Πολιτική

Βλέπετε πολύ τηλεόραση; Κινδυνεύετε με διαβήτη τύπου 2


Ο διαβήτης τύπου 2 είναι η συχνότερη αιτία διαβήτη στους ενηλίκους. Σπουδαίος προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 είναι η παχυσαρκία. Σύμφωνα με έρευνα, οι υπέρβαροι ενήλικες που περνούν αρκετή ώρα βλέποντας τηλεόραση καθημερινά, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία 3.234 υπέρβαρων Αμερικανών ενηλίκων που έλαβαν μέρος σε τυχαιοποιημένη δοκιμή με σκοπό την πρόληψη ή την καθυστέρηση του διαβήτη 2 σε όσους αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο για τη νόσο, με φάρμακα ή αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Πριν εισαχθούν οι αλλαγές του τρόπου ζωής, όσοι λάμβαναν φάρμακα, όσοι ανήκαν στην ομάδα του τρόπου ζωής και όσοι ανήκαν στην ομάδα του placebo περνούσαν περίπου 140 λεπτά την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση.

Αν και ο περιορισμός της καθιστικής ζωής δεν ήταν στόχος, η λιγότερη παρακολούθηση τηλεόρασης συζητήθηκε σύντομα και ενθαρρύνθηκε.

Στα 3 χρόνια που παρακολουθήθηκαν οι συμμετέχοντες, ο χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης μειώθηκε κατά 22 λεπτά στην ομάδα του τρόπου ζωής, κατά 8 λεπτά στην ομάδα του placebo και κατά 3 λεπτά στην ομάδα των φαρμάκων, ανακάλυψε η Dr. Bonny Rockette-Wagner, του University of Pittsburgh.

Οι ερευνητές, κατέληξαν ότι συνδυάζοντας όλους τους συμμετέχοντες, υπήρχε σημαντικά αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη με την αυξημένη παρακολούθηση τηλεόρασης.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2

Χαρακτηρίζεται από το συνδυασμό ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης και ελαττωμένης ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της (φαινόμενο που ονομάζεται ινσουλινοαντοχή). Στα πρώτα στάδια της νόσου, η ελαττωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι η κύρια διαταραχή, ενώ τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα είναι αυξημένα.

Η παχυσαρκία προδιαθέτει στην ανάπτυξη ινσουλινοαντοχής πιθανόν λόγω της παραγωγής από το λιπώδη ιστό ουσιών που ελαττώνουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό.

Στον διαβήτη τύπου 2, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια και η πιθανότητα εμφάνισης διαβητικής κετοξέωσης είναι μικρή. Παρ’ όλ’ αυτά, ο κίνδυνος απώτερων και σοβαρών επιπλοκών παραμένει υψηλός. Το πρώτο βήμα στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής του ασθενούς, με στόχο την απώλεια βάρους, την αύξηση της σωματικής άσκησης και την υγιεινή διατροφή. Εάν κριθεί απαραίτητο, χρησιμοποιούνται αντιδιαβητικά φάρμακα. Στην περίπτωση που η θεραπεία αποτύχει, κρίνεται σκόπιμη η χορήγηση ινσουλίνης για τον έλεγχο και αυτών των ασθενών.