Πολιτική

Vodafone, Wind και ΟΤΕ βλέπουν deals και... τηλεόραση το 2016


Χρονιά καμπής αναμένεται να αποδειχθεί το 2016 για τις τηλεπικοινωνίες καθώς οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις τράπεζες και την καταναλωτική αγορά είναι ιδιαίτερα πιεστικές. Με την αγορά σε φθίνουσα και τους τραπεζίτες να πιέζουν για βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα, η συγκέντρωση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών θεωρείται μονόδρομος. Σενάρια που είχαν διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια και πάγωσαν, είτε δεν φαίνονταν εφικτά τότε, έχουν πλέον ωριμάσει. Σε Game Changer για τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών αποδεικνύεται η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για την τηλεόραση, όπου περιορίζονται -κατά τα φαινόμενα- τα κανάλια γενικού περεχομένου, με στόχο την αύξηση των αδειών πανελλαδικής κάλυψης ειδικού περιεχομένου.

Υπό την πίεση των εξελίεξων πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει η Vodafone, συτο πλαίσιο υλοποίησης του ευρύτερου προγραμματισμού της μητρικής της, για επέταση στις ευρωπαϊκές αγορές όπου διατήρησε την παρουσίαση της κατά το 2015.

Από την άλλη πλευρά στρατηγική «wait and see» έχει υιοθετήσει η Wind περιμένοντας να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που εμφανίζονται με το δυνατόν μικρότερο κόστος. Σε αυτό το επίπεδο οφέλη προκύπτουν από τη διαρκώς διευρυνόμενη συνεργασία με τον όμιλο του Πάνου Γερμανού, ενώ αναζητούνται ευκαιρίες και σε άλλα επίπεδα.

Η σύμπραξη της Wind με τη Vodafone και την εξαγορά της Forthnet και joint venture για τη διαχείρηση των κεραιών βάσης 2G, είναι ενδεικτικές των προθέσεων και των δυο πλευρών. Ωστόσο κινήσεις στο επίπεδο της κινητής τηλεφωνίας δεν αναμένεται να προχωρήσουν, όχι άμεσα τουλάχιστον, αφενός λόγω της υφιστάμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας και αφετέρου λόγω έλλειψης στήριξης σε ένα τέτοιο εγχείρημα από τα μεσαία στελέχη των εταιριών.

Η Vodafone διαθέτοντας τη χρηματοδότηση και αλλά και την υποστήριξη της βρετανικής μητρικής εταιρίας έχει καταφέρει να ανταπεξέλθει στον οξυνόμενο ανταγωνισμό, εξαγόρασε τη Hellas Online, ενώ  παράλληλα κινούμενη αρκετά έξυπνα κατάφερε να μπλοκάρει το διαφαινόμενο deal της Wind με τη Forthnet, στο οποίο είχαν συναινέσει και οι τράπεζες.

Ετσι η Vodafone αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, αν και η διοίκηση της εταιρίας στην Ελλάδα κρατά χαμηλούς τόνους και κινείται κυρίως στο παρασκήνιο προετοιμάζοντας την επόμενη ημέρα.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο η διεύρυνση της συνεργασίας Vodafone και Wind δεν θα ενοχλούσε τον ΟΤΕ, ο οποίος προτιμά την οικοδόμηση ισχυρού πόλου στον ανταγωνισμό, ώστε να υπάρξει εκεχειρία στο μέτωπο των τιμών και να βελτιωθούν τα περιθώρια κέρδους.

Για το λόγο αυτό «πριμοδοτείται» άλλωστε και η προσπάθεια της αυτόνομης αλλά δυναμικής Cyta, η οποία αφού αντιμετώπισε τα εσωτερικά της προβλήματα τώρα αναπτύσει ταχύτητα. Ετσι σε πρώτη φάση στόχος είναι η βελτίωση των όρων βιωσιμότητας των εταιριών και εν συνεχεία η ανακατονομή της πίτας των πωλήσεων.

Όλο το μέλι στα media

Σε αυτό το πλαίσιο καθοριστικός αναμένεται ο ρόλος των τραπεζών, αλλά και της κυβέρνησης στο πλαίσιο της χρηματοδόησης επενδύσεων υποδομών αλλά της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ρύθμισης του τηλεοπτικού σκηνικού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο περιορισμός των αδειών πανελλαδικής μετάδοσης γενικού περιεχομένου σε 4, ανοίγει τον δρόμο για τη δημοπράτηση περισσόερων αδειών ειδικού περιεχομένου, πεδίο στο οποίο θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν οι τηλεπικοινωνιακές.

Ο ΟΤΕ έχοντας ήδη οικοδομήσει μια ιδιαίτερα ισχυρή πλατφόρμα, του ΟΤΕ TV και η Forthnet τη NOVA. Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος που έχουν παγώσει οι εξελίξεις στον κλάδο, καθώς εκτιμάται ότι η εκδήλωση τέτοιας κυβερνητικής πρωτοβουλίας θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα και τις αποτιμήσεις στον κλάδο, ενώ θα αποτελέσει δέλεαρ και για την είσοδο ξένων παιχτών.

Οι κινήσεις της μητρικής προάγγελος για το μέλλον

Η μητρική Vodafone μετά την πώληση του μεριδίου της στη Verizon στις ΗΠΑ φαίνεται ότι υλοποιεί σχέδιο επανατοποθέτησης στην Ευρωπαϊκή αγορά, επιλέγοντας μάλιστα το Νότο για τις πρώτες κινήσεις. Διαθέτοντας πλέον μεγάλη ρευστότητα είναι πολύ εύκολο να πετύχει deals σε καλές τιμές. Αυτό απέδειξε με την εξαγορά εταιρίας σταθερής τηλεφωνίας στην Ισπανία έναντι 7 δισ. Η διοίκηση της εταιρίας έχει πλέον στρατηγική εξάπλωση και ανάδειξη ή αποχώρηση, με ορίζοντα απόδοσης των επενδύσεων την 5ετία.

Κινούμενη σε αυτό το μοτίβο η Vodafone ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Liberty Global, του John Malone, στην Ολλανδία. Η ένωση θα συγχωνεύει τις υπηρεσίες καλωδιακής και ίντερνετ της Liberty Global -της μεγαλύτερης στην Ευρώπη βάσει συνδρομητών- με τη δραστηριότητα κινητής της Vodafone για να δημιουργήσει έναν σημαντικό πάροχο στην Ολλανδία με περισσότερους από 15 εκατομμύρια συνδρομητές.

Ο συνδυασμός των  κολοσσών αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία μιας επιχείρησης με πάνω από πέντε εκατομμύρια συνδρομητές κινητής, τέσσερα εκατομμύρια πελάτες βίντεο και τρία εκατομμύρια πελάτες στην ευρυζωνικότητα.

Είναι η πρώτη φορά που οι εταιρίες καταφέρνουν να καταλήξουν σε συμφωνία. Πριν από ένα χρόνο η Vodafone εξέταζε μια συγχώνευση με τη Liberty με στόχο τη δημιουργία μιας εταιρίας τηλεφωνίας-ίντερνετ-τηλεόρασης στην Ευρώπη.

Η συμφωνία απαιτεί ρυθμιστικές εγκρίσεις και οι εταιρίες θα θέσουν το αίτημά τους στην Κομισιόν «εν καιρώ», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση. Τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, τόσο η Liberty όσο και η Vodafone θα έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε αρχική δημόσια προσφορά της κοινοπραξίας.

Τα εν ελλάδι σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα, κάτι που διαψεύδεται αρμοδίως, Vodafone-Wind μπορεί να κινηθούν στην κατεύθυνση της σταδιακής ενοποίησης δραστηριοτήτων που δεν ρυθμίζονται.

Όπερ σημαίνει ότι έχοντας ήδη σχηματίσει κοινή εταιρία διαχείρισης κεραιών 2G (ομιλίας δηλαδή), Vodafone και Wind έχουν ήδη αναπτύξει κοινό DNA στο επίπεδο διαχείρισης του κόστους και αναζήτησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυο εταιρίες έχουν καταθέσει και κοινή προσφορά για την εξαγορά της Forthnet-NOVA, deal που έχει επίσης παγώσει λόγω της αναποφασιστικότητας των αράβων μετόχων και της κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο το deal Vodafone - Wind είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει από τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους στη σταθερή τηλεφωνία, είτε σε επίπεδο δικτύων, ή ακόμα και σε εμπορικό.
Παράλληλα με τον τρόπο αυτό οι εταιρίες θα διεκδικήσουν και άδειες πανελλαδικής μετάδοσης ειδικού περιεχομένου, σύμφωνα με το νέο νόμο για τα media, δημιουργώντας την υποδομή είτε για την ολοκλήρωση της απόκτησης της Nova, είτε για τη μετεξέλιξη της HOL…