δική μας θέση τουλάχιστον είναι ένας εργαζόμενος ανά ειδικότητα με συλλογικά δικαιώματα τόσο για τα ιδιωτικά όσο και για τα κρατικά μέσα και να μην νομιμοποιούνται φαινόμενα ασυδοσίας μέσα και από το τυράκι της διπλής δουλειάς. Εσείς τι κάνετε; Όχι μόνο νομοθετείτε την εργασιακή ζούγκλα, αλλά την εφαρμόζετε κιόλας ως εργοδότες στην ΕΡΤ και αλλού, όπως κάνατε πρόσφατα με την κοινή υπουργική απόφαση που καθόριζε τους μισθούς των δημοσιογράφων στα κρατικής ιδιοκτησίας ΜΜΕ, όπου αντί για αυξήσεις στους μισθούς, εσείς τι κάνατε, κύριε Υπουργέ; Τι κάνατε αντί για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσιογράφων στα μέσα ενημέρωσης; Τους δώσατε κουπόνια σίτισης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στον κώδικα δεοντολογίας που τέθηκε σε διαβούλευση από το ΕΣΡ. «Απαγορεύεται, λέει, η μετάδοση πληροφοριών που έχουν αρμοδίως χαρακτηριστεί απόρρητες, καθώς και όσες αφορούν την εθνική άμυνα, την ακεραιότητα της χώρας και τη δημόσια ασφάλεια. Αυτό τι σημαίνει; Αν για παράδειγμα μια εφημερίδα, ένας βουλευτής, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα, αλλά μιλάμε για έντυπα, αναφέρει ότι η μεταφορά οπλικών συστημάτων από τα νησιά για να πάνε στην Ουκρανία αδυνατίζει την άμυνα των νησιών, είναι πληροφορία που δεν πρέπει να δημοσιεύεται και άρα υπόκειται σε κυρώσεις όποιος τη δημοσιεύει; Σύμφωνα με αυτό, ναι, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας του ΕΣΡ», επισήμανε ο Γιάννης Γκιόκας.

Βιλιάρδος: Διαπλοκή και επιδοτήσεις πλήττουν την αξιοπιστία της ενημέρωσης

Στην αξιοπιστία και ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο, στην ολομέλεια της Βουλής.

«Οι ενέργειες της Κυβέρνησης, όπως, η διαπλοκή και οι επιδοτήσεις έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία της ενημέρωσης, γεγονός που τεκμηριώνεται, μεταξύ άλλων, από τις επιβαρυντικές εκθέσεις διεθνώς, σχετικά με την ελευθερία -σε εισαγωγικά- του Τύπου στην Ελλάδα», είπε η Βασίλης Βιλιάρδος και επισήμανε ότι το 2022 η Ελλάδα κατέλαβε την τελευταία θέση παγκοσμίως, έχοντας υποχωρήσει κατά τριάντα οκτώ ολόκληρες θέσεις. «Βέβαια, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη έρευνα ‘για τα σκουπίδια', στην ομιλία του, κάτι που όμως, δείχνει μια καθεστωτική αντίληψη, η οποία, δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη χώρα μας και προφανώς για καμία χώρα, πόσω μάλλον όταν έχει ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπου ασφαλώς ο Πρωθυπουργός δεν είναι άμοιρος ευθυνών ,ενώ επιμένει στην αδιαφάνεια με την επίκληση του απορρήτου», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης. Ο κ. Βιλιάρδος αναφέρθηκε και σε μελέτη της διαΝΕΟσις του 2018, σύμφωνα με την οποία, τόσο ο Τύπος, όσο και η τηλεόραση έχουν από τους χαμηλότερους δείκτες εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, κάτω από το 15%. «Παραδόξως οι Έλληνες εμπιστεύονται περισσότερο τον επαρχιακό τύπο, ενδεχομένως, επειδή δεν συμμετέχουν σε αυτόν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί και διαπλεκόμενοι φυσικά όμιλοι», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης και επισήμανε: «σε πρόσφατη έρευνα του ινστιτούτου Reuters, οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα απάντησαν πως εμπιστεύονται τον τοπικό Τύπο σε ποσοστό 55%, ενώ είναι η πρώτη φορά που περιφερειακός Τύπος ξεπέρασε σε αξιοπιστία τα μέσα πανελλαδικής εμβέλειας. Η ίδια έρευνα καταγράφει τη μείωση της εμπιστοσύνης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παγκοσμίως, με την Ελλάδα, όμως, να βρίσκεται στην 42η θέση στο σύνολο 46 χωρών, όσον αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών στις ειδήσεις, και στην τελευταία θέση για την πεποίθηση πως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ανεξάρτητα από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Μόλις το 7% του δείγματος των ερωτηθέντων πιστεύει πως τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ελεύθερα, από αθέμιτες πολιτικές επιρροές, ενώ μόνο το 8% θεωρεί πως δεν συντάσσονται με επιχειρηματικά συμφέροντα».

Την ίδια ώρα, όπως επισήμανε ο βουλευτής, «το σύνολο των δανείων των τηλεοπτικών σταθμών το 2019, εκ των οποίων οι περισσότεροι λειτουργούν ζημιογόνα, ανερχόταν στα 870 εκατομμύρια, έναντι 780 εκατομμύρια το 2018, γεγονός που τους καθιστά επικίνδυνους για τις τράπεζες και εκβιάσιμους στη χειραγώγησή τους, με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων».

Γρηγοριάδης: Η Ελλάδα στην τελευταία θέση των πολιτισμένων κρατών της Γης σε θέματα ανεξαρτησίας και ελευθερίας του Τύπου

«Η Μητσοτάκης ΑΕ χρησιμοποίησε το δημόσιο χρήμα, το χρήμα των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών για να χρηματοδοτήσει τη «λίστα Πέτσα»», ανέφερε, κατά συζήτηση του νομοσχεδίου, για τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης. «Η κυβέρνηση χρηματοδοτούσε δηλαδή σταθμούς, κανάλια και sites για να «παίζουν» ό,τι ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλο τον καιρό της πανδημίας. Η ίδια αυτή Κυβέρνηση, όταν δεν εκβιάζει, απειλώντας με μηνύσεις δημοσιογράφους, τούς παρακολουθεί με το PREDATOR, κάθε φορά που γράφουν κάτι που δεν θέλει ή που ερευνούν κάτι που δεν πρέπει να ερευνηθεί», είπε ο κ. Γρηγοριάδης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 αναρωτήθηκε «ποια διαφάνεια θέλει τάχα να εγκαθιδρύσει η κυβέρνηση, όταν είναι φανερό ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι κάθε δημοσιογράφος αυτού του κόσμου, για να είναι πραγματικός δημοσιογράφος και όχι εγκάθετος κάποιων που τον βάζουν για να κάνουν τη δουλίτσα τους, πρέπει και οφείλει το κράτος να του παράγει το καθεστώς που του επιτρέπει να ψάχνει όποιο θέμα θέλει και να γράφει γι' αυτό ελεύθερα ό,τι ακριβώς θέλει, αρκεί βέβαια να το υποστηρίζει με στοιχεία και να σέβεται, όπως πάντα πρέπει, τη δημοσιογραφική δεοντολογία».

«Καταφέρατε να κατακτήσετε για λογαριασμό μας, για λογαριασμό της Ελλάδας την εκατοστή ογδοηκοστή θέση στη διεθνή κατάταξη ελευθερίας και ανεξαρτησίας του Τύπου για την πατρίδα μας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στην τελευταία θέση των πολιτισμένων κρατών αυτής της Γης, σε θέματα ανεξαρτησίας και ελευθερίας του Τύπου και αυτό είναι επίτευγμα της κυβέρνησης».

Διαβαστε επισης