Οικονομία

Βγαίνουν από το τέλμα οι συνεταιρισμοί


Οι συνεταιρισμοί πρόσφεραν πολλά στην προσπάθεια ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του  αγροτικού τομέα,  συμβάλλοντας παράλληλα στη στήριξη των παραγωγών και στη βελτίωση του εισοδήματός τους. Όμως, στις δεκαετίας 1980 και 1990 τα πράγματα άλλαξαν: Εχοντας πρόσβαση σε άφθονα τραπεζικά δάνεια και κρατική χρηματοδότηση, μετατράπηκαν σε μηχανισμούς εξυπηρέτησης τοπικών και κομματικών συμφερόντων. Όταν η κρίση έβαλε φρένο στην κρατική και τραπεζική χρηματοδότηση, οι μεγάλες συνεταιριστικές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο εξαιτίας της υπερχρέωσης.

Τώρα δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να αναζωογονηθούν πάνω σε υγιείς βάσεις και να εξαλείψουν σταδιακά την εικόνα κακοδιαχείρισης, υπερχρέωσης και χρεοκοπίας των τελευταίων δεκαετιών, που έχει οδηγήσει σε απαξίωση τη συνεταιριστική ιδέα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών (µια ηλεκτρονική βάση δεδοµένων στην οποία καταχωρούνται οι ενεργές αγροτικές οργανώσεις), η τάση έχει αρχίσει να αντιστρέφεται. Πολλές οργανώσεις ρυθµίζουν τις υποχρεώσεις τους και καλύπτουν τα κριτήρια που θέτει το νέο θεσµικό πλαίσιο.

Στο Μητρώο είναι εγγεγραµµένοι 750 «καθαροί» συνεταιρισµοί. Τα «πρωτεία» κρατούν η Λάρισα µε 57 συνεταιρισµούς, το Ηράκλειο µε 42 και το Λασίθι µε 40.
 Ο αριθµός τους θα αυξηθεί σηµαντικά µετά την τροποποίηση ορισµένων κριτηρίων που έθεταν εµπόδια στην ένταξη σχηµάτων µε χαµηλή οικονοµική δραστηριότητα. Στόχος της τροποποίησης είναι η ανασυγκρότηση περίπου 200 αγροτικών συνεταιρισµών.

Η κυβέρνηση επιδιώκει ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήµατος, µε πραγµατικά οφέλη για την οικονοµία. Υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους θα υπάρχουν τουλάχιστον 800 ενεργοί και οικονομικά υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις,  με παραγωγικές, εμπορικές, προμηθευτικές και άλλες δραστηριότητες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ανάπτυξη των γυναικείων συνεταιρισµών, λόγω του πολιτιστικού τους ρόλου, ως φορέων της γαστρονοµικής και χειροτεχνικής παράδοσης της χώρας, αλλά και ως πηγών εισοδήµατος για κατοίκους αποµακρυσµένων περιοχών.

Σήµερα λειτουργούν περίπου 100 γυναικείοι συνεταιρισµοί. Υπάρχει και ειδική ιστοσελίδα (womenassociations.minagric.gr) για την προβολή των προϊόντων τους.