Οικονομία

Βορίδης: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των συνεταιρισμών στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα


Με ιδιαίτερα ευνοϊκά σχόλια έγιναν δεκτές οι επισημάνσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη για το θεσμικό πλαίσιο που προτίθεται να ανακοινώσει σχετικά με τη δημιουργία Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

Ενώπιον μεγάλου αριθμού παραγωγών αλλά και επαγγελματιών κάθε είδους οι οποίοι συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Βορίδης, στο κλείσιμο της ανοιχτής εκδήλωσης που οργάνωσε η γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ με θέμα «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή: Προκλήσεις για τον πρωτογενή τομέα και μέτρα στήριξης», στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, έδωσε το σαφές περίγραμμα για τη δημιουργία των Διεπαγγελματικών.

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συμμετοχής όλων των παραγόντων από το χωράφι έως το ράφι, δηλαδή του παραγωγού, του μεταποιητή, του βιομηχάνου, του εμπόρου που ασχολούνται με το ίδιο προϊόν. Μάλιστα επεσήμανε ότι το Κράτος μπορεί να δώσει μόνο το νομικό πλαίσιο αλλά από εκεί και πέρα είναι θέμα όλων αυτών των παραγόντων να συνεργαστούν και να ομονοήσουν προς όφελός τους. «Τη στρατηγική μας αυτή για τις Διεπαγγελματικές θα την ξεδιπλώσουμε με συγκεκριμένα μέτρα. Θα τη συνδιαμορφώσουμε με όλους όσους το επιθυμούν. Και το Κράτος θα την υπηρετήσει. Θα υπηρετήσει τη στόχευση που θα θέσουν οι Διεπαγγελματικές Οργανώσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επεσήμανε τις ευθύνες του συνεταιριστικού κινήματος για την προσέλκυση επενδύσεων τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε ομάδες παραγωγών ομοειδών προϊόντων για να κάνουν τις επενδύσεις για τις οποίες διατίθενται χρήματα». Έκανε δε σαφές ότι ευθύνη της Κυβέρνησης είναι «να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατίθενται περισσότερα χρήματα» και μάλιστα αναφέρθηκε στην υπογραφή, την Πέμπτη (5/9), συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων η οποία με εγγυητικό κεφάλαιο 80 εκατομμυρίων ευρώ δημιουργεί ένα δανειακό κεφάλαιο 400 εκατομμυρίων ευρώ στα οποία οι παραγωγοί θα έχουν πρόσβαση με ευνοϊκούς όρους όπως μειωμένες απαιτήσεις για εξασφαλίσεις (εγγυήσεις), χαμηλότερο ύψος επιτοκίων και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής.

Παράλληλα ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε πρόκληση τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και για τις επιπτώσεις της στον πρωτογενή τομέα. Πρόσθεσε δε ότι αποτελεί κεντρική ευρωπαϊκή επιλογή η αντιμετώπισή της (η οποία θα συμβάλει και στη μείωση του κόστους παραγωγής που είναι ένα ακόμη από τα βασικά ζητούμενα) και αυτό είναι εμφανές και στον διάλογο για τη νέα ΚΑΠ.

«Πιστεύω ότι η πρωτογενής παραγωγή μπορεί μέσα στα επόμενα χρόνια να είναι αυτή η οποία θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού», κατέληξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ομιλία του.