Η υπουργική τροπολογία για την υποχρέωση των εργαζομένων να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης στους εργοδότες τους αλλά και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε δομές υγείας και φροντίδας αποτέλεσε το επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων στην Ολομέλεια.
Ο εισηγητής της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας αναφερόμενος στην τροπολογία είπε πως «είναι αυτονόητο ότι ήρθε η ώρα να μπούμε στην τελική ευθεία αυτής της μεγάλης εθνικής προσπάθειας, της εκστρατείας «Ελευθερία», για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας κατά της πανδημίας του covid. Το καράβι έχει άξιο καπετάνιο, όπως αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες, της φουρτούνας. Φτάσαμε, όμως, λίγο έξω από το λιμάνι. Πλησιάζουμε. Υπάρχει μια τελική καταιγίδα. Σ' αυτήν, λοιπόν, δεν υπάρχει περιθώριο για δισταγμούς, δεν υπάρχει περιθώριο για αμφιταλαντεύσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για «ναι μεν, αλλά», δεν υπάρχει περιθώριο για πίσω-μπρος. Προχωρούμε όλοι μαζί μπροστά ενωμένοι» και σημείωσε πως «οι μονάδες υγείας και φροντίδας πρέπει να είναι ασφαλείς» και η τροπολογία αυτή «για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αφορά πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων συμπολιτών μας στους οποίους ο καθένας και η καθεμία από εμάς εμπιστευόμαστε τη δική μας υγεία, αλλά και την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης ανέφερε ότι δεν θα εισέλθω στην ουσία των ρυθμίσεων της τροπολογίας καθώς αυτό θα το κάνουν σε λίγο αναλυτικά οι τομεάρχες της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά τόνισε πως «με ενοχλεί που τόσο σοβαρά ζητήματα τα φέρνετε με τροπολογία στερώντας», όπως είπε, «την δυνατότητα να υπάρχει κοινοβουλευτική επεξεργασία, διάλογος, να ακούσουμε φορείς, όπως την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής. Αυτά είπε «είναι πολύ σοβαρά ζητήματα που μπορεί να σημαδέψουν τη χώρα μας αλλά και άλλες χώρες γιατί είναι παγκόσμια ζητήματα». Ο εισηγητής της μειοψηφίας ανέφερε πως «θεωρώ λανθασμένη την επιλογή σας και η οποία δείχνει ότι δεν έχετε ούτε στρατηγική αλλά και μια περίεργη αντίληψη για τον κοινωνικό και κοινοβουλευτικό διάλογο. Ελπίζω, επειδή με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει, στα επόμενα βήματά σας να είστε πιο σκεπτικοί και σοβαροί».
Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου ανέφερε πως εμείς ως υπεύθυνη αντιπολιτευτική δύναμη είμαστε υπέρ της τροπολογίας γιατί θέλουμε να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα στην κοινωνία. Εμείς είπε «ως ΚΙΝΑΛ είμαστε θετικοί στην υποχρεωτικότητα για αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων. Είναι επιβεβλημένος ο εμβολιασμός τους και κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή και την υγεία αυτών που δουλειά τους είναι να υπηρετούν τους πολίτες». Τόνισε πως «και βέβαια η υποχρεωτικότητα, για να είμαστε σοβαροί σε αυτά που λέμε, θα σημαίνει και κάποιες επιπτώσεις για όσους δεν εφαρμόζουν τους κανόνες». Είναι αδιανόητο λοιπόν, πρόσθεσε η βουλευτής, «να υπάρχουν ανεμβολίαστοι σε δομές υγείας και ας αφήσουν πολλοί τα κηρύγματα περί δικαιωμάτων με τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να τα τεκμηριώσουν. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να είναι "φορέας θανάτου" ή "ξενοδόχος θανάτου", όπως είπε ο ακαδημαϊκός Τάσιος.» Ζήτησε από όλα τα κόμματα «να βγουν και να πουν καθαρά τη θέση τους. Στάση υπέρ του εμβολιασμού και ταυτόχρονα να λένε κάποιοι ότι οι επιπτώσεις συνιστούν δήθεν αιτίες διχασμού, είναι θολή θέση. Είναι α-πολίτικη θέση, κανείς δεν μπορεί να θέλει να πατάει σε δύο βάρκες». Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ αταλόγισε καθυστερήσεις στην κυβερνητική πολιτική ακόμα και στο να φέρει αυτή την τροπολογία λέγοντας ότι στην Ιταλία η υποχρεωτικότητα για το σύνολο των υγειονομικών έγινε τον Απρίλιο και σήμερα το 99% είναι εμβολιασμένοι. Επίσης, καταλόγισε αναποτελεσματικότητα στην καμπάνια ενημέρωσης της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό και στην αντιμετώπιση των εκατοντάδων, χιλιάδων Fake News τα οποία αναπαράγονται ανεύθυνα και ειδικά στο διαδίκτυο. Θα χρειαζόταν, είπε, μια πολύ πιο συντονισμένη καμπάνια ενημέρωσης από όλες τις δυνάμεις και τους χώρους» και «εμείς ως ΚΙΝΑΛ όπως ανακοινώσαμε ξεκινάμε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης».
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε ότι το κόμμα της είναι αρνητικό με την τροπολογία αλλά αναλυτικά θα τοποθετηθεί και θα αποσαφηνίσει πλήρως τη θέση του ΚΚΕ, σε λίγο, ο Γιώργος Λαμπρούλης.
Για έναν «απόλυτα αντισυνταγματικό νόμο» μίλησε σε υψηλούς τόνους ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας λέγοντας πως ως κυβέρνηση θα είναι και ο πρώτος νόμος που θα καταργήσουμε. Η τροπολογία αυτή είπε «παραβιάζει κάθε δικαίωμα ανθρώπινου δικαιώματος και επιβάλει όπως είχαμε προαναγγείλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό». Εμείς είπε, μεταξύ άλλων, «ως Ελληνική Λύση σήμερα λέμε σε αυτή την τροπολογία ένα μεγάλο, εκκωφαντικό ΟΧΙ». Η τροπολογία αυτή, είπε «συνιστά συμπεριφορά καθεστώτος και όχι δημοκρατικής κυβέρνησης. Η πολιτική σας είναι ένα εκρηκτικό, δυστυχώς, σκοτεινό κοκτέιλ, με πολύ ισχυρή δόση από νοτιοαφρικανικό απαρτχάιντ». Εμείς είπε «είμαστε εδώ για να φωνάζουμε ελευθερία, αυτό πρεσβεύουμε, ελευθερία της απόφασης του καθενός στο εάν θα εμβολιαστεί ή όχι».
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Φωτεινή Μπάρκα αντιτάχθηκε με την τροπολογία λέγοντας πως «ως ΜέΡΑ 25 είμαστε υπέρ του εμβολιασμού και φυσικά ενός δημόσιου δικτύου δωρεάν μαζικών τεστ, αλλά είμαστε κατά της διχόνοιας που καλλιεργεί και γιγαντώνει η κυβέρνηση και φυσικά κατά του πιστοποιητικού υγειονομικών φρονημάτων». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι και με αυτή την τροπολογία «διχάζετε και κουνάτε το δάκτυλο στους πολίτες, όταν θα έπρεπε να υπάρχει μια μεγάλη καμπάνια για τον εμβολιασμό με γνώμονα την ενημέρωση τους ώστε να λυθούν οι όποιες απορίες τους». Χαρακτήρισε σπασμωδική την τροπολογία και υπενθύμισε ότι «ως ΜέΡΑ 25 από την αρχή της πανδημίας μιλήσαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε για την τεράστια ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, για την θέσπιση ενός δικτύου δωρεάν μαζικών τεστ». Εσείς, είπε, «επιλέγετε να εργαλειοποιείται την πανδημία για να καλύψετε την στρατηγική σας επιλογή του να μην ενισχυθεί το ΕΣΥ και του να λειτουργείτε με βασικό σας γνώμονα την επικοινωνία».