Πολιτική

Βήματα σημειωτόν, δεν μικραίνει η απόσταση από τους δανειστές


Ελληνική αντιπρόταση στο σχέδιο των Θεσμών, για συνολική συμφωνία με μέτρα μικρότερης απόδοσης και αναπτυξιακό πακέτο

Σχεδόν δύο 24ωρα μετά τη συνάντηση των Βρυξελλών, όπου – όπως διαβεβαίωναν όλοι οι συμμετέχοντες – «σημειώθηκε πρόοδος και έγιναν βήματα» για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, φαίνεται ότι η κατάσταση παραμένει ως είχε. Καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πρώτη την επόμενη κίνηση, ώστε να ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης και να υπάρξουν συγκλίσεις  που θα καθιστούσαν εφικτή την επίτευξη συμφωνίας.

Αγνωστο παραμένει ακόμη αν και πότε θα έλθουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών στην Αθήνα, καθώς δεν έχουν καθορισθεί τα θέματα που θα περιλαμβάνει η συμφωνία και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η διαπραγμάτευση.

Οι διαβουλεύσεις στελεχών του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου με Ευρωπαίους παράγοντες και με αξιωματούχους  των Θεσμών συνεχίσθηκαν σήμερα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι προσπάθειες για να «κλειδώσει» η ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων θα συνεχισθούν και τη Δευτέρα, με στόχο να αξιοποιηθούν τα χρονικά περιθώρια που απομένουν μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Μόνο πολιτική απόφαση

Πάντως η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο δεν θεωρείται πλέον ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντική εξέλιξη. Όπως λένε παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, δεν θα έχει νόημα η εδώ παρουσία των «τροϊκανών», αν δεν προηγηθούν  κάποιες συμφωνίες σε υψηλότερο επίπεδο, που θα επιτρέψουν να προχωρήσει η διαπραγμάτευση μέχρι τέλους. 

΄Κυβερνητικά στελέχη και συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν μάλιστα ότι όποιες προσπάθειες κι αν γίνουν από ελληνικές πλευράς - ακόμη και με σημαντικές υποχωρήσεις - η διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να οδηγήσρι σε συμφωνία. Θα χρειασθεί τελικά παρένβαση της Μέρκελ για να κλείσει το θέμα με πολιτική συμφωνία.,

Διαβάστε σχετικά: Εμπλοκή! Μόνο με παρέμβαση Μέρκελ θα κλείσει η αξιολόγηση

Και μέτρα-ρεζέρβα

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης το σχέδιο-«τελεσίγραφο» των δανειστών με τις απαιτήσεις για προνομοθέτηση μέτρων  2% του ΑΕΠ – έστω και σε δύο δόσεις, όπως  είναι η καινούργια εκδοχή.

Η πρόταση των Θεσμών περιλαμβάνει ουσιαστικά δύο επιμέρους πακέτα μέτρων, με συνολική δημοσιονομική απόδοση 3,5 δισ. ευρώ.

• Μέτρα απόδοσης  1,8 δισ. ευρώ που θα ψηφισθούν τώρα, για να εφαρμοσθούν μετά το 2018 σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους
• «Εφεδρικά» μέτρα ανάλογης απόδοσης, που δεν θα περάσουν από τη Βουλή, αλλά θα είναι συμφωνημένα και θα μείνουν «στο συρτάρι», προς χρήση σε.. έσχατη ανάγκη.

Οι δανειστές δέχονται να μην περιλαμβάνονται (για προφανείς λόγους) οι περικοπές συντάξεων στο πρώτο πακέτο μέτρων που θα περάσουν από τη Βουλή.

Τα αναπτυξιακά που θα χρυσώσουν το χάπι

Το κυβερνητικό επιτελείο αντιπροτείνει  μία συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει αναφορές στα  μακροπροθεσμα μέτρα  ελάφρυνσης χρέους και θα διασφαλίζει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οσον αφορά τις απαιτήσεις των δανειστών,  προτείνει:

- Τα μέτρα να είναι συνολικής απόδοσης  1 -1,2% του ΑΕΠ, διότι και στην πιο ακραία περίπτωση η απόκλιση από τους στόχους δεν μπορεί να  είναι μεγαλύτερη

- Να  συμφωνηθεί παράλληλα ένα πακέτο «αναπτυξιακού χαρακτήρα», με μειώσεις φορολογικών συντελεστών, ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών κλπ, οι οποίες θα εφαρμόζονται εάν υπερκαλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι

Οι εκπρόσωποι των δανειστών κατανοούν ότι αυτό το πακέτο ελαφρύνσεων είναι απολύτως αναγκαίο για να μπορέσει  η κυβέρνηση να «χρυσώσει λίγοι το χάπι»  και να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις