Πολιτική

Βορίδης: «Ο Τσίπρας θέλει να υπαγορεύσει αποφάσεις στο ΣτΕ»


Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στον. Ο Πρωθυπουργός όχι μόνο παρενέβη στο έργο της δικαιοσύνης αλλά επιχείρησε να ορίσει ακόμα και την ερμηνευτική στάση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα απαντώντας στο ερώτημα αν θα ήταν προτιμότερο να αναμείνουν όλοι την απόφαση χωρίς να κάνουν δημόσιες εκτιμήσεις-παραινέσεις ο συντονιστής δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης της ΝΔ είπε: «Πρέπει να πω ότι εδώ υπάρχει μία διαφορά, ενδεχομένως λεπτή, ειδικά σε κάποιον που δεν έχει συνηθίσει το νομικό περιβάλλον και τα όρια, αλλά στο δικό μου το μυαλό αρκετά σαφής και καθαρή. Η ΝΔ θέση επί της συνταγματικότητας του νόμου, όπως γνωρίζετε, έχει πάρει. Εχει πάρει θεσμικά ως υποχρεούτο. Γιατί έχει προβάλει την αντισυνταγματικότητα στη Βουλή. Οταν συζητήθηκε αυτός ο νόμος στη Βουλή εμείς είπαμε ότι είναι αντισυνταγματικός, προβάλλαμε ένσταση αντισυνταγματικότητας μέσα στο κοινοβούλιο, αναπτύξαμε τα επιχειρήματα της αντισυνταγματικότητας και στη συνέχεια το κοινοβούλιο έκρινε ότι είναι συνταγματική, με την κυβερνητική πλειοψηφία».

Και πρόσθεσε ο κ. Βορίδης: «Αρα εμείς έχουμε ήδη πει κάτι επί της συνταγματικότητας. Οσο διατυπώνεται αυτό το επιχείρημα θεωρώ ότι είναι ένα επιχείρημα πάνω σε ένα νομικό ζήτημα και δεν μπορεί αυτό να θεωρηθεί παρέμβαση. Η παρέμβαση υπάρχει από τη στιγμή που έρχεται ο πρωθυπουργός και λέει: “θεωρώ αδιανόητο να μην κριθεί ο νόμος συνταγματικός”. Κάνει και ένα βήμα παραπέρα, κάνει ερμηνεία, και θα μου επιτρέψετε να σας πω πρωτόγονη ερμηνεία, του δημοσίου συμφέροντος, γιατί λέει: “για να δω τώρα πως το ΣτΕ που πήραμε τα 200 τόσα εκατομμύρια πως θα πει να μην τα πάρουμε”. Αρα εδώ ορίζει ο πρωθυπουργός και ποια πρέπει να είναι η ερμηνευτική στάση του ΣτΕ στο ζήτημα του δημοσίου συμφέροντος». 

Συνέχισε δε λέγοντας: «Γιατί λέω ότι είναι πρωτόγονη η σκέψη; Διότι προφανώς μέσα στην έννοια του δημοσίου συμφέροντος είναι, γιατί αυτά εξετάζονται, η πολυφωνία, ο πλουραλισμός, η αντικειμενικότητα της ενημέρωσης, το διαφανές και συνταγματικό της διαδικασίας διαγωνισμού. Ολα αυτά είναι δημόσιο συμφέρον. Αλλά και στην οικονομική αποτίμηση, αν πάμε, δημόσιο συμφέρον είναι να εκτιμήσει κανείς και τι χρήματα, ενδεχομένως, θα χάσει από το ΦΠΑ που θα χαθεί από τα κανάλια, από τις ασφαλιστικές εισφορές που θα χαθούν αν απολυθούν οι εργαζόμενοι, από φόρο εισοδήματος. Οταν κάνουμε οικονομικές αποτιμήσεις δεν κοιτάζουμε αυτό που μπαίνει στην τσέπη, αυτό είναι το προφανές, κοιτάζουμε και αυτό που χάνεται. 

Το απολεσθέν εισόδημα από μία πολιτική. Η παρέμβαση που έκανε ο πρωθυπουργός ήταν αυτή σε αντίθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο της ΝΔ ο οποίος τι είπε: “βεβαίως εμείς έχουμε θέση υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου, πιστεύουμε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, αλλά ζητούμε από το ΣτΕ να κρίνει σύμφωνα με τη δική του συνείδηση”. Αυτό το είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το έχουμε πει σε μία σειρά ανακοινώσεων εμείς».