Χρηστικά

Το τρυκ με τις κάρτες για το αφορολόγητο


Την αφαίρεση από το «καλάθι» των οικογενειακών δαπανών που αναγνωρίζονται από την εφορία, ορισμένων πληρωμών μελετά το υπουργείο Οικονομικών εξέλιξη που θα καταστήσει δυσκολότερη την κάλυψη του ορίου των αγορών με πλαστικό χρήμα μέχρι το 30% του εισοδήματος.

Το μέτρο εντάσσεται στο πακέτο των παρεμβάσεων που δρομολογούνται για την επέκταση του ηλεκτρονικών πληρωμών, οι οποίες (παρεμβάσεις) περιλαμβάνουν επίσης την καθιέρωση «μπόνους» για αποδείξεις από ορισμένους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν POS, την επέκταση της χρήσης των POS σε επαγγελματίες που σήμερα εξαιρούνται, αλλά και την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων από όλους τους φορολογούμενους.

Ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος για την είσπραξη επιπλέον εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής το 2020, ύψους 557 εκατ. ευρώ, σημαίνει πως θα πρέπει να εμφανιστεί μέσα στην επίσημη οικονομία ποσό συναλλαγών το οποίο υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ, με δεδομένο ότι ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ είναι 24%, ο μειωμένος συντελεστής είναι 13% και ο υπερμειωμένος συντελεστής είναι στο 6%.

Ο υψηλός πήχης των εισπράξεων δημιουργεί ισχυρές πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο για να υποχρεώσει χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες να πληρώνονται με POS και φυσικά να εκδίδουν αποδείξεις.

Στο πλαίσιο αυτό εκτός, από τις ανωτέρω παρεμβάσεις στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και την αναθεώρηση του «καλαθιού» των αγαθών και υπηρεσιών που αναγνωρίζονται. Έτσι, για την κάλυψη του 30% με ηλεκτρονικές πληρωμές το 2020, η λίστα των αγαθών και υπηρεσιών θα είναι διαφορετική, σε σχέση με εκείνη που ισχύει μέχρι και φέτος, με αποτέλεσμα να δυσκολέψει την κάλυψή του από τα νοικοκυριά και θα παραμονεύει η επιβολή προστίμων.

Το ελάχιστο όριο των ηλεκτρονικών αγορών που υποχρεούται να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος από το 2020 είναι το 30% του εισοδήματός του, χωρίς κλίμακα, δηλαδή ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι τα ελάχιστα ποσά των αποδείξεων διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται σε σχέση με τωρινά ισχύοντα.

Η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή θα προβλέπει, ότι σε περίπτωση που δεν καλύπτεται το όριο των ελάχιστων ηλεκτρονικών αγορών, θα επιβάλλεται πρόστιμο επί της διαφοράς έως 25%. Δηλαδή ο φορολογούμενος που δηλώνει εισόδημα ύψους 10.000 ευρώ, υποχρεούται να συγκεντρώσει αποδείξεις για ηλεκτρονικές πληρωμές ύψους 3.000 ευρώ. Αν συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 2.000 ευρώ, τότε θα του επιβληθεί πρόστιμο ύψους έως 25% στη διαφορά του ποσού των ηλεκτρονικών αγορών που πραγματοποίησε (2.000 ευρώ) και του προβλεπόμενου ελάχιστου ορίου (3.000), ήτοι στο ποσό των 1.000 ευρώ. Ο φόρος που  θα κληθεί να πληρώσει θα ανέλθει στο ποσό των 250 ευρώ.

Τι θα βγει από το «καλάθι»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η αφαίρεση από τη λίστα ορισμένων πληρωμών, σε φορείς και υπηρεσίες, οι οποίες ούτως ή άλλων κόβουν αποδείξεις. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οι πληρωμές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικών συνδέσεων, των λογαριασμών ύδρευσης, του φυσικού αερίου, ασφάλιστρα κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής και υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων, με την πρόταση παραγόντων ΥΠΟΙΚ, να μην «μετρούν» για την κάλυψη του ορίου 30% του εισοδήματος με «πλαστικό χρήμα».
Σημειώνεται πως ήδη δεν υπολογίζονται για το χτίσιμο του αφορολόγητου με ηλεκτρονικές πληρωμές, οι δαπάνες για:

  • Τα ενοίκια
  • Τα τέλη κυκλοφορίας
  • Αγορές οχημάτων (αυτοκινήτων, δίκυκλων)
  • Αγορές σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.
  • Αγορές κατοικιών, οικοπέδων και λοιπών ακινήτων.
  • Πληρωμές φόρων
  • Πληρωμές δόσεων δανείων
  • Αγορές επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

Ποιές δαπάνες θα «μετράνε»

Οι δαπάνες που θα αναγνωρίζονται με βεβαιότητα  για να καλύψει κάθε φορολογούμενος το «πλαφόν» 30% του εισοδήματος το 2020,  θα είναι  οι συναλλαγές που αφορούν σε αγαθά και υπηρεσίες των παρακάτω κατηγοριών:

  • Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά: Ψωμί, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, κρέας, ψάρια, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, σοκολάτες, γλυκά, παγωτά, χυμοί, νερό, αναψυκτικά κ.λπ.
  • Αλκοολούχα ποτά και καπνός: Αλκοολούχα, οινοπνευματώδη ποτά, κρασιά, μπίρες, καπνός, τσιγάρα, πούρα, πουράκια.
  • Ένδυση και υπόδηση: Υφάσματα, ενδύματα, καθαρισμός και μεταποίηση ενδυμάτων, παπούτσια, επιδιορθώσεις υποδημάτων.
  • Στέγαση:  επισκευή και συντήρηση κατοικίας, εργασίες υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, ελαιοχρωματιστή κ.λπ., υπηρεσίες για τη συντήρηση πολυκατοικιών. 
  • Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες: Έπιπλα, διακοσμητικά είδη, έπιπλα κήπου, φωτιστικά, χαλιά, μοκέτες, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, οικιακές συσκευές, ψυγεία, πλυντήρια, ηλεκτρικές κουζίνες, κλιματιστικά, συσκευές θέρμανσης, εργαλεία, υπηρεσίες καθαρισμού, είδη καθαρισμού κ.ά., καθώς και επισκευές όλων αυτών των ειδών.
  • Μεταφορές: Ποδήλατα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα, λιπαντικά, μίσθωση γκαράζ και χώρων στάθμευσης, μαθήματα οδήγησης, εισιτήρια τρένων, λεωφορείων, ταξί, αεροπλάνων και πλοίων.
  • Επικοινωνίες: Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, σύνδεση Internet, ταχυδρομικές υπηρεσίες.
  • Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες: Υπολογιστές, κάμερες, μουσικά όργανα, άνθη, κατοικίδια ζώα, αθλητικές δραστηριότητες, θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες, μουσεία, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, πακέτα διακοπών.
  • Εκπαίδευση: Δίδακτρα για προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, κυλικεία.
  • Υγεία: Έξοδα ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης (πληρωμές για αμοιβές γιατρών κατόπιν επισκέψεων, έξοδα για νοσήλια, εξετάσεις σε διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα, φαρμακευτικά είδη κ.λπ.). Περιλαμβάνονται επίσης: φακοί επαφής και υγρά καθαρισμού, τεστ εγκυμοσύνης, προφυλακτικά, οινόπνευμα καθαρό, ιατρικά προϊόντα, γυαλιά μυωπίας, πατερίτσες, πιεσόμετρα, ζώνες παθήσεων, θεραπευτικές συσκευές και εξοπλισμός, οδοντιατρικές υπηρεσίες (σφράγισμα, λεύκανση, καθαρισμός δοντιών, τοποθέτηση θήκης), μικροβιολογικές εξετάσεις, υπηρεσίες φυσιοθεραπείας κ.ά.
  •  Άλλα αγαθά και υπηρεσίες: Κουρεία, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, είδη για μωρά, οίκοι ευγηρίας και ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, υπηρεσίες για βοήθεια στο σπίτι, ασφάλιστρα κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής και υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.
Διαβαστε επισης