Ενώ η διαπραγμάτευση βρίσκεται πλέον στην τελική φάση με μείζονα θέματα προς διευθέτηση της ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις, το ΔΝΤ ναρκοθετεί την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, τοποθετώντας μία ακόμη «βόμβα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: Εγείρει θέμα περικοπών στις κύριες συντάξεις, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα. Ευθυγραμμίζεται εν προκειμένω με τις απόψεις Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε προχθές ότι οι Ελληνες παίρνουν συντάξεις και επιδόματα πέραν των δυνατοτήτων της οικονομίας και των ασφαλιστικών τους Ταμείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, το ΔΝΤ φέρεται να ζητά μειώσεις από 1,8% έως 42,4%(!) στις κύριες συντάξεις, προκειμένου να εξισωθούν στα επίπεδα των νέων (χαμηλότερων) συντάξεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Στις μειώσεις προτείνεται να συμπεριληφθεί η κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό συντάξεων με τα ποσοστά αναπλήρωσης του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016.
Οι προτάσεις-απαιτήσεις του ΔΝΤ φαίνεται ότι διατυπώνονται με συνεννόηση με το Βερολίνο, το οποίο ανεπισήμως διαφοροποιείται από τη γραμμή των ευρωπαϊκών Θεσμών, επιδιώκοντας να επιβάλει ρυθμίσεις που θα αποτελέσουν κάποιου είδους "ρεβάνς" για την υποχώρηση του στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους.
Οπως αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", οι προτάσεις του ΔΝΤ θα επιφέρουν τις ακόλουθες μειώσεις σε κύριες συντάξεις:
- 1,8% έως 32,5% για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ με 15 έως 40 χρόνια ασφάλισης
- 13% έως 27% για τους συνταξιούχους του Δημοσίου με 25 έως 35 έτη
- 0,34% έως 42,4% για τους συνταξιοδοτούμενους από τον ΟΑΕΕ με 25 έως 40 έτη ασφάλισης (κυρίως για συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ)
- 10% έως 22,6% για συνταξιούχους ΔΕΚΟ-τραπεζών με 35 έτη.
Η εφημερίδα επικαλείται πίνακες του ΙΚΑ που έχει στην κατοχή της, από τους οποίους φαίνεται ότι ο επανυπολογισμός κύριων συντάξεων είχε ξεκινήσει πριν καταρτισθεί ο νόμος Κατρούγκαλου.
Οταν ξεκινούσε η συζήτηση των αλλαγών για το ασφαλιστικό, το ΙΚΑ είχε κάνει σχέδιο επανυπολογισμού των σημερινών συντάξεωνμε τον τρόπο υπολογισμού που προέβλεπε ο "νόμος Σιούφα" (2084/1992).
Στους πίνακες καταγράφονται από τη Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής του ΙΚΑ δεκάδες περιπτώσεις καταβαλλόμενων συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου με βάση την ηλικία των συνταξιούχων, την ασφαλιστική κλάση που είχαν όταν πήραν τη σύνταξη και το τελικό -σημερινό- ποσό μετά τις μειώσεις.
Αυτό άλλαξε στη συνέχεια και τελικώς ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνει με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.
Για τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα ληφθούν υπόψη οι αποδοχές με τις οποίες υπολογίστηκε η αρχική σύνταξη.