MEDSin

Βιταμίνη C: Πως αφομοιώνεται σωστά


Η βιταμίνη C ανήκει σε μια κατηγορία θρεπτικών συστατικών που έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν καλά ποια τρόφιμα είναι πλούσια στη συγκεκριμένη ουσία και με ποιον τρόπο αυτά συνδυάζονται, έτσι ώστε να υπάρχει η σωστή αφομοίωση από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν λιγοστές γνώσεις πάνω σε αυτό το θέμα, κάτι, το οποίο τους οδηγεί πολλές φορές στο να καταναλώνουν με λάθος τρόπο τα διάφορα τρόφιμα είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροχρόνια. Έτσι, δεν απορροφούν όπως πρέπει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. 

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως η κόκκινη πιπεριά περιέχει υπερδιπλάσια ποσότητα βιταμίνης C (140 mg/100 γρ. τροφίμου) σε σχέση το ακτινίδιο (60 mg/100 γρ. τροφίμου) και με το πορτοκάλι (55 mg/100 γρ. τροφίμου). Όσον αφορά τις κύριες πηγές της συγκεκριμένης ουσίας, υπάρχουν ακόμη τα μανταρίνια, τα λεμόνια, το σπανάκι, οι φράουλες, το γκρέιπφρουτ, το μπρόκολο, η κίτρινη και η πράσινη πιπεριά, ο μαϊντανός και οι τομάτες.

H βιταμίνη C είναι μια ιδιαίτερα ευπαθής υδατοδιαλυτή θρεπτική ουσία. Αυτό σημαίνει πως καταστρέφεται σε μεγάλο βαθμό όταν έρθει σε επαφή με το νερό και κυρίως με το βράσιμο. Είναι ευπαθής ακόμα και στην ψύξη (στα λαχανικά και στα φρούτα). Έτσι, οι απώλειες σε κομμένα λαχανικά που συντηρούνται στο ψυγείο για ένα 24ωρο να φτάνουν το 45%!

Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε βιταμίνη C. H ημερήσια συνιστώμενη δόση για τους καπνιστές ανέρχεται στα 100 mg/ημέρα σε σχέση με τα 60 mg/ημέρα για τους υπόλοιπους ενηλίκους.