Πολιτική

Βόμβα από ΓΕΝΟΠ: Ζητά την ακύρωση του διαγωνισμού για ΑΔΜΗΕ


Αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού για την μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή κατέθεσε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δημιουργώντας νέα δεδομένα στην υπόθεση, που αποτελεί ως γνωστόν προαπαιτούμενο και μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: 

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ πιστή στις δεσμεύσεις της κατέθεσε σημερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα αποστείλει στους συμμετέχοντες στη διαγωνιστική διαδικασία επιστολές, σχετικά με την ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων στην περιουσία της ΔΕΗ, η οποία έχει αναγνωριστεί και επαναβεβαιωθεί με σωρεία νομοθετημάτων από τη Βουλή. Αυτή την περιουσία οι εργαζόμενοι στον Ομιλο ΔΕΗ αλλά και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν και δεν γίνεται να απεμπολησουν.

Επαναλαμβάνουμε ότι η κυβέρνηση οδηγεί τον Όμιλο ΔΕΗ στην  καταστροφή. Στο παρά πέντε οφείλει να ακούσει τις φωνές των χιλιάδων εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ και των εκατομμυρίων Ελλήνων καταναλωτών.  

   

Λίγες μέρες νωρίτερα:

Τρείς είναι οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ, καθώς η ιταλική TERNA, η γαλλική RTE και η κινεζική China State Grid φέρεται να εκδήλωσαν -μη δεσμευτικό ενδιαφέρον - για την απόκτηση του πακέτου μετοχών. Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληγε στις 17:00 σήμερα το απόγευμα. Την είδηση μεταδίδει και το Reuters επικαλούμενο πηγές από Έλληνα αξιωματούχο. 

Η εξέλιξη αυτή φέρνει ικανοποίηση στο Υπουργείο και τον Πάνο Σκουρλέτη καθώς η σύναψη συμφωνίας με ευρωπαίο διαχειριστή - βάσει της συμφωνίας με τους Θεσμούς- θα οδηγήσει με επιτυχία στην επόμενη φάση του project, δηλαδή την εισαγωγή του 25& στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα η τελική επιλογή θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και η συναλλαγή ως τις 28 Φεβρουαρίου του 2017.

Έντονη ήταν η ανησυχία από το γεγονός ότι σε ενδεχόμενο άγονο διαγωνισμό, η εναλλακτική λύση ήταν η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (100%), κάτι που έβρισκε αντίθετη την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου.