Διεθνή

Βολιβία: Να χαραχθεί κοινή πολιτική για το λίθιο στη Λατινική Αμερική


Ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε δήλωσε χθες Πέμπτη διατεθειμένος να συζητήσει με άλλους ηγέτες κρατών της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής τη χάραξη κοινής πολιτικής όσον αφορά το λίθιο, προκειμένου να ωφεληθούν οι οικονομίες όλων, λίγο καιρό μετά την πρόταση που έκανε γι’ αυτό ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Η Βολιβία έχει ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα που εκτιμάται πως φθάνουν τα 21 εκατομμύρια τόνους —τη μεγαλύτερη ποσότητα παγκοσμίως—, κυρίως στο λεγόμενο «τρίγωνο του λιθίου», που περιλαμβάνει τομείς της βόρειας Χιλής και της Αργεντινής.

«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην αγορά, με εθνικά κυρίαρχο τρόπο, με τιμές που θα ωφελήσουν τις οικονομίες μας, κι ένας από τους τρόπους, που έχει ήδη προταθεί από τον πρόεδρο (του Μεξικού) Λόπες Ομπραδόρ, είναι να σκεφτούμε την ίδρυση ενός ΟΠΕΚ του λιθίου», εξήγησε ο κ. Άρσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Λα Πας.

Σκοπός θα είναι η Βολιβία, η Χιλή, η Αργεντινή και το Περού να προμηθεύουν την πρώτη ύλη για να προωθηθούν «νέες μορφές αποθήκευσης ενέργειας ικανές να συμβάλλουν να ξεπεραστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων», πρόσθεσε ο βολιβιανός πρόεδρος.

Η ζήτηση για λίθιο, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή επαναφορτιζόμενων μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλα ηλεκτρονικά είδη, ώθησε τις τιμές για το μέταλλο υψηλής καθαρότητας στα περίπου 85.000 δολάρια ανά τόνο στα τέλη του 2022.

Ο κ. Άρσε εξέφρασε ωστόσο ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξει ξένη ανάμιξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα που συνδέεται με το λίθιο, ειδικά από τις ΗΠΑ.

«Αυτό που δεν θέλουμε είναι το λίθιό μας να μπει στο στόχαστρο της Νότιας Διοίκησης (σ.σ. των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων), να μετατραπεί στην αιτία αποσταθεροποίησης δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων και ξένων επεμβάσεων», επέμεινε.

Την 8η Μαρτίου, η στρατηγός Λόρα Ρίτσαρντσον, η επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης, δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ πως η Κίνα εκμεταλλεύεται πόρους της Λατινικής Αμερικής και ότι οι ενέργειές της μπορεί να δυσχεράνουν αμερικανικές επενδύσεις.

«Δεν επενδύουν, εξορύσσουν (...) Το παιγνίδι που παίζουν με το λίθιο είναι πολύ προχωρημένο και πολύ επιθετικό», είπε η στρατηγός Ρίτσαρντσον.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στον κόσμο είναι η αμερικανική εταιρεία Albermarle, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στη βόρεια Χιλή. Άλλες αμερικανικές εταιρείες, ιδίως η Livent, θα προμηθεύσουν τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW με λίθιο που εξορύσσεται στην Αργεντινή.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στον κόσμο είναι η SQM της Χιλής. Στα τέλη του 2021, το 24% του μετοχικού της κεφαλαίου ανήκε στην κινεζική Tianqi Lithium.

Το αποτύπωμα του κινεζικού γίγαντα των μπαταριών CATL και της εταιρείας Ganfeng Lithium μεγαλώνει στη Λατινική Αμερική.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις