Άμυνα & Διπλωματία

Βγαζει γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο ο Ερντογάν - Τα σενάρια για τις έρευνες και ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου


Σε νέα πρόκληση προχωρά η Τουρκία, βγάζοντας στην ανατολική Μεσόγειο το νέο γεωτρύπανο «Αμπτουλχαμίτ Χαν» για έρευνες, όπως ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν και πολλοί υπουργοί του έχουν προαναγγείλει αυτή την κίνηση. Τώρα η Αγκυρα γνωστοποιεί επίσημα ότι το πλωτό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει από τη Μερσίνα στις 9 Αυγούστου, χωρίς όμως να διευκρινίσει πού θα διενεργήσει έρευνες.

Σχολιαστές στην Αγκυρα εκτιμούν ότι θα κινηθεί σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Καρπασίας,που βρίσκεται στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της Βόρειας Κύπρου.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι τον τόπο των ερευνών θα ανακοινώσει ο πρόεδρος Ερντογάν στις 9 Αυγούστου, όταν το γεωτρύπανο ξεκινήσει από τη Μερσίνα.

Η ελληνική αντίδραση

Η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις της Αγυρας και είναι έτοιμη να αντιδράσει. Στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας καταστρώνονται σχέδια αντίδρασης με βάση τρία βασικά σενάρια σχετικά με το πού θα κινηθεί το «Αμπτουλχαμίτ Χαν»:

  • Στην κυπριακή ΑΟΖ: Πρόκεται για «συνηθισμένη» πρόκληση , καθώς η Κύπρος δεν έχει πολεμικό ναυτικό να αντιδράσει, η Ευρώπη είναι υποτονική και έχει στραμμένη την προσοχή της στην Ουκρανία και γενικά αναμένεται μια επανάληψη των προηγουμένων καταστάσεων. Σε αυτή την περίπτωση η Άγκυρα θα το χρησιμοποιήσει περισσότερο ως πίεση προς τη διεθνή κοινότητα.
  • Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο-Καρπάθιο, όπου η ελληνική υφαλοκρηπίδα εφάπτεται με την Κυπριακή ΑΟΖ: Στην περιοχή αυτή η Τουρκία έχει στείλει πέρυσι του ερευνητικό Oruc Reis και το επόμενο βήμα είναι να στείλει γεωτρύπανο. Αν το «Αμπτουλχαμίτ Χαν» κινηθεί εκεί, θα είναι μία  σοβαρή κλιμάκωση. Το γεωτρύπανο θα συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ ο ελληνικός στόλος θα βρίσκεται "απέναντι". Θα υπάρχει λοιπόν σοβαρός κίνδυνος θερμού επεισοδίου.
  • Νοτίως της Κρήτης: Αυτό είναι το πιο δύσκολο σενάριο και θα κριθεί επίσης από πού ακριβώς θα διενεργήσει έρευνες το τουρκικό γεωτρύπανο., Το μέγεθος της πρόκλησης θα εξαρτηθεί από την περιοχή που θα επιλέξει η Άγκυρα. Αν δηλαδή θα είναι εντός της  ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία η Τουρκία αποκαλεί «ΑΟΖ της Λιβύης κατεχόμενη από την Ελλάδα»

Η Λιβύη είναι χωρισμένη στα δύο και στα ανοιχτά της Τρίπολης υπάρχει τουρκικός στόλος. Η Λιβύη δεν έχει στόλο ούτε θα εμπλακεί  στρατιωτικά, Διπλωματικά όμως η κατάσταση  θα είναι περίπλοκη, παρά το ότι το τουρκικολιβυκό μνημόνιο δεν έχει νομική υπόσταση.

Διαβαστε επισης